Zauważ,że cały czas mówię o ekwiwalencie 35mm. Nie interesuje mnie sama ognskowa obiektywu w porównywaniach bo wiadomo, że 200mm dla analoga jest czymś innym niż 200mm dla Canona 350D (trza domnożyć 1,6) - to wiem. A więc mówię o tym samym ekwiwalencie. Jeden fakt zapomniałem, że te 200mm (ekwiawlent) dla 350D to na obiektywie 125mm, a wtedy światło będzie jaśniejsze. Sam pracuję na Minolcie z obiektywem 70-210 f.4. Zapłaciłem za niego 650zł (uzywany) i szukam czegoś podobnego dla kumpla. Niestety Canon jest mi wogóle nie znany i nie doradzam mu niczego. Powiedziałem tylko, że spytam w jego imieniu.
Cene podawałem - do 1300zł
do czego - do wszystkiego - jak to amator: troszkę portretów, trochę rajdów, zbliżeń ludzi i przyrody. Nie jest on zawodowcem, bo bym nie pytał wtedy, tylko on by mnie uczył.
Rozbudowa systemu - wątpię. Nawet o dodatkowej lampie nic nie mówi.

Dlatego tutaj was pytam, który obiektyw byście dodatkowo polecili do Canona 350D. Może być zarówno od 55mm, jak i 70mm. Nie wiem, ile który ma grup, ile szkieł, czy są asferyczne, czy też nie. Poprostu pomózcie mi (jemu) jakie szkło ma kupić i jakiego producenta. Domyslam się, ze będzie to jeden z tańszych produktów danego producenta. Ale wśród tych najtańszych jedne są lepsze a inne gorsze. Moga być nowe i używane. I oto właśnie pytam.

Wracając do moich doświadczeń. Porównywałem zdjęcia cyfraka i mojej analogowej Minolty na niższych ekwiwalentach, rzędy 50-70mm i na tych samych przesłonach, no i róznice w głębokości GO były na korzyść analoga. Jak wiadomo im mniejsza przesłona tym płytsze GO. Dlatego na to zwróciłem uwagę, a swoją wypowiedź buduję na podstawie autopsji, a nie info z internetu. Powtarzam, że na tych samych ekwiwalentach ogniskowej były robione próby.
Ale sednem pytania było jaki obiektyw, a nie czy ja się znam na foceniu.

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuje na dalsze odpowiedzi.