Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: problem z ustawieniem parametrów

Mieszany widok

rebeka
    Guest

Lightbulb problem z ustawieniem parametrów

Mam problem z ustawieniem parametrów na manaualu przy właczonej lampie.Mam
    canona EOS300 obiektyw 1:4-5:6 20-90mm .Może ktos mi powie co robię
    źle(oczywiscie się ucze)Chcę zrobic zdjecie w domu ustawiam priorytet
    przesłony mam właczona lampę.Przesłona 5,6 aparat dobiera 6 s(co prawda na 100-tce) nie
    współpracuje z lampą,a przy takich parametrach boję się ze prześwietli mi
    kadr i bez statywu marne szanse na utrzymanie z ręki takiego czasu.Natomiast
    na automacie przy przesłonie 5,6 ustawia czas 1/90s i jest do
    zrobienia:-).Poradzcie proszę czy koniecznie trzeba robić tylko na statywie?A
    to już z reki się nie da?Przeciez fotograficy czasami muszą robić w róznych
    warunkach niekoniecznie mają przy sobie statyw:-(A robienie z automatu mnie
    nie zadawala.:-((

Domyślnie

nie znam takiego co potrafi utrzymac 6s, chocby podwojnego nelsona zakladal - bez lampy. A lampe trzeba włączyc. W automacie wlacza sie sama
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W trybie Av nie bierze ci pod uwage tego ze masz lampe i mierzy wg swiatla zastanego, lampa tylko doswietlajac delikatnie pierwszy plan. Jesli chcesz koniecznie miec konkretna przyslone z lampa - to uzyj trybu M - ustaw sobie przyslone jaka chcesz, czas jaki chcesz (np taki jaki wychodzi ci w trybie automatycznym - 1/90) .

Domyślnie

Vitez, dzieks. Ty to potrafisz przetłumaczyc na nasze. Teraz znacznie przejrzysciej.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    W trybie Av nie bierze ci pod uwage tego ze masz lampe i mierzy wg swiatla zastanego, .
    Nie do końca. Aparat w trybie Av z włączoną lampą pokaże Ci czas krótszy niż jakbyś lampę wyłączył. Wynika to z faktu, że własnie wykrywa jej obecnośc i ogranicza czas naswietlania w stosunku do zdjecia w trybie Av bez lampy (by nie prześwietlić całości).

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    Nie do końca. Aparat w trybie Av z włączoną lampą pokaże Ci czas krótszy niż jakbyś lampę wyłączył...
    A to juz tylko zalezy od typu aparatu i od ustawien jakie sobie zrobisz w customach

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Wciaz się nie moge przystosować, że Wy w większosci wypowiedzi poprzez domniemanie macie na myśli sprzęt cyfrowy. W analogach (EOS 300, 33..) nie ma tego typu ustawień zmieniających działanie Av. W 33 jego funkcje dotyczą innych elementów, stąd moje stwierdzenie, ż ejednak Av wykrywa lampe i błysk traktuje jako doświetlający.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    W analogach (EOS 300, 33..) nie ma tego typu ustawień zmieniających działanie Av....
    Jestes tego na 100% pewny jesli chodzi o EOS30/33???
    Do mojej 30-tki mam teraz jakies 3000km i nie moge sprawdzic ale bylem przekonany ze jednak mozna to ustawic, tzn wybrac czy po podlaczeniu lampy czas jest od razu ustawiany na czas synchro, czy tez jest dobierany normalnie jak dla zwyklego Av

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    A to juz tylko zalezy od typu aparatu i od ustawien jakie sobie zrobisz w customach
    Dokladnie jak wyzej. Moje 10D i 20D wskazuja w Av zawsze takie same nastawy niezaleznie czy podlacze lampe czy nie .

rebeka
    Guest

Domyślnie

Ok zrobiłam tak jak mówisz.Przekreciłam na M ustawiłam przesłone 5,6 czas 1/90, właczona lampa(mam tylko wbudowaną)błysnęło,ale co mnie zaniepokoiło to na skali Ev pokazywało -2 i przepuściłam tak wszystkie przesłony przez ten sam czas i nic w tej skali sie nie zmieniło .Dopiero czas1/4 przy przesłonie 5,6 właczona lampa, przesunęło sie na środek podziału czyli 0,ale przeciez tez tego nie da sie utrzymać i zdjecie bedzie przeswietlone?Co robię źle?Zdjęcie robiłam w domu w dzień.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów