Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
28-135 canon
18-125 sigma
18-200 sigma
może jakiś Tamron
Canona nie znam więc się nie wypowiadam, te obie sigmy to badziewie i gówno więc szkoda na nie kasy niestety..
24-105 mam i fajne szkieło..
rozważ jeszcze Tamrona 28-75 2.8 ewentualnie Canona 18-200 (nowe szkło mało na jego temat jeszcze wiadomo ale na dpreview powinno coś być)

Cytat Zamieszczone przez flymike Zobacz posta
Witam
Zajmuję się głównie robieniem zdjęć lotniczych. Nastał czas na kupno obiektywu. Do tej pory robiłem głównie zdjęcia starym kompaktem lub nowym Canonem 450 D z pozyczonym obiektywem 28-80 a czasem ze stalka 50 1.8

Moge obecnie wydac maks 4000zl i w tej chwili wacham sie pomiedzy:

Canon 16-35 mm f/2.8L EF USM II Cena 4.129zł
Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM 3.785zł
Canon 24-70 mm f/2.8L EF USM Cena 3.559zł
Canon 17-55 mm f/2.8 EF-S IS USM Cena 2.799zł

Zalezy mi na w maksymalnie jasnym obiektywie, ale tez maksymalnie ostrym, ktory nawet przy lekko zachodzacym sloncu da zadowalajace zdjecia.
Co wybrac?
Czy moze lepiej kupic 17-55 z IS ale nie "L" i miec jasny obiektyw czy moze 24-105 ale troche ciemniejszy bo swiatlo 4. ???
Dla mnie nie ma znaczenia czy obiektyw bedzie mial czerwony pasek na okolo, wazne by mozna bylo z niego wydobyc jasne i dobre zdjecia.

Ktory z nich ma najlepsza optyke i najlepiej moze sprawdzic sie w tym co robie? Czyli zdjecia wykonywane z paralotni. Ciagly ruch 60km/h i czasem swiatlo juz nie poludniowe , czyli np godzina 06:00 lub 18:00 latem.

Zapraszam na swoja stronke, tu jest kilka przykladow zdjec ktore do tej pory zrobilem:

www.betterfly.pl

Bede wdzieczny za pomoc w doradzeniu dobrego sprzetu
Typowo do takich zdjęć bym kupił Canona 10-22 albo coś podobnego super szerokiego (ale to do cropa - na razie starczy ale jakbyś w przyszłości planował wymianę na FF to nie będzie pasował), poza tym z tych co podałeś 16-35, 24mm na cropie to za wąsko, 17-55 do cropa tylko..
a czemu nie masz kita 18-55 (do kupienia za 100zł) do 35mm całkiem niezły - do zdjęć z góry nie potrzebne ci super mała GO więc to że ciemny bardzo nie przeszkadza - zresztą na 18mm jest chyba f3.5 więc nie tak najgorzej)..
ewentualnie kupić jakąś przyzwoitą szeroką stałkę na M42 - z takiej wysokości to i tak na hiperfokalnej porobisz albo na nieskończoności i będzie dobrze