hm, a więc tak,
może sprzedam szeroką sigmę10-20 i kit 18-55 i kupię tą elkę.
Lub zostawić sigmę i sprzedać 85mm -chociaż światełko w tym szkle się przyda.
ciężka sprawa.
Czyli canon 28-135, i sigmy nie brać pod uwagę?
hm, a więc tak,
może sprzedam szeroką sigmę10-20 i kit 18-55 i kupię tą elkę.
Lub zostawić sigmę i sprzedać 85mm -chociaż światełko w tym szkle się przyda.
ciężka sprawa.
Czyli canon 28-135, i sigmy nie brać pod uwagę?
Heee...w sumie to ani w te ani wewete
Napewno nie pozbywałbym się 85mm - gdyż to zacne i piękne szkło...
i napewno nie jest warte sprzedaży za te grosze jakie możesz obecnie za nie dostać ;|
Ponadto jeśli nie jest ci żal szerokiego kąta to sprzedałbym te Sigmę oraz Kita i jeśli by ci brakło dozbierałbym te kilka groszy do 24-105mm
Później jezeli zechcesz możesz znów odkładać kase by kupić sobie coś szerokiego ... i tu proponowałbym ci inwestycję w Canona 10-22mm
W porównaniu do Sigmy dostaniesz lepsze światło i zdecydowanie lepsza jakość obrazka
Pozdrawiam
Pucha i słoki
Alternatywą dla tytułowej elki jest wyłącznie inna elka - jaśniejsza, droższa i duuużo cięższa, a przy tym krótsza - 24-70, ew starsza 28-70. Możesz ewentualnie przy ogromnym kompromisie jakim jest AF rozważyć dobrego optycznie tamrona 28-75. Sigmy bym sobie absolutnie podarował.
A ja radzilbym kupienie C. 17-55 f/2.8 IS jako najbardziej odpowiedni obiektyw do tego aparatu, jakosc robionych nim zdjec daje duzo satysfakcji. Niedawno widzialem na forum ogloszenia z dobra cena.
Ostatnio edytowane przez RomanS ; 08-12-2008 o 13:14
jako użytkownik 24-105 powiem szkło prawie idealne , prawie uniwersalne (ale to prawie to światło którego czasami może brakować) Masz problem i Sam go musisz rozwiązać tj. jakość , pewność , światło i na końcu cena
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
sprzedaj co masz i kup G10dobra jakosc zdjec, na portrety dla dziecka az nadto.. i idealny spacerowy aparat.. nie straszy ludzi, ma zakres ogniskowych ktory Cie zadowoli i nie bedziesz mial problemu z kupowaniem obiektywow :]
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 08-12-2008 o 13:16
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Czemu ludzie tak odradzają 28-135?? Powstał jakiś mit chyba, że szkło to źle sprawuje się na cyfrze... Optycznie rewelacyjne, mechanicznie również. Więc w czym tkwi szkopuł?? Wyjaśni mi ktoś czemu ten obiektyw nie nadaje się na cyfrę, czy jest to może powtarzanie głupot zaczytanych gdzieś w sieci??
Moim zdaniem świetne i tanie szkło obecnie. Godne polecenia i wzięcia pod uwagę, bije niejedno tanie szkło tutaj wymienione. Testowałem je razem z C 17-85 kolegi i obaj byliśmy w szoku, że ten staroć tak bije na głowę jego obiektyw. A co z szerokim kątem?? Kit spokojnie daję radę w tym zakresie.
Osobiście wziąłem C 28- 135 zamiast Tamrona 17-50. Obawiałem się rozrzutu jakości wśród Tamronów i braku serwisu. Potrzebowałem dłuższego końca, a światło w Canonie daje spokojnie radę w połączeniu z IS.
Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 08-12-2008 o 14:15
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
Jeśli dla ciebie rozrzut między 17mm a 28mm nie stanowi problemu to oczywiście możesz propagować takie myśli. Dla mnie alternatywa to szkło w tym samym lub mocno zbliżonym zakresie. 24-105 to świetne szkło dla osób, które nie muszą posiadać jasności poniżej tego progu. Jest ostre, szybkie i świetnie wykonane. Ma tez doskonały is, robiłem nim zdjęcia z czasami 1/8.
czyli tak konkretnie pakować się w 28-135 (czy powyżej 100 jest użyteczny?) czy pozbyć się sigmy 10-20 i wtedy kupić 24-105L. Czy może uniwersalnie jakieś szkło 18-200?
pyskówka z G10 poszła do "czyśca"
http://canon-board.info/showthread.php?t=41365