Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
Porzuciłam myśl o zakupie 24-105mm bo mnie najprościej na tą eLkę jeszcze nie stać ;-)
Polecono mi za to Canona 24-85mm jako coś zastępczego, choć natknęłam się ostatnio na Tamrona 28-75mm
Który wybrać?
Pozwolisz że Cię zacytuję z poprzedniego wątku: (tak na marginesie, po co zakładasz nowy, przecież dalej dyskutujemy nt. alternatywy wobec 24-105L)

Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
Czy orientujecie się jaki obiektyw byłby zastępczy do horrendalnie drogiego 24-105mm?
Zastanawiałam się nad kupnem 28-... mm ale 4mm w różnicy szerokiego kąta są nieznośne... A może tylko przesadzam?
i tu Ci odpowiem: nie, nie przesadzasz. 24 vs. 28 to zawsze była duża różnica, a crop jeszcze to spotęgował.

Już dawno, dawno istniał dylemat pomiędzy T28-75 a C24-85 ale w czasach kliszy sprawa sprowadzała się do wyboru pomiędzy lepszym swiatłem Tamrona a lepszym AF Canona (moze jakaś tam jeszcze różnica w rozdzielczości była, ale to przy duzych powiększeniach...)

Natomiast dziś, biorąc pod uwagę mniejszą matrycę, dochodzi do tego namiastka (ale jednak) szerokiego kąta w C24-85 wobec zupełnego braku szerszego kąta widzenia w T28-75.
28-75 po cropie to świetny zakres portretowy, ale na tym zalety sie kończą. Jesli chcesz dodatkowo szkło na spacer, między ludzi i do reportazu to absolutnie nie rezygnuj z 24mm a wręcz popatrz w stronę krótszych ogniskowych.