Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 135

Wątek: Co zamiast 24-105mm IS L

Dopiero zaczyna Awatar melka
    Miasto
    łódź

Post Canon 24-85mm vs. Tamron 28-75mm 2.8 XR Di Aspherical

Porzuciłam myśl o zakupie 24-105mm bo mnie najprościej na tą eLkę jeszcze nie stać ;-)
    Polecono mi za to Canona 24-85mm jako coś zastępczego, choć natknęłam się ostatnio na Tamrona 28-75mm który jest lepszy jakościowo - tu zdecydowanie ostrość i kolory. (Z tego, co przeczytałam na forum!)

Tamron jest za to "cieńszy w pasie"...

Obiektywu mam zamiar używać do portretów i głównie jako spacerówka, miasto (ludzie, reportaż).

Który wybrać?
    Canon EOS 30D, 50mm 1.8 II, Canon 85mm 1.8, Tamron 17-50 2.8 i sporo chęci.
    galeria

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Tamrona 17-50/2.8

Zablokowany

Domyślnie

Na 30/40d tamron 28-75 spisywał mi się całkiem nieźle. Dobry od 2,8, dość szybki i ostry. Po przesiadce na 1d musieliśmy się rozstać, wylazły wady - wolny i niecelny AF. Sądzę jednak, że dla xxd to jest naprawdę niezła alternatywa biorąc pod uwagę dość zaporową cenę 24-105 (3200pln) czy munstrualną 27-70 (4200pln)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
    Porzuciłam myśl o zakupie 24-105mm bo mnie najprościej na tą eLkę jeszcze nie stać ;-)
    Polecono mi za to Canona 24-85mm jako coś zastępczego, choć natknęłam się ostatnio na Tamrona 28-75mm
    Który wybrać?
    Pozwolisz że Cię zacytuję z poprzedniego wątku: (tak na marginesie, po co zakładasz nowy, przecież dalej dyskutujemy nt. alternatywy wobec 24-105L)

Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
    Czy orientujecie się jaki obiektyw byłby zastępczy do horrendalnie drogiego 24-105mm?
    Zastanawiałam się nad kupnem 28-... mm ale 4mm w różnicy szerokiego kąta są nieznośne... A może tylko przesadzam?
    i tu Ci odpowiem: nie, nie przesadzasz. 24 vs. 28 to zawsze była duża różnica, a crop jeszcze to spotęgował.

Już dawno, dawno istniał dylemat pomiędzy T28-75 a C24-85 ale w czasach kliszy sprawa sprowadzała się do wyboru pomiędzy lepszym swiatłem Tamrona a lepszym AF Canona (moze jakaś tam jeszcze różnica w rozdzielczości była, ale to przy duzych powiększeniach...)

Natomiast dziś, biorąc pod uwagę mniejszą matrycę, dochodzi do tego namiastka (ale jednak) szerokiego kąta w C24-85 wobec zupełnego braku szerszego kąta widzenia w T28-75.
    28-75 po cropie to świetny zakres portretowy, ale na tym zalety sie kończą. Jesli chcesz dodatkowo szkło na spacer, między ludzi i do reportazu to absolutnie nie rezygnuj z 24mm a wręcz popatrz w stronę krótszych ogniskowych.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To zacznijmy od poczatku. Najbardziej interesują Ciebie portrety. W takim razie oprócz ceny 24-105 ma jeszcze jedną wadę: na cropie nie jest szklem portretowym. W portrecie liczy się ogniskowa, ale tu zakres do wykorzystania jest spory: 50-200 na FF, czyli ok. 28-135 na cropie. Jednak to, co liczy sie w portrecie najbardziej, to świato. Na FF max 5,6 , na cropie max 5,6/1,6=3,5, czyli praktycznie interesują Ciebie obiektywy ze swiatlem min. 2,8.
    A więc T 28-75 + kit. 24mm to sporo szerzej niż 28, ale to i tak wąsko i tą róznicą bym się nie sugerowal, tylko bym trzymal kita dla szerokiego kąta. Pomyśl też o 50/1,8, bo to najtańsze szklo naprawdę portretowe do cropa, a spacerowego zooma, to sobie wtedy możesz wybierac dowolnie. 50/1,8 możesz nosić w torebce, bo to male i leciutkie szkielko.

Zablokowany

Domyślnie

Ja mimo cropa 1,3 wciąż myślę o 24-105 jako o szkle uniwersalnym. Tylko ta cena mi jakoś nie pasuje.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To zacznijmy od poczatku...
    ano zacznijmy - od stopki Autorki :-)

Pomyśl też o 50/1,8,
    Nie musi myśleć - ma :-)

a spacerowego zooma, to sobie wtedy możesz wybierac dowolnie.
    dlatego lepszy szerszy :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No fakt, nie smialem spoglądać na stópki autorki, a one sporo wyjaśniają W tej sytuacji, to ja zupelnie nie rozumiem wątku. Zstawiamy portret na boku, bo przy Twoich funduszach niczego sobie nie polepszysz w stosunku do 50/1,8 , a do reszty, to coś od 18mm. Nie ma sensu walczyc o 75 lub 85 mm na dlugim końcu, tyle, to sobie spokojnie dokadrujesz z 50 mm, a szerokiego kąta sobie nie dorysujesz.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja jako amator - wcześniej do swojej 350d zacząłem kupowć rzekomo bardzo dobre jasne (2,8)zoomy typu sigma EX ,tamron,tokina i wymieniałem na inne egzemplarze,wymieniałem i ciągle nie byłem zadowolony to bf to ff to mydełko , dobry kompakt canon G5 robił ostrzejsze zdjęcia,wkurzyłem się sprzedałem te wszystkie "substytuty" bo po moim przykrym doświadczeniu tak tylko je mozna nazwać,- przesiadłem sie na wyższy poziom najpierw zakupiłem 70-200/2,8 L fajny obiektyw ale trochę ciężki, raczej kiepsko współpracował z extenderem 1,4, dorwałem 70-200/4 Is L, i to było to, na jasności mi za bardzo nie zależało-jakość zdjęć na F4 wyraźnie lepsza ,super współpraca z konwerterem i ten cudowny IS , zaraz pogoniłem 70-200/2,8 ,także kierując się opiniami na tym forum następny (wybierany z kilku egzemplarzy) był 28-70/2,8L, jak wyżej fajne szkło -troche cięzki przy f 2,8 mógłby być ostrzejszy--dobry od F4, ale następny mój obiektyw którego zostawiłem to właśnie 24-105 /4 IS L ostry jak brzytwa w całym zakresie , doskonale sie spisuje do krajobrazów , nie za szeroki i dlatego dobrze współpracuje z filtrem polaryzacyjnym, portreciki bajka, zasadniczo wyrobiłem sobie zdanie że wiekszość forumowiczów uważa że ten obiektyw co on ma jest najlepszy a inne to szajc, najlepiej poglądać zdjęcia , kierowć się testami -bardzo miarodajne testy sa na optyczne pl- nie zawiodłem się wszystko się zgadza, a opinię innych użytkowników traktoiwć z przymróżeniem oka

Uzależniony

Domyślnie

Czyli Twoja wypowiedź, według tej dedukcji, też powinna być traktowana z przymrużeniem oka?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów