Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Jak dobrać filtr do obiektywu?

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Bardzo odkrywcze Kolekcjoner Myślę, że te myśl przewodnią zdążyła już koleżanka wyłapać CHodziło jej zapewno o to dlaczego KIT'y są uważane za złe/gorsze obiektywy od takich normalnie kupowanych nie w zestawie.

bo to mydło wejdź do jakiegoś sklepu fotograficznego wykonaj zdjęcie swoim sprzętem i poproś o obiektyw np 17-55 USM IS nio wiem przesadziłem wysoka półka, ale szczęka ci opadnie, co za fotki robi twój aparat:-P i myślę że zrozumiesz wszystko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Widziałem dobre foty z kitowego obiektywu.Nawet dość dużo.Hmm

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    ...o to dlaczego KIT'y są uważane za złe/gorsze obiektywy od takich normalnie kupowanych nie w zestawie.

18-55 kosztuje w granicach 350 złociszy. Z obiektywami tak niestety jest, że jakość jest proporcjonalna do ceny. Z obiektywów o zbliżonym zakresie 17-40 to ok 2.5k zł a 24-70 to 4.5k zł.

Kitem naprawdę można robić fajne zdjęcia ale nakładanie filtra za 200 zł na obiektyw za 350 zł to naprawdę przesada. Te filtry po 40 zł nadają sie jedynie na podstawki do kawy, a i to marnie. W cyfrze użyteczność "zdjęciowa" UV jest praktycznie żadna. Do ochrony obiektywu naprawdę najlepiej służy dekiel i osłona p.-słoneczna.

Ktoś (pamiętam kto ) tu kiedyś napisał świetne porównanie o pokrowcach na siedzenia w samochodzie - "...całe życie jeździsz na szmatach...". Znam tez takich co pilota od TV trzymają w plastikowym worku. Nakładanie UV na obiektyw to mniej więcej to samo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Widziałem dobre foty z kitowego obiektywu.Nawet dość dużo.Hmm
    Nawet sam mam kilka niezłych aparat 350 D i kit robiłem dwa lata nim, szwagra sprzęt, ale kupiłem swój ciut lepszy i miałem możliwość podpięcia moich obiektywów do tej 350 to jest przepaść.:-D Kit to najgorszy obiektyw canona i nie ma o czym dyskutować lepiej założyć stałkę 50 mm F1,8 za 300 zł i jest o niebo lepszy, ale to wybór właściciela sprzętu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Do ochrony obiektywu naprawdę najlepiej służy dekiel i osłona p.-słoneczna.
    Tyle tylko, że ciężko zrobić zdjęcie z zalożonym deklem
    Wczoraj robilem foty córeczce jak robila babki z piasku a ja lezalem z aparatem na ziemi. Wialo trochę więc sypalo po oczach i cieszylem sie ze mam nakręcony filtr UV.

A ten odwieczny spór czy stosować filtr czy nie to moim skromnym zdaniem tak samo jak udowadnianie co bylo pierwsze: jajo czy kura

Ja używam bo tak jest ok, ktoś nie używa i dla niego też jest ok.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofather Zobacz posta
    ...
    A ten odwieczny spór czy stosować filtr czy nie ....
    Spór wcale nie jest "odwieczny". Zaczął się mniej więcej równo z rozwojem fotografii cyfrowej.

Ja to czekam aż ktoś wymyśli filtr UV na obiektyw w telefonie komórkowym

Apropo's zdjęż "babek z piasku" to bardziej bałbym się o piasek w migawce albo w silniczkach USM obiektywu niż jakiekolwiek uszkodzenia soczewek.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    Mozna prosic link do takiego cuda, np. 58-77 62-77, latwiej jeden filtr i przejsciowki, niz iles takich samych filtrow, ale nie moge takiego cuda znalesc.
    http://www.allegro.pl/item336409781_...tura_vat_.html
    http://www.allegro.pl/item334143385_...tura_vat_.html
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

szczerze, to ja z nakreconym UV nie widze zadnego spadku jakosci czy kontrastu na szklach nawet o rozdzielczosci Tamrona 90.

natomiast cholernie dobrze widze syf na chusteczkach, ktorymi to czyszcze w suchych krajach. ze o odciskach malych ciekawskich paluszkow nie wspomne
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofather Zobacz posta
    co bylo pierwsze: jajo czy kura
    jajo
    jak większość wie gady znoszą jaja i znosiły je od dawna
    a ponieważ pierwsze gady istniały (i rozmnażały się) znacznie wcześniej niż kury prosty wniosek:

JAJO BYŁO PIERWSZE

Więcej - jajo było znacznie wcześniej niż pojawiły się ptaki
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Moim zdaniem choć nie trzeba mieć, to dobrze mieć założony filtr UV. Nie zaszkodzi. Jak zacznie przeszkadzać zawsze można zdjąć.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    szczerze, to ja z nakreconym UV nie widze zadnego spadku jakosci czy kontrastu na szklach nawet o rozdzielczosci Tamrona 90.
    Ja na C 70-200 f/2.8 i S 17-70 f/2.8-4.5 też nie a specjalnie sprawdzałem na pożyczonych filtrach. Nawet parametry przesłona i czas się nie zmienia, a kiedyś sądziłem że UV ma wpływ na światło.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów