Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: problemy z 350D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olo
    Wiesz mi, że tez byłem byłem tym zaskoczony. Normalnie jak automat AF wyostrzy, gdy puścisz i dociśniesz spust powtórnie do polowy, AF przeważnie stoi w tym samym miejscu (lub niewiele się skoryguje), a w tym egzemplarzu zaczynał ostrzenie jakby od początku i stawał w przypadkowych miejscach.
    I tu logika nie ma nic do tego, jak automat wadliwy.
    D*** nie automat wadliwy (za przeproszeniem)

Ciemno masz...

Ile masz oswietlenia w tym pokoju nad kartka? Ze 200? Bez 200 to nawet nie zaczynaj... Mi zaczelo dopiero przy dwoch zarowach 150W i kompaktowce 150W w miare ostrzyc... Ponizej to qpa a nie testy.

Taki test to sie robi jak czas na iso 100 z reki sie da utrzymac. Wtedy bierzesz 4 sety i sobie strzelasz... A nie 1600 i ciemno ze af jezdzi w te i wefte.

W dzien przy oknie od poludnia a nie przy zarowkach... Albo nawet na zewnatrz idz.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-05-2005 o 02:33
    ...

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Ten problem istnieje, ale jest marginalny. Na pewno nie na 5 body - pięc razy auto focus do bani. I to jak - w centymetrach!!!
    Jak kupiłem swoje 20d to chcąc nie chcąc otarem się o wątki o FF/BF i postanowiłem sprawdzic swoje body. I tak zabrałem się do tego 100 razy bardziej profesjonalnie od Ciebie (bez urazy) - statyw, idealny kąt 45st, minimalna odległośc ostrzenia. I włos mi się zjeżył - MAM FF!!!, drugi pomiar MAM BF!!! O KUFA MAC! (i u mnie to było 5-8 ALE MM!! przy f2.8 i minimalnej odległości ostrzenia ) Wiesz co - doświetliłem "scenę" postarałem się żeby cały kadr zajmowała biała kartka z wydrukowanym testem, podłączyłem wężyk, podniosłem lustro i ogólnie przyłożyłem się do tego i co? Nie ma ff/bf. Owszem czasem AF pomyli się 2mm w tą albo w inną ale to normalne!!! Też mogłem pisac "... ratunku mam FF/BF... " Konkludując : podejrzewam, że

50% problemów z ff/bf to błędy "nowych" użytkowników i wtedy siadają do kompa, ryms na forum i "...co ja za g...o kupiłem...",
    25% to "normalne" pomyłki AF - stąd raz ff a raz bf,
    25% to faktycznie problem - ALE NIE ZAWSZE BODY, CZASAMI OBIEKTYWU!

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok wiecie może jakie są normy od tego zaczniemy?? OLO znasz coś takiego?? - bo mnie gorąca krew zalewa gdy czytam takie popierodły - przecież ten sprzęt jak wyjeżdza z Tajwanu bądz innej zółtej fabryki jest kalibrowany i to na takim sprzęcie że mi kopara opada jak zobaczyłem. I normy dopuszczają takie odchylenia - rzędu do 2-3 mm. Może ściągnijcie lub napiszcie petycje: "Stowarzyszenie BF i FF" prosi o przysłanie tablic norm do modelid A400 do 1mkII i wszystkie tablice pod obiektywy
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    D*** nie automat wadliwy (za przeproszeniem)

Ciemno masz...
    Przeciez wcześniej pisałem że w 350D z gripem (trzeci egzemplarz) , prawidłowo działał obiektyw 55-200 na każdej ogniskowej. Więc jak jemu starczyło światła to tym bardziej prawidłowo powinien chodzić 18-55. To chyba logiczne.
    W czwartym egzemplarzu (z tym jeżdżącym AF) światło było słoneczne godz. 12:00, test był robiony 1,5 m od okna.

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Smile

Cytat Zamieszczone przez Olo
    W ten sam sposób sprawdzałem D70 i tam wyszło OK.
    To kup D70!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zmien cel. Moze troche nie taki? To nie jest normalnie jak AF po zlapaniu ostrosci po nastepnym docisnieciu znowu zaczyna jezdzic. Moze za widno? Ktos tu ostatnio pisal ze mu braklo pod slonce... To ma swoj zares i trzeba wiedziec jak z tego korzystac... Zreszta tez pisalem o przycelowaniu w monitor albo wycieczce do parku... Jesli po zakupie aparatu ograniczasz sie do robienia zdjec kartom testowym to daruj sobie...

Wiecie co? A moze w tym sklepie jakis nawiedzony fan zoltych siedzi ze srobokretem i produkuje te frontfokusy? Probowales inny sklep?
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Olo:

Kiedyś miałem taką dyskusje z policjantem:
    - jest pan 26 w ciagu godziny który, źle pojechał za tym znakiem.
    - to myśli Pan, że tu jechało 26 idiotów w ciągu godziny, czy jeden idiota tu stoi...

Jak Ci 26 facetów twierdzi, że coś źle robisz to może się choć trochę zastanów. Twoje wyniki są zwyczajnie niemożliwe a conajmniej niewiarygodne. Może więc zamiast "wsiadać" na tych co naprawde dobrze mówią nt. testowania albo zrób te testy porządnie albo i tak kupisz "losowy" aparat.

Wiesz ja też sie nie zgadzam z froolk'iem. Tylko moja niezgodność dotyczy jego oceny przyczyn FF/BF - wg mnie:
    - 90% to błedy testujących, którzy dorwali sie do aparatu i muszą testować bo bez tego się nie da. Jakoś cholera NIKT takich testow nie robił na kliszach...
    - 9% to błędy AF normalnie występujące we wszystkich aparatach w słabym oświetleniu
    0.9% inne niewyjaśnione przyczyny

POZOSTAŁE 0.01% to błędy obiektywu LUB body

Poza tym powyższym zgadzam się z froolk'iem w całej rozciągłości.

Janusz Body

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Szczerze? - gdyby nie to, że problemy FF/BF sygnalizowali również doświadczeni użytkownicy to mój podział byłby taki jak Twój Janusz , a tak to zwiększyłem ilość wadliwych
    Nie można zapominać że ten "umowny" szacunek dotyczy nie wszystkich wyprodukowanych aparatów a tylko 10% mającej prawdziwe lub wyimaginowane problemy, jest to więc ułamek całej produkcji
    Adam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    ... problemy FF/BF sygnalizowali również doświadczeni użytkownicy ...
    Sam się kiedyś "dałem zwariować" i po przeczytaniu tych wszystkich wątków o BF/FF zacząłem testować swoje 300D/20D i obiektywy po czym wszystkie wywaliłem do kosza - testy a nie obiektywy :-). Miałem do tej pory kilka lustrzanek analogowych i jakoś żyłem bez tych wszystkich testów. Sporo osób "dało się podejść" albo ponieść fali testów bo "a może mój ukochany aparacik za ciężką kasę też jest do d...".

Janusz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Olo:

Kiedyś miałem taką dyskusje z policjantem:
    - jest pan 26 w ciagu godziny który, źle pojechał za tym znakiem.
    - to myśli Pan, że tu jechało 26 idiotów w ciągu godziny, czy jeden idiota tu stoi...
    I co... idiota miał hunor czy przybyło ci pare punktów ?
    Dzieki koledzy za swoistą psychoterapię, jeszcze troche a chyba sie przekonam... i zacznę leczenie

Ad. Kuchatek
    Mieszkasz w Polsce? Powiedz mi jak przekonac sprzedawcę
    że musze wyjść z Canonem na spacer bo ON najlepiej czuje sie w lesie, a jak widzi testową kartke papieru to AF mu sp...la gdzie pieprz rośnie.

Na poważnie przyjrzałem się wynikom raz jeszcze. Jedyne co w większosci wypadków daje się zauważyć to to, że BF malał ze wzrostem ogniskowej.

Acha, ktos sie pytał o Nikona D70. Odpada, uparłem sie na Canona.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów