Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Wątek: problemy z 350D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cóż Olo, wygląda na niezły BF
    jeśli jednak chcesz przekonać forumowych kolegów zrób to lepiej , bo Ci nie uwierzą. Musisz to zrobić ze statywu, przy ISO 100 i koniecznie w trybie One shot. Z ręki zawsze można przekadrować :wink:
    W razie potrzeby zapodaj podniesienie lustra, choć dla FF/BF to akurat nie ma specjalnie wpływu.

Acha, pewnych kolegów nie przekonasz i kropka
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Przecież ten "TEST" to żart:
    - Słabe oświetlenie
    -z ręki,
    -ISO 800
    -AI FOCUS
    -nie zachowana minimalna odległość ostrzenia obiektywu (bo chyba trudno to zrobić z ręki)
    -a na koniec nie wygląda mi to na 45st

Czy w teście gdzie nie zastoswano się do żadnej z zasad można mówić o obiektywnym wyniku?
    Chciałeś zrobić szybki test w sklepie - trzeba było wziąść ze sobą 5 bateryjek AA ustawić na tym blacie pod kątem 45st i pstryknąć środkowym AF w środkową bateryjkę. NA ONE SHOT!

EDIT: I dla jasności - nie twierdzę, że testowany zestaw nie miał problemu FF/BF. Twierdzę, że to czy miał czy nie należało by sprawdzić
    Ostatnio edytowane przez froolk ; 14-05-2005 o 16:40

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Ad. Kubaman

Taaak... faktycznie zauważyłem ten problem.
    Pytanie było proste, ale nikt nie odpowie dopóki nie udowodnię, że potrafię trzymać aparat.
    No i jak tu teraz wytłumaczyc żonie, że aby miec ostre foty swoich kotów musi to robić ze statywu z podniesionym lustrem :wink:
    Ostatnio edytowane przez Olo ; 14-05-2005 o 16:21

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Ad. froolk
    1. Podejrzewam, że przeoczyłes, że drugie body było robione w trybie AF: One-Shot.
    2. Wielkość czułości (np. Iso 800) nie ma wpływu na wadę BF/FF.
    3. Dokładnie ustawiony kąt 45 st. potrzebny jest jedynie gdy chcesz dokładnie zmierzyć wielkość błedu FF/BF, a nie dla wariantu gdy badamy czy w ogóle istnieje ten problem.

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Wiesz co, nie będę z Tobą dyskutował i udowadniał swoich racji. Szkoda mi na to mojego czasu. Ale jestem uczynnym człowiekiem więc:
    http://md.co.za/d70/chart.html
    Poczytaj w wolnej chwili.

Domyślnie

When shooting your test pics, you need to be close enough that the test chart somewhat more than fills the frame. Get nice and close.
    Myślę że testowa kartka na zdjęciach jest zdecydoanie za daleko aby móc na pewno powiedzieć że aparat miał BF.
    Powinna być tak jak na zdjęciu - http://md.co.za/d70/images/chart/image036.jpg .

Postulat do doświadczonych użytkownikóww dslr: Opublikujcie w jakimś przyklejonym wątku porządne wskazówki jak przeprowadzić test BF/FF i jakich błędów nie popełniać aby obiektywnie móc stwierdzić że mamy BF/FF

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtx3
    Postulat do doświadczonych użytkownikóww dslr: Opublikujcie w jakimś przyklejonym wątku porządne wskazówki jak przeprowadzić test BF/FF i jakich błędów nie popełniać aby obiektywnie móc stwierdzić że mamy BF/FF
    Ja wyciagam linijke z kieszeni, aparat mniej wiecej 45 stopni do niej. Szklo jasne i dlugie (np Tamronik). Parametry dobieram tak by miec o 1EV krotszy czas niz odwrotnosc ogniskowa (np f2.8 , iso400/800, tryb Av). Pstrykam w konkretny centymetr (np 10cm), ogladam z zoomem na wyswietlaczu. Jak widac FF/BF to bedzie widac. Jak nie widac - to znaczy ze jest na tyle minimalny ze ignorowalny.
    Makro nie robie wiec nie potrzebuje precyzji ostrzenia co do ułamków milimetra (zreszta makro sie na manualu robi) .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Temat zakupu 350 drążę dalej
    PArę dni temu testowałem wersję z gripem.
    Wyniki: obiektyw 17-55 niestety BF około 5 cm, obiektyw 55-200 w porządku.
    Dzisiaj miałem w ręku dwa nowe egzemplarze.
    Jeden z nich zdaje sie miał wadę czujnika ostrości bo raz wychodzi mu FF ponad 10 cm albo BF około 8 cm. Czuło się że automatyka AF nie jest pewna, nie mogła się "zdecydować".
    Kolejny egzemplarz (to juz piaty z koleji !!!!) okazał się najlepszy ze wszystkich. Lekki BF około 3 cm, ostrość na celu łapała się na granicy głębi ostrości. Ostatecznie mogło by być, ale jeszcze trochę poczekam, może canon Polska opyli to całe barachło i sprowadzi normalny towar, a nie jakieś odrzuty.
    Powaznie zaczynam tez myślec o zakupie aparatu sporowadzonego z Niemiec, może tam puszczaja lepszy towar.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie rozumiem , kupiłem aparat ze stanów - wszystkie szkła przez internet od ludzi ale nowe i u mnie wszystko jest idealne - może poproś kogoś żeby Ci wybrał aparat bo jesteś pechową jednostkę - pozdrawiam
    5d + L plecak

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olo
    Temat zakupu 350 drążę dalej
    PArę dni temu testowałem wersję z gripem.
    Wyniki: obiektyw 17-55 niestety BF około 5 cm, obiektyw 55-200 w porządku.
    Dzisiaj miałem w ręku dwa nowe egzemplarze.
    Jeden z nich zdaje sie miał wadę czujnika ostrości bo raz wychodzi mu FF ponad 10 cm albo BF około 8 cm. Czuło się że automatyka AF nie jest pewna, nie mogła się "zdecydować".
    Kolejny egzemplarz (to juz piaty z koleji !!!!) okazał się najlepszy ze wszystkich. Lekki BF około 3 cm, ostrość na celu łapała się na granicy głębi ostrości. Ostatecznie mogło by być, ale jeszcze trochę poczekam, może canon Polska opyli to całe barachło i sprowadzi normalny towar, a nie jakieś odrzuty.
    Powaznie zaczynam tez myślec o zakupie aparatu sporowadzonego z Niemiec, może tam puszczaja lepszy towar.
    Bez jaj ze takie błedy wychodzą. Ja kupiłem bez wczesniejszego sprawdzania i teraz sprawdzałem na linijce i wydaje mi sie ze jest FF z 2 mm ale bez przesady ze komus 10 cm wychodzi..
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów