Cytat Zamieszczone przez valisz Zobacz posta
No ja kilka dni temu pieknie sobie wgrałem chdk do swojej es-piątki i jestem zadowolony z tych możliwości, oprócz właśnie plików RAW... Zdjęcie sie robi, wszystko eleganko, ale na kompie żaden program mi tego nie chce odtworzyć! (żeby nie było to próbowałem Photoshopem cs2, pictajet, capture one, rawshooter, picasa, i próbowałem przekonwertować na *DNG) i żaden prog nie może sobie poradzić z odtorzeniem tych rawów, zapisuje w rozszeżeniu *CRW i *CR2
-Ktoś ma jakiś pomysł na ten problem?

...
Próbowałeś przekonwertować wychodzące z aparatu rawy do DNG tym konwerterem? : dng4ps2-0.2.2beta-21.exe
Starsze sobie nie poradzą z kowersją.
Możesz też użyć bezpośrednio do wywoływania RawTherapee. Czyta zarówno rawy wychodzące z apratu, obojętnie pod jakim rozszerzeniem, jak i przekonwertowane do Adobe DNG. Jedyny mankament tego programu to taki, że na słabym kompie, szybko można stracić cierpliwość.
Cytat Zamieszczone przez Hekselman
Dodam - że max karta 4Gb - ja kupiłem 8 i widzi tylko 4Gb -więc bez sensu.
Można korzystać z kart większych niż 4GB, trzeba wówczas podzielić kartę na partycje, jedną kilkumegową na soft sformatować na FAT16 i drugą pozostałą na zdjęcia w FAT32.
Potrzebny jest też windows XP, gdyż do niego jest sterownik pozwalajacy na pracę kart w trybie dysku lokalnego, a nie w trybie dysku wymiennego. Jest to konieczne, żeby były widoczne w sytemie obie partycje.