Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: S5 IS i modernizacja softu, CHDK i RAW

szymon.k
    Guest

Domyślnie

Cześć. Mam Canona S5 i CHDK w wersji allbest 51-434. Mam dwa pytania.
    Jak się robi zdjęcia w trybie Bracketing Fokusa? W trybie Bracketingu Migawki lub Przysłony wyswietla się u góry informacja o rodzaju Bracketingu i aparat wykonuje zdjęcia prawidłowo. Natomiast przy Bracketingu Fokusa nie ma informacji i aparat robi zdjęcia nie różniące się od siebie.
    I drugie pytanko. Aparat nie wykonuje mi zdjęć w sekwencji ostrości, natomiast sekwencja naświetlania działa prawidłowo. Wiecie jaka jest tego przyczyna?
    Proszę o odpowiedzi.

JacekDut
    Guest

Domyślnie

Witam
    Mam problem by CHDK zapamiętywał ustawienia. Po wyłączeniu aparatu mam ustwienia startowe (poustawiam sobie ikony tam gdzie chce, ustawie język, stronę kodową, różne inne opcje i po ponownym włączeniu wszystko jak krew w piach ...).

Mam 4GB kartę podzieloną na partycje, CHDK ładuje się przy starcie, niestety wygląda tak jakby zapisywał gdzieś, nie tam skąd czyta przy starcie lub wcale.

Jak spowodować by konfiguracją została zapisana ?

Może ktoś z forumowiczów wie gdzie zapisuje swoje ustawienia ?

mikulas
    Guest

Domyślnie

Witam
    Udało mi się ustawić RAW w moim S5 i niestety jakość moich RAW-ów nie różni się praktycznie niczym od JPEG oczywiście po przekonwertowaniu do DNG a różni się diametralnie pojemnością około 15mb

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A dlaczego miała by się różnic? Przewaga RAWów to to, że jest to "surowy" zrzut z matrycy który dopiero się wywołuje (w aparacie robi to procesor), jeśli chodzi o JPG to w re wchodzi tyło obróbka w programie graficznym.

mikulas
    Guest

Domyślnie

przewaga raw-u to to, że jest to surowy plik bez kompresji...osobiście widziałem róznice z innych aparatów (nie canon) róznica jest porażająca

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Co do wagi pliku DNG, zastosuj kompresję w trakcie konwersji, to plik będzie ważył od 20-50% mniej. Oczywiście jest to kompresja bezstratna.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 04-08-2008 o 00:22

jzpzs
    Guest

Domyślnie Menu CHDK

Przepraszam za lamerskie pytanie ale musze jak się włącza to menu CHDK? wgrałem soft na kartę zgodnie z instrukcją i się odpala bo jest komunikat przy starcie aparatu. Jednak nie mogę się dostać do menu. Moj S5 nie reaguje na przycisk PRINT.
    Pozdrawiam!

Yoss
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich.

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Można korzystać z kart większych niż 4GB, trzeba wówczas podzielić kartę na partycje, jedną kilkumegową na soft sformatować na FAT16 i drugą pozostałą na zdjęcia w FAT32.
    Potrzebny jest też windows XP, gdyż do niego jest sterownik pozwalajacy na pracę kart w trybie dysku lokalnego, a nie w trybie dysku wymiennego. Jest to konieczne, żeby były widoczne w sytemie obie partycje.
    Właśnie walczę z kartą SDHC 8GB Sandisk Ultra II + czytnik USB Sandisk (zestaw z kartą). Bardzo zainteresował mnie ten fragment, bo z tym właśnie nie mogę sobie poradzić. Byłbym bardzo wdzięczny za informację gdzie można znaleźć taki sterownik pozwalajacy na pracę kart w trybie dysku lokalnego, a nie w trybie dysku wymiennego.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Juriko

Yoss
    Guest

Domyślnie

Juriko - wielkie dzięki za pomoc. Korzystając z Twojego linku dogrzebałem się do działającego, przejrzystego opisu. - Tutaj Post #89.

Sprawdzone na:
    Canon A570IS + SDHC SanDisk Ultra II 8GB + Czytnik SanDisk SDDR-113 (z zestawu z kartą) + AllBest #50 + Win XP.

CHDK startuje bez problemu, karta widoczna w systemie, zdjęcia dostępne zarówno przez Canonowskiego Zoom Browsera jak i menedżera plików.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów