Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Filtr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    ...
    raysfoto.pl->nasadki na lampy błyskowe->FX
    To nie to To kolorowe nakładki na lumiquesta a mnie chodzi o filtry zmieniające temperaturę barwową światła np. z 5500 na 3200°K (Roscolux #3408: Roscosun 1/2 CTO ). To są arkusze 50 x 60 cm umożliwiające dopasowanie oświetlenia - lampy do normalnego światła żarowego.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No faktycznie ceny przyzwoite. Wysyłka tylko 5 funciaków to nawet taniej niż z/do PRL-u MkIV. Od lat sporo kupuję w UK. Nie wszystko jest tańsze niż u nas ale przynajmniej jest dostępne i wszystko solidnie przychodzi w ciągu max. tygodnia.

Apropo's filtrów to mam pytanie czy ktoś nie widział gdzieś filtrów ocieplających na lampy błyskowe. Takich w stylu: http://www.rosco.com/us/filters/roscolux.asp#Colors
    albo "cuś" podobnego
    W raysfoto sa jakies kolorowe nasadki, linku nie podam bo mi caly czas wyswietla www.raysfoto.pl bez zadnych adresow podstron.
    W kazdym razie dojdziesz do tych nasadek tak:
    raysfoto.pl->nasadki na lampy błyskowe->FX
    Na raysfoto są filtry firmy Lee która takze produkuje filtry dla lamp błyskowych. Na stronie raysfoto znalazłem większe filtry w formacie 50x70 cm. Napisałem im już maila - więc po weekendzie dowiem się czy mają też mniejsze wersje. Co do filtrów Rosco, które są najpopularniejsze i chyba najtańsze. Jeśli nie uda się dogadać z Raysfoto, to będe zamawiał z UK te filtry rosco. Już od dawna planowałem je kupić...
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

akustyk, filtry do ktorych podales link roznia sie czymkolwiek od (ponoc najlepszego) Hitecha?
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    akustyk, filtry do ktorych podales link roznia sie czymkolwiek od (ponoc najlepszego) Hitecha?
    filtry, do ktorych podalem link nie roznia sie niczym od Hitecha. bo to sa wlasnie filtry Hitech. po prostu producentem jest firma Formatt i na nia jest cala strona www.

Hitech w tym wszystkim niekoniecznie jest najlepszy. laur najdoskonalosci nosi Singh-Ray (http://www.singh-ray.com/ i http://singhray.blogspot.com/ ), ale osobiscie nie sprawdzalem, wiec nie porownam. dla mnie Hitech jest OK i nie mam powodow do narzekania. szkoda, ze nie produkuje polowek Reverse Grad, ale jakos sobie poki co radze
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

dzieki za oswiecenie mnie
    Drugi link z powyzszego postu bardzo ciekawy. Warty przegladniecia chociazby dla fotek
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no wiec tak...
    dzisiaj po moim przypomnieniu, ze moze po 2 tygodniach (w sumie 12 dniach roboczych) to przesylka by doszla, pani z Formatt odpowiedziala, ze juz jest gotowa i jutro wyjdzie. nie wiem na ile mowi prawde na ile sciemnia, ale raczej nie jestem sklonny patrzyc na to z hurra-optymizmem.

powiem brzydko acz dosadnie: jak ktos ma wybor, to albo kupi tanio i *owo u Angoli, albo zaplaci zdziercze stawki polskich dystrybutorow, ale za to zostanie potraktowany jak czlowiek i nie bedzie musial zadawac sie z kretynami, a przy tym dostanie przesylke szybko.

najbardziej mnie w tym irytuje fakt, ze wedlug warunkow na stronie wysylka moze potrwac do 3-4 tygodni, bo poczta tyle nosi. kurcze, kazda przesylka z Polski dochodzi do Holandii w 2 dni robocze. w poniedzialek wysylka - w srode koperta jest w drzwiach (tak to tu dziala: sa otwory w drzwiach ). i vice versa. cena wysylki malej koperty z Polski to jakies 8zl, a analogicznej z drogiej, badz co badz, Holandii - 75 centow.

wysylka koperty z UK kosztuje 5 grubych funtow i trwa wieki. jedyne wytlumaczenie tej ceny i terminu jak dla mnie to czyjes porazenie sloneczne (malo realne, bo do tego potrzebne jest slonce, a w UK to jakby... nie bardzo), albo ze listonosz przez kanal La Manche crawlem plynie... to jest po prostu zenujace.

czyli reasumujac: odradzam iteresy w ten sposob. jakbym wiedzial za wczasu to bym z Polski sciagal te filtry
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Ekhm... z Royal Mail i ogolnie przesylkami pocztowymi z UK od zawsze mialem problemy - albo zaj...li po drodze juz w UK, albo podtopili, albo zmasakrowali... Na szczescie za kazdym razem byla to przesylka 'rejestrowana' i 'ubezpieczona' :]
    I przepraszam za OT

A o filtrach piszcie - z checia czytam
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no to dodam do pieca, bo dzisiaj filtry przyszly.

najpierw pozytyw: dotarly. w 3 dni robocze, bo wyszly w piatek a dzisiaj mi wcisneli w drzwi.

negatyw: filtry ledwo zawiniete w folie babelkowa. a ze pudelka Hitecha to tez zadna oslona, to mozna sobie wyobrazic jak to bylo zabezpieczone w transporcie.
    no i jeden z filtrow ma nadlamania na krawedzi. niby tylko dwa i nieduze (moze 3mm jakby czepialsko mierzyc_, ale niestety plytka zywiczna ma to do siebie, ze to moze sie poglebiac. dzisiaj pojade profilaktycznie po krawedzi superglutem, ale mam zamiar na to uwazac.

reasumujac wrazenia: jest zdecydowanie taniej niz w Raysfoto ale tez, niestety, zupelnie nie ten standard obslugi. Rays pod tym wzgledem jest bomba i az szkoda, ze to nie oni prowadza ta marke na swiecie. bo sam Formatt, o ile produkty ma dobre i calkiem niedrogie, o tyle dzial marketingu to im sie chyba w Toy-Toyu miesci
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

caly zestaw wyglada tak:
    sniper, no to żeś przykład zapodał...;-)

Ni koń, ni krowa...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    sniper, no to żeś przykład zapodał...;-)

Ni koń, ni krowa...
    Nie rozumiem...chodzi Ci o to ze Nikon?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów