Witam.
Czy jest jakiś sposób aby można było zakupiony aparat wrzucić w koszty firmy (odliczyć też VAT) i nikt się do tego nie przyczepił. Firma ma profil komputerowo - ochrona środowiska.
Rafał
Witam.
Czy jest jakiś sposób aby można było zakupiony aparat wrzucić w koszty firmy (odliczyć też VAT) i nikt się do tego nie przyczepił. Firma ma profil komputerowo - ochrona środowiska.
Rafał
Sposób jest taki: kupujesz sprzęt a sprzedający wystawi Ci fakturę VAT na Twoją firmę. Jeżeli sprzęt kosztuje mniej niż 3.500 złociszy netto, to staje się kosztem jednorazowo i w całości. Jeśli natomiast kosztuje więcej niż 3.500 + Vat, to staje się środkiem trwałym i możesz, a nawet powinieneś go amortyzować. W jakim okresie amortyzuje się taki sprzęt nie wiem niestety.
Co do odliczenia podatku VAT, to w formularzu VAT-7, jaki składasz comiesięcznie do US znajduje się rubryka "zakup środków trwałych" czy jakoś tak podobnie (jest to na drugiej stronie formularza, którego nie mam przy sobie, więc cytuję z pamięci).
Pozostaje jeszcze problem, czy zakup takiego sprzętu zostanie uznany przez US. Ale tutaj sprawa wydaje mi się dosyć prosta: kosztem firmy może być to, co służy do osiągania przychodu, więc w przypadku firmy o profilu "komputerowo - ochrona środowiska" nie powinno być kłopotu z uzasadnieniem takiego wydatku przed US.
EOS i nie tylko...
To ja wiem :smile:
<Pozostaje jeszcze problem, czy zakup takiego sprzętu zostanie uznany przez US. Ale tutaj sprawa wydaje mi się dosyć prosta: kosztem firmy może być to, co służy do osiągania przychodu, więc w przypadku firmy o profilu "komputerowo - ochrona środowiska" nie powinno być kłopotu z uzasadnieniem takiego wydatku przed US.>
Jakiś pomysł uzasadnienia![]()
nic nie musisz uzasadnać, słuchałem kiedyś wypowiedzi jakiegoś sekretarza stanu z min. finansów na ten własnie temat, i stwierdził jasno, że urząd skarbowy nie ma prawa kwestionowac celowości wydatków firmy, a dla 100% pewności spokojnego snu :-D za 50 zł zrobć rozszerzenie działalności o usługi fotograficzne (np. będziesz próbował sprzedawać fotki w internecie)
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Witam,
przy twojej działalności uzasadznień może byc milion.
1. jezeli sprzedajesz sprzęt w internecie - robienie fotek
2. jezeli masz swoja strone internetową - to samo
3. prezentacja towarów klientowi - oczywiscie fotograficzna
4. dokumentacja czynnosci zwiazanych z ochroną środowiska
5. jeżeli nic powyższego to wystaw fakture znajomemu na 50 zł za zdjecia na stronę (oczywiscie w tym przypadku tak jak pisał przedmówca przydałoby się zmienić wpis do działalności)
6. itd
pozdrawiam
___
Canon
Sekretarz stanu może i dobrze prawi, ale w przypadku kontroli skarbowej nie będziesz chyba tłumaczył urzędnikowi, że słyszałeś jak ktoś z ministerstwa mówił coś tam...![]()
I właśnie o takie uzasadnienia mi chodziło. Takiej argumentacji chyba żaden urzędnik nie podważy.
EOS i nie tylko...
Jeśli płacisz podatek to możesz sobie odliczyć co chcesz. Problemy z US zaczynają się w przypadku wykazywania strat związanych z poczynionymi inwestycjami. Tak zwana ucieczka od podatku jest dość łatwo wykrywana przez skarbówkę. Wystarczy, że wzrośnie Ci obrót a podatek nie, lub przy stabilnym obrocie nagle pojawi się strata. Kontrola pewna. Jak ktoś zafunduje sobie "inwestycję" na poziomie 1% obrotu, nikt nawet nie zauważy co tam zostało w te koszty zaliczone.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
nie do końca prawda,
wystarczy rutynowa kontrola VAT i "zauważą", inna kwestia czy się przyczepią czy też nie
przykład mojej kontrolimusiałem napisać oświadczenie że zakupiony przeze mnie wózek transportowy za bagatela 90 zł brutto !!! - wykorzystuje do celów bezpośrednio związanych z prowadzoną DG , sama urzędniczka US miała ubaw po pachy , ale widocznie brakło im rubryczki kwalifikacyjnej i stąd potrzebowali mojego oświadczenia
i co ?....i to że Polska to jest piękny kraj![]()
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
do czego to dochodzi... mając własną firmę zastanawiamy się, czy możemy coś dla swojej firmy kupić czy nie... paranoja!
Pkt 8 regulaminu forum