Większość leci w lewą stronę ..... ale to pewno przez ten pośpiech.
Odnośnie zdjęcia pierwszego niech ktoś mi powie: na jaką pionową krawędz tej budowli powinniśmy łapać pion w aparacie?
Większość leci w lewą stronę ..... ale to pewno przez ten pośpiech.
Odnośnie zdjęcia pierwszego niech ktoś mi powie: na jaką pionową krawędz tej budowli powinniśmy łapać pion w aparacie?
Ostatnio edytowane przez drakon ; 23-04-2008 o 12:00
40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod
Tom! Robiłam dużo nocnych zdjęć kitem, zawsze ze statywem, zawsze z ISO 100, przeważnie w naturze, gdzie światła jest dużo mniej i technicznie były o niebo lepsze. Szkoda matrycy na takie ustawienia jakie przyjąłeś. Teraz musisz się zrehabilitować i pokazać nieporuszone, ze statywu, kompozycję wydajesz się czuć...
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Popróbuj w Gogolinie, nie jest Ci potrzebny od razu Stuttgart. Gogolin też musi ładny być, skoro nawet Karolinka tam poszła, a Karliczek za nią. Daj 100 ISO, tryb AV, umocuj ustrojstwo na statywie, wybierz kadr i.... zapal spokojnie. Daj matrycy czas, obejrzyj histogram, popraw czas naświetlania jakby co... Zobaczysz jakie fajne fotki Ci wyjdą! I nie upieraj się przy przysłonie 3.5... Zacznij na 8 i zobacz najpierw, co będzie. Do kita trzeba z sercem!
Jedna poprawka: tryb M + pomiar punktowy, histogram, poprawka, następne... i tak at mortis...
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Do powyższych uwag polecam genialną pozycję nt. fotografowania architektury - W. Dederko "Fotografowanie architektury". Czytałem ją kilka razy i czesto do niej wracam. Świetnie przedstawione zasady perspektywy, kompozycji, oświetlenia wsparte wykresami i obliczeniami ... Bezcenna rzeczjak każda tego autora -> allegro
Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...
Pod tym się podpiszę obiema łapkami! Od kiedy przeczytałem, moje fotki architektury zmieniły się z dennych na nieco-mniej-denne, muszę przeczytać jeszcze raz, może wymodzę coś z kategorii "znośne"![]()
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Niestety też wiem co to znaczy robienie zdjęć na statywie, jak się chodzi na wycieczki grupowo...Masakra...Najlepiej samemu, wtedy masz święty spokój i masę czasu.
Najlepiej z drugim fotografem, przetestowane i sprawdzone
www.t-jack.pl
to chyba lekkie nieporozumienie robić takie zdjęcia bez statywu