Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Canon 30d - Problem

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Druga rzecz - jeśli nawet to cóż. Mówiąc bez ogródek Sigma po prostu kradnie specyfikacje ich bagnetu
    a tego akurat nie jestem tak pewny. o ile sie nie myle, inzynieria wsteczna per se nie jest nielegalna. problemem moglaby byc tylko sytuacja, w ktorej bagnet EF bylby opatentowany. wtedy specyfikacja bylaby w 100% jawna, ale nieuzyteczna dla innych.

przy czym, poniewaz moja zona pracuje w biurze patentowym i troche temat znam, to pozwole sobie watpic w mozliwosc opatentowania sposobu komunikacji korpusu z obiektywami
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a tego akurat nie jestem tak pewny. o ile sie nie myle, inzynieria wsteczna per se nie jest nielegalna. problemem moglaby byc tylko sytuacja, w ktorej bagnet EF bylby opatentowany. wtedy specyfikacja bylaby w 100% jawna, ale nieuzyteczna dla innych.

przy czym, poniewaz moja zona pracuje w biurze patentowym i troche temat znam, to pozwole sobie watpic w mozliwosc opatentowania sposobu komunikacji korpusu z obiektywami
    EF jest opatentowany. Patent wygasa za 4 lata . Dlatego min. Zeiss nie robi póki co szkieł do Canona.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

matir.14
    Guest

Domyślnie

EF jest opatentowany. Patent wygasa za 4 lata . Dlatego min. Zeiss nie robi póki co szkieł do Canona.
    I wątpię żeby po wygaśnięciu patentu robił. Zeiss ma od dawna niezły układ z Sony, a nie wierzę żeby Sony nie zabezpieczyło się w umowach, że Zeiss robi obiektywy tylko dla nich.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matir.14 Zobacz posta
    I wątpię żeby po wygaśnięciu patentu robił. Zeiss ma od dawna niezły układ z Sony, a nie wierzę żeby Sony nie zabezpieczyło się w umowach, że Zeiss robi obiektywy tylko dla nich.
    No to w takim razie z mocowaniem do Nikona obiektywy robi inny cajs .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

kuriozum tej sytuacji polega na tym, ze problem z patentem ma lojacy grube setki zielonych papierkow za sloik bez AF Zeiss, a nie ma ich chocby sprzedajacy mega tandetnie plastikowe sloiki za 100$ Tamron. mowiac dosadniej: mam wrazenie, ze tego wyjasnienia Zeiss nie adresowal do ludzi poslugujacych sie czynnie mozgiem
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kuriozum tej sytuacji polega na tym, ze problem z patentem ma lojacy grube setki zielonych papierkow za sloik bez AF Zeiss, a nie ma ich chocby sprzedajacy mega tandetnie plastikowe sloiki za 100$ Tamron. mowiac dosadniej: mam wrazenie, ze tego wyjasnienia Zeiss nie adresowal do ludzi poslugujacych sie czynnie mozgiem
    Być może ale jeśli wziąć pod uwagę, że Zeiss sprzedaje tych słoików na sztuki, a tamron na miliony to to może zasadniczo zmieniać podejście tych firm. Może Tamronowi opłaca się płacić, może mają układy z C, może są firmą, której łatwiej się dogadać. Nie wiem ale z T nigdy nie słyszałem żeby były problemy - daje do myślenia (jeśli oczywiście ktoś czynnie posługuje się mózgiem ).
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów