Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Canon 30d - Problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 30d - Problem

Witajcie, jako, ze z nie wiadomych mi wzgledow nie dziala mi wyszukiwarka na forum, zakladam nowy watek, w razie gdyby ktos znalazl rozwiazanie w innym miejscu to prosze tylko o linka.

Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaco.
    Aparat jest uzywany od wrzesnia 2007, do tej pory zrobil 8124 fotki, caly czas uzywany jest z jednym szklem - SIGMA 17-35 2.8-4 w nowszej wersji oraz oryginalnym gripem typu BG-E2N.
    Do zeszlego czwartku dzialal w porzadku i nie bylo z nim zadnych problemow.

Aktualnie aparat sie zawiesza, czasem nie chce sie wybudzic z wygaszenia, czasem przestaja dzialac wszystkie przyciski procz spustów migawki - ale te dzialaja tylko jako ustawiajace ostrosc, migawki nie da sie zwolnic, czasem zwiesza sie przy kasowaniu fotki z karty (na wyswietlaczu pozostaje napis busy...).
    Wymienione objawy wystepuja w 99% zawieszen, dwa razy aparat wyswietlil Err99, ale ogolnie nie wyswietla nic. Zaczyna reagowac dopiero po wyjeciu na chwile baterii.

Probowalem przetestowac i problem zdarza sie zupelnie nieregularnie, czasem juz po wlaczeniu nie udaje sie zrobic zdjecia, a czasem robi 20 bez najmniejszego problemu.

Uzywam karty SanDisk Ultra II 8GB, ale sprawdzilem tez na drugiej Ultra II 1GB i to samo.
    Aparat ma wgrane 10 dni temu nowe oprogramowanie ze strony Canona w wersji 1.06.

Poradzcie, co moze byc przyczyna?

Z gory dziekuje za odpowiedzi
    Lukasz
    Ostatnio edytowane przez iso400 ; 27-03-2008 o 18:36

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

imo kwalifikuje mi się to do wysyłki na żytnią.

na początek podmień firmware..

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso400 Zobacz posta
    Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaca.
    Lukasz
    Sprawdzałeś czy bez gripa też jest ten problem? Podpinałeś inny obiektyw?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak, wlasnie sprawdzam bez gripa, ale ciezko to wyczuc, bo czasem aparat robi 1 fotke a czasem kilkadziesiat, na razie bez gripa sie jeszcze nie zawiesil, ale nie wiem czy to po prostu nie 'lepsza chwila'. Aktualnie nie mam innego szkla do testu, ale tak jak pisalem, wszystko zaczelo sie nagle. Do tej pory wszystko dzialalo jak nalezy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A czy wymieniałeś tę małą bateryjkę? I sprawdź koniecznie z innym szkłem. Ja z tą sigmą też miałem poblemy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie, bateryjki nie wymienialem, myslisz, ze moze miec jakis wplyw?
    Kiedys w 300d mi padla i jedyne co powodowala to zerowanie ustawien zegara

A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso400 Zobacz posta
    (...)
    A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?
    Jeśli chodzi o problemy z sigmą to pojawiły się po pewnym (niedługim) czasie jej używania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cholera, ciezko to wszystko zdiagnozowac bo problem nie jest widoczny caly czas. Wtedy moznaby wykluczac po kolei akcesoria.

Trudno, jutro dzwonie do sklepu i wysylam aparat na gwarancji, a moze nalezy od razu slac na Zytnia?
    Najgorsze, ze w najblizszych dniach szykuje mi sie wyjazd do Szwecji... jesli zostane bez aparatu... ech.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie zazdroszczę, ze Szwecji przywiozłem sporo fajnych zdjęc (robiąc jeszcze kompaktem).
    Powodzenia w szybkiej naprawie sprzętu
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Też wgrałem nowy Firmware i mam identyczne objawy !

Jednak chyba wina leży w sofcie :/

Zawiesza się i jak go wyłączam to na górnym wyświetlaczu cały czas się wszystko świeci. Dopiero po wyjęciu baterii z gripa i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów