Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    CPU, który niektórzy zwą mózgiem, widać nie radzi sobie z analizą dużego obrazu.
    Jak już wątek rozwinął się typowo forumowo więc też się powymądrzam To nie wina CPU ale oko ma bardzo różną gęstość tych tam pręcików czy innych czopków w zależności od miejsca na siatkówce. Również nasza soczewka jest dość odległa od ideału optycznego.

No i winietowanie
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ... Również nasza soczewka jest dość odległa od ideału optycznego....
    Ale za to ma AF w jednej soczewce i to bez FF/BF Niestety z wiekiem się psuje. Wie ktoś gdzie to naprawić?

Chyba jednak CPU ma w tym spory udział choć zgoda co do tych tam sensorów na dnie oka i niedoskonałości soczewek.

CPU ma ogromne zdolności adaptacyjne. Ponoć to co widzimy jest już przetworzone bo skoro mamy jedną soczewkę to obraz powinien być odwrócony. To co widzi nasze CPU to nie tylko czysta optyka. Od dwóch lat noszę okulary progresywne. Takie okulary mają bardzo małe pole ostrego widzenia, zwłaszcza w strefie przejściowej. Po włożeniu po raz pierwszy to się trzeba uczyć w nich chodzić. Przesada? No może trochę ale autem 5 minut po włożeniu jechać się nie da. Z czasem pole ostrego widzenia się mocno powiększa a przecież optyka się nie zmienia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ponoć to co widzimy jest już przetworzone bo skoro mamy jedną soczewkę to obraz powinien być odwrócony.
    A dane z lewego oka przetwarzane w prawej półkuli i vice versa

Słyszałem o eksperymencie: ochotnikowi założono okulary odwracające obraz do góry nogami. Po paru dniach męczarni nagle obraz ciach! obrócił się i mimo tych okularów widzenie było jak należy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ...kąt OSTREGO widzenia równa się +- obiektywowi 50mm, człowiek ma w zasadzie dośc małe pole ostrego widzenia ..
    No to małe, czy +- obiektyw 50 mm na filmie 35mm? ;-) Pole widzenia tego obiektywu jest niemałe. Ostre widzenie u człowieka to na pewno o wiele mniej. Wystarczy popatrzeć na ekran monitora i wcelować wzrok nieruchomo w jeden punkt. Ostre widzenie dotyczy malutkiego obszaru.

Większe obszary oglądamy dokładnie tylko dzięki ruchom oczu (są nawet nieświadome mikroruchy), jako, że ruszamy nimi naprawdę szybko, to potrafimi spory kawałek tego co widzimy omieść, no i .... gdzie nie spojrzymy jest ostro Ale w danym momencie ostro widzimy naprawdę minimalny kąt.... Raczej odpowiednig bardzo długiego tele :-)

Uzależniony

Domyślnie

Ale za to ma AF w jednej soczewce i to bez FF/BF Niestety z wiekiem się psuje. Wie ktoś gdzie to naprawić?
    Ponoc nieźle to robią w Katedrze i Klinice Okulistyki SAM Katowice, lecz tam mają jakieś problemy - ponoc z nadużywaniem czegoś tam :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    No to małe, czy +- obiektyw 50 mm na filmie 35mm? ;-) Pole widzenia tego obiektywu jest niemałe. Ostre widzenie u człowieka to na pewno o wiele mniej. Wystarczy popatrzeć na ekran monitora i wcelować wzrok nieruchomo w jeden punkt. Ostre widzenie dotyczy malutkiego obszaru.

Większe obszary oglądamy dokładnie tylko dzięki ruchom oczu (są nawet nieświadome mikroruchy), jako, że ruszamy nimi naprawdę szybko, to potrafimi spory kawałek tego co widzimy omieść, no i .... gdzie nie spojrzymy jest ostro Ale w danym momencie ostro widzimy naprawdę minimalny kąt.... Raczej odpowiednig bardzo długiego tele :-)
    to tylko potwierdz mocno uproszczone pojęcie na ten temat w książkach foto ....

podsumowąjac OT na temat CPU: oczy patrzą widzi mózg ... zdolnośc mózgu do "dorysowywania" rzeczywistości jest ogromna.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 27-03-2008 o 16:42 Powód: Automerged Doublepost

eLka
    Guest

Domyślnie

Zajmuje się fotografia od ponad 20 lat,mam mnóstwo literatury i dotąd nie spotkałem się z pojęciem przybliżenie bądź powiększenie obiektywu.Przypuszczam,że chodzi o skalę odwzorowania.

rlz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Ponoc nieźle to robią w Katedrze i Klinice Okulistyki SAM Katowice, lecz tam mają jakieś problemy - ponoc z nadużywaniem czegoś tam :-)
    Ja z własnego doświadczenia moge polecić tą klinikę Co parawda dopiero mam 20 lat ale od 12 roku bywałem tam na oddziala co poł roku na trental (kroplóki z "odżywkami" dla oka). Nie wiem jak jest z lekarzami dla dorosłych ale wiem że dużym poważaniem cieszy się prof. Gierek a o tym nadużywaniu to ja bym sie nie rozpisywał bo IMO nie ma o czym mówić.

Z dziecinnych lekarzy polecam dr. Donocik i prof. Matuszewska.

Janusz jeśli już sie tam wybierzesz to musisz być nie później niż na 8 i liczyć się z tym że do 14 posiedzisz sobie tam

Początki nałogu

Domyślnie

Apropo ludzkiego wzroku to wiem na pewno, że ogniskowa oka jest ok 49mm. Kąt widzenia niestety nie jest taki sam jak dla 50mm obiektywu z prostego względu. Siatkówka oka to nie płaska matryca tylko sfera zatem kąt jest odpowiednio większy.

Natomiast te owe 46 stopni bierze się stąd, że jest to pole jednoczesnego widzenia obu oczu, a nie jednego oka. Pi razy drzwi taki kąt potrafią rejestrować nasze oczy jednocześnie. Natomiast kąt na którym się skutecznie potrafimy skupić i ocenić sytuacje to właśnie owe 15 stopni.

Tak przynajmniej sądzi discovery ;P

A oczy to Ci na żytniej skalibrują

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Ponoc nieźle to robią w Katedrze i Klinice Okulistyki SAM Katowice...
    Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    ...

A oczy to Ci na żytniej skalibrują
    Janusz, tylko Cię proszę nie wysyłaj swojej osobistej optyki na Żytnią! Mało to było na tym forum narzekań na jakość ich usług?

A co do psucia się optyki z wiekiem, to raczej wynika to z utraty elastyczności elementów odpowiedzialnych za nasz AF. I niestety, wydaje mi się, że nie jest możliwe przywrócenie pierwotnej elastyczności

No chyba, że na Żytniej wymienią Ci silnik USM
    EOS i nie tylko...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów