Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ...kąt OSTREGO widzenia równa się +- obiektywowi 50mm, człowiek ma w zasadzie dośc małe pole ostrego widzenia ..
    No to małe, czy +- obiektyw 50 mm na filmie 35mm? ;-) Pole widzenia tego obiektywu jest niemałe. Ostre widzenie u człowieka to na pewno o wiele mniej. Wystarczy popatrzeć na ekran monitora i wcelować wzrok nieruchomo w jeden punkt. Ostre widzenie dotyczy malutkiego obszaru.

Większe obszary oglądamy dokładnie tylko dzięki ruchom oczu (są nawet nieświadome mikroruchy), jako, że ruszamy nimi naprawdę szybko, to potrafimi spory kawałek tego co widzimy omieść, no i .... gdzie nie spojrzymy jest ostro Ale w danym momencie ostro widzimy naprawdę minimalny kąt.... Raczej odpowiednig bardzo długiego tele :-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    No to małe, czy +- obiektyw 50 mm na filmie 35mm? ;-) Pole widzenia tego obiektywu jest niemałe. Ostre widzenie u człowieka to na pewno o wiele mniej. Wystarczy popatrzeć na ekran monitora i wcelować wzrok nieruchomo w jeden punkt. Ostre widzenie dotyczy malutkiego obszaru.

Większe obszary oglądamy dokładnie tylko dzięki ruchom oczu (są nawet nieświadome mikroruchy), jako, że ruszamy nimi naprawdę szybko, to potrafimi spory kawałek tego co widzimy omieść, no i .... gdzie nie spojrzymy jest ostro Ale w danym momencie ostro widzimy naprawdę minimalny kąt.... Raczej odpowiednig bardzo długiego tele :-)
    to tylko potwierdz mocno uproszczone pojęcie na ten temat w książkach foto ....

podsumowąjac OT na temat CPU: oczy patrzą widzi mózg ... zdolnośc mózgu do "dorysowywania" rzeczywistości jest ogromna.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 27-03-2008 o 16:42 Powód: Automerged Doublepost

eLka
    Guest

Domyślnie

Zajmuje się fotografia od ponad 20 lat,mam mnóstwo literatury i dotąd nie spotkałem się z pojęciem przybliżenie bądź powiększenie obiektywu.Przypuszczam,że chodzi o skalę odwzorowania.

rlz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ale za to ma AF w jednej soczewce i to bez FF/BF Niestety z wiekiem się psuje. Wie ktoś gdzie to naprawić?
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Ponoc nieźle to robią w Katedrze i Klinice Okulistyki SAM Katowice, lecz tam mają jakieś problemy - ponoc z nadużywaniem czegoś tam :-)
    Ja z własnego doświadczenia moge polecić tą klinikę Co parawda dopiero mam 20 lat ale od 12 roku bywałem tam na oddziala co poł roku na trental (kroplóki z "odżywkami" dla oka). Nie wiem jak jest z lekarzami dla dorosłych ale wiem że dużym poważaniem cieszy się prof. Gierek a o tym nadużywaniu to ja bym sie nie rozpisywał bo IMO nie ma o czym mówić.

Z dziecinnych lekarzy polecam dr. Donocik i prof. Matuszewska.

Janusz jeśli już sie tam wybierzesz to musisz być nie później niż na 8 i liczyć się z tym że do 14 posiedzisz sobie tam

Uprawnienia umieszczania postów