Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    To jest skala odwzorowania dla macro. Znaczy to tyle, że przy minimalnej odległości ostrzenia obiekt będzie na matrycy dokładnie tyle razy mniejszy. Skala 1:1 oznacza, że jeżeli fotografujesz coś co ma np 1cm wysokości to obraz powstający na matrycy też będzie miał 1cm (fizycznie, a nie na zdjęciu.)
    Acha, dzieki za wyjasnienie.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Nic. Bedzie tak samo. Zrob jak mowie Drobne roznice sa w powiekszeniu wizjerow. Ale to nie o wizjer chodzi a o ob 50mm. Wszystkie linie zbiegaja Ci sie (prawie) z drugim okiem. Zreszta nawet na 350d jest podobnie, z tym ze tam wrazenie jest mniejsze przez cropa.
    Dokladnie trzeba jeszcze skorygować krotnosc wizjera, bo jest to i 0,7x.
    Czyli czasem aby miec takie samo przyblizenie jak oko ludzkie trzeba z ogniskowac w okolicach 80mm.

Co do przyblizenia 300mm to mozna sie posluzyc takim parametrem.
    Pytajacemu moze chodzic o porownanie do lornetki, w ktorych podaje sie przyblizenie. A uklad wizjer aparatu + szklo 300mm daje porownywalny parametr. I crop w aparacie nie ma znaczenia wazne jest tyko powiekszenie wizjera ktore wachaja w okolicach 0,7-0,95x.

Np. canon 40D ma 0,95x czyli blisko idealu 1x. Jezeli 50mm w tym wizjerze daje przyblizenie jak gole oko ludzkie to 300mm da przyblizenie 6x.

Acha i jeszcze jedno w aparatach z mala matowka (cropy) latwiej jest uzyskac wieksze powiekszenie niz z matowka od FF, juz sama ktora ogladamy w wizjerze jest przeciez wieksza. W Canonie 5D jest to 0,71x i dlatego w jego wizjerze 50mm nieco oddala obraz niz gole oko.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 27-03-2008 o 13:31

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Kat widzenia ludzkiego oka (jednego!!!) wynosi okolo 46 stopni.
    Zupełnie nieprawda - specjalnie się o to kiedyś swojej okulistki pytałem.
    Zrób prosty eksperyment - patrz się na wprost nieruchomo w jeden punkt, a równocześnie poruszaj z boku głowy wyciągniętą ręką - i zobacz sam, w którym momencie Twoje oko zacznie ją dostrzegać na skraju pola widzenia.
    Oboma oczami widzisz mniej wiecej tyle, ile ob 28mm.
    To by trzeba było mieć niezłego zeza rozbieżnego - i osie optyczne obu oczu rozchodzące się pod kątem 28 stopni.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Pytajacemu moze chodzic o porownanie do lornetki, w ktorych podaje sie przyblizenie.
    Też chciałem to jakoś odnieść do lornetki, szukałem na 'optycznych' ale nigdzie tam nie ma mowy o przybliżeniu, lecz o powiekszeniu:
    http://www.optyczne.pl/10.2-artykuł-...parametry.html

chyba nie da się tego porównać.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec

Domyślnie

Na 30D efekt identyczności obrazów (dla mojego oka) występuje przy ogniskowej około 55mm. Przypięcie 300mm da obraz powiększony w stosunku 5,45:1. Da to dla cropa 1,6 obraz obiektu o wysokości 20cm wypełniający cały kadr poziomy z odległości 4m. 1,6 metrowego jelonka można ustrzelić z 30-40 metrów (jak się uda podejść). A do małych ptaszków to bardziej by trzeba oglądać się za 500-600mm. Fotografowanie przyrody, choć przyjemne, boli.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Zupełnie nieprawda - specjalnie się o to kiedyś swojej okulistki pytałem.
    Zrób prosty eksperyment - patrz się na wprost nieruchomo w jeden punkt, a równocześnie poruszaj z boku głowy wyciągniętą ręką - i zobacz sam, w którym momencie Twoje oko zacznie ją dostrzegać na skraju pola widzenia.
    Calkowity kat widzenia, a wlasciwie postrzegania dla oka wynosi 120 stopni. Wyraznie widzimy obszar wlasnie 45-50 stopni i ja na tym sie koncentruje
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Widzenia ludzkiego nie da się zdefiniowac jedną czy dwoma liczbami.
    Zobaczcie sobie, jak skomplikowany jest ten temat:
    http://home.agh.edu.pl/~ergonom/ergonomia/nr_9.htm

Ze wzrokiem dałbym spokój, chyba łatwiej byłoby znaleźć powiązanie z lornetką, ale mnie się nie udało.
    Może jakby Arek z optycznych do tego przysiadł to by coś wyszło :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-03-2008 o 14:00
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Zupełnie nieprawda - specjalnie się o to kiedyś swojej okulistki pytałem. ....
    No nie do końca. Oko widzi inaczej niż obiektyw kamery.

Kąt widzenia ludzkich oczu to około 150°. I co z tego? Ano nic. Po obrzeżach nie widzimy w pełni świadomie. Odbieramy ruch, zmianę, zagrożenie ale nie jesteśmy w stanie w pełni ocenić i zinterpretować obrazu. Nasz kąt świadomego widzenia jest sporo mniejszy. CPU, który niektórzy zwą mózgiem, widać nie radzi sobie z analizą dużego obrazu.

Było sporo badan na ten temat - w ich wyniku powstało sporo norm technicznych. Na przykład projektowanie paneli kontrolnych w samolotach czy na statkach podlega takim, bardzo krytycznym, normom. Wg tychże norm urządzenia krytyczne mają się mieścić w polu widzenia o kącie 15°. Tylko!!! Widać tylko tyle jesteśmy w stanie uważnie obserwować. To zresztą jest bliskie kątowi widzenia kierowcy w szybko jadącym aucie.

Praktycznie kąt widzenia człowieka - ten świadomy - jest zbliżony do kąta widzenia obiektywu 50mm na FF
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-03-2008 o 14:24

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

w publikacjach fotograficznych stosuje się pewne uproszczenie powinno być tak:

...kąt OSTREGO widzenia równa się +- obiektywowi 50mm, człowiek ma w zasadzie dośc małe pole ostrego widzenia ... w/g zanaych mi publikacji naukowych całkowite pole widzenia 1 oka wynosi ok 118 stopni a dla pary ok 150 stopni, w tych granicach dostrzegamy kolor ruch itp ale już nie rozpoznamy dokładnie przedmiotu czy twarzy.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafałS Zobacz posta
    Witam

Jestem początkującym użytkownikiem aparatów CANON.Zajmuję się fotografią przyrodniczą i zamierzam zakupić profesionalny teleobiektyw "L"
    Moje pytanie jest następujące:
    Jakie przybliżenie mają obiektywy:
    -Canon 300mm f/4L IS USM
    -Canon 300mm f/2,8L IS USM
    Proszę o odpowiedz w jaki sposób obliczamy przybliżenie obiektywu.
    Czy przy tych obliczeniach uwzględniamy ekwiwalent 1,6 (dla Canona).
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam
    RafałS
    No widzisz ... juz wszystko jasne

Tak na serio problem w tym że nie ma czegos takiego jak "przybliznie". Nawet mając lufe 1000mm ani na centymetr nie przybliza cię ona do fotografowanego obiektu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów