Jakie problemy mieliście z tym obiektywem? Przy jakich ogniskowych, przysłonach i czasach się Wam sprawdzał a przy jakich nie radził, z lampą czy bez?
SJ
Jakie problemy mieliście z tym obiektywem? Przy jakich ogniskowych, przysłonach i czasach się Wam sprawdzał a przy jakich nie radził, z lampą czy bez?
SJ
Jest to średniej jakości obiektyw na cyfrze. W kościele musi być jasno aby móc w miarę wyrobić się a i tak ISO powinno wtedy oscylować ok. 800. Na szerokim końcu na pełnej dziurze jest lekko mydlany, należałoby go co najmniej lekko przymknąć aby być zadowolonym. Odpada w ten sposób fotografowanie tak powyżej 50, 70 mm. Przesłona jest wtedy tak mała (przymknięta lekko jeszcze) że już widać tylko ciemność. 28 mm może się okazać za wąsko w specyficznych warunkach. Fotografowałem kiedyś ślub w małej kaplicy, myślałem że plecami przestawię ścianę tak było wąsko. Podsumowując obiektyw niezły do dużych i jasnych kościołów a i IS przyda się.
RobertS
40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX
Popieram w calej rozciągłości - za ciemno i za wąsko - jedyny plus to przystępna cena i IS który uratowł mnie pare razy. Sprawdzał się jedynie w trakcie spokojnego fotografowania wnętrz przy ogniskowych 70-100 mm(raczej detali) a nie w trakcie ceremonii. Używałem bo nie bylo mnie stać na coś lepszego![]()
Posiadam ten obiektyw i jestem średnio zadowolony. Cieszy uniwersalny zakres ogniskowych, smuci brak ostrości w całym zakresie
Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit