Co nam dodatkowo daje studyjna lampa błyskowa od oswietlenia ciaglego w studio? Jak to mozna wykorzystac?
A moze jest odwrotnie?
Prosilbym o opinie w ktorym kierunku warto/nalezy zmierzac?
Pozdrawiam
Co nam dodatkowo daje studyjna lampa błyskowa od oswietlenia ciaglego w studio? Jak to mozna wykorzystac?
A moze jest odwrotnie?
Prosilbym o opinie w ktorym kierunku warto/nalezy zmierzac?
Pozdrawiam
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Mniejsze zużycie prądu, niższa temperatura w studio. I dużo większa moc. Palnik 300Ws w ciągu jednego, krótkiego błysku jest w stanie wyemitować tyle światła, ile żarówka 300W w ciągu sekundy. No i nie wiem, jakie są możliwości regulacji siły świecenia w przypadku oświetlenia stałego. Lampy błyskowe mają taką regulację.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-03-2008 o 12:41
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Warto zmierzać w kierunku lamp błyskowychdo postu Kolaja można dodać jeszcze zysk w postaci synchronizacji.
Mordo Ty moja !
Wydawac by sie moglo iz latwiej ustawic swiatla ktore swieca ciagle, widze ich rozklad, natezenie, cienie, latwiej je ustawic, itd - ale moze to tylko takie wrazenie "laika"?
Z drugiej strony chyba lampy blyskowe sa bardziej wymagajace co do wiedzy i doswiadczenia (ustawienie, moc, kierunek itd) - czy dla kogos kto zaczyna nie jest latwiej z swiatlem ciaglym?
Swiatlo ciagle chyba tez moze miec regulacje natezenia?
A moze te 2 zrodla sie uzupelniaja?
Dla mnie jest to dosc trudny/nieznany temat, czytalem troche o tym ale mam nadal dosc wysoki "szum informacyjny".
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Zaraz, zaraz. Praktycznie wszystkie studyjne lampy błyskowe mają tzw. pilota, czyli świecącą światłem ciągłym żarówkę (np. 150W halogen), która właśnie pozwala ocenić rozkład cieni. Intensywność świecenia pilota jest proporcjonalna do ustawionej mocy błysku. Chyba, że ustawi się inaczej.
Nie! Chyba, że zależy Ci na tym, żeby modelka była spocona i zmęczona. Lampy błyskowe z pilotem pozwalają na łatwe modelowanie światła. A do ogrzewania w studio to służą inne urządzenia.
a trafiłeś wcześniej na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=31635
a w nim ten poradnik:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...y-poradnik.htm