Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jeszcze o RAWach - 40D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie jeszcze o RAWach - 40D

Witam,

wiecie może dlaczego PS3 i LR nie czytają RAWów z 40D? Czy potrzebna jest jakaś wtyczka, aktualizacja?

Zmuszony jestem do używania DPP, ale jakos mi nie leży.... I tu kolejne pytanie - jaki jest według Was najlepszy "wywoływacz" RAWów?

z góry dzięki za pomoc
    20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Z tego co wiem,to potrzeby jest update LR czy nakładka RAW cosik tam ale jeszcze tego nie testowałem.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cogito Zobacz posta
    wiecie może dlaczego PS3 i LR nie czytają RAWów z 40D? Czy potrzebna jest jakaś wtyczka, aktualizacja?
    Musisz mieć ACR co najmniej 4.2 lub Lightroom 1.2.

http://blogs.adobe.com/jnack/2007/09..._42_lr_12.html
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

zrob update Lr i ACR w photoshop CS3 i zaczna czytac, u mnie dziala. Lr to bodajze od wersji 1.3 a ACR od 4.3/4.2 ale nie pamietam dokladnie
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zmuszony jestem do używania DPP, ale jakos mi nie leży.... I tu kolejne pytanie - jaki jest według Was najlepszy "wywoływacz" RAWów?
    Jak dla mnie to właśnie DPP :-)
    Darmowe, automatyczna korekcja wad obiektywów, widzi ustawienia aparatu, współpracuje z Picture style.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Z najnowszą wersją LR 1.4 i ACR były jakieś problemy: http://fotopolis.pl/index.php?n=7053. Aktualna jest chyba ta.

Nie ma chyba idealnego wywoływacza RAWów, osobiście używam DPP i jestem zadowolony z jego prostoty :smile:, choć muszę przyznać, że początkowo ten program średnio mi się podobał
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

z góry dzięki za pomoc
    W pracy używałem cs2. Do cs3 musisz ściągnąć z adobe najnowszy raw converter, albo uzywać DNG converter. Potem pliki dng otworzysz w cs3.

W domu używam DPP i jest wg mnie najlepszy:
    - za darmo
    - działa z PicStylami
    - ma wszystko co potrzebne
    - świetnie wywołuje
    - po dołożeniu do lapka 1GB (w sumie 2GB) szybko działa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a jak mają się do siebie efekty końcowe pracy w poszczególnych programach? Chodzi mi o to, z którego (Waszym subiektywnym zadaniem) wywołane zdjęcia są najlepsze?

Wczoraj ściągnąłem nową wtyczkę do CS3 i muszę przyznać, że zdjęcia z DPP są.... lepsze....

porównywaliście?
    20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Wczoraj ściągnąłem nową wtyczkę do CS3 i muszę przyznać, że zdjęcia z DPP są.... lepsze....
    Nie, nie są.

Konwertery różne są. Jedne lepsze, inne gorsze - zależy do czego mają być używane. ACR (ten od PS CS3) jest akurat jednym z lepszych a DPP jednym z gorszych co nie znaczy bezużytecznych. ACR wymaga ciut praktyki i kolory takie jak w DPP można osiągnąć z łatwością. Tak dobrych przejść tonalnych i cieni jak w ACR w DPP się nie da uzyskac wogóle. Otoczki świateł (blików) lepiej woła C1. Lista "za i przeciw" jest naprawdę długa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Janusz i inni..

a co sądzicie o LR (mam ver. 1.3) jako o RAW-o-wywoływaczu?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów