Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: matówka i pędzelek elektrostatyczny?

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja w przeciwienstwie do sylwestra nie mialem takich skutkow czysczenia matowki. tez swego czasu do 400D cos mi sie dostalo i sprezonym powietrzem zejsc nie chcialo, wzialem paleczki do uszu i najzwyczajeniej w swiecie sucha paleczka przeczyscilem miejsce gdzie widzialem kropke (wydawala sie duza w wizjerze) i po sprawie.

moze mialem przy tym wiecej szczescia badz nie mialem tak uciazliwego brudu na matowce ale wszystko przeszlo ok.

ps. paleczki johnsons baby i sprezone powietrze 3M do przedmuchiwania kompa 8)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czarek Zobacz posta
    może taki sposób
    http://www.youtube.com/watch?v=VCM2Us0JP_I&NR=1
    myślę, że dobry będzie też do matówki
    fluid do kupienia na allegro
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=332139252
    Czarku, kozystales z tej metody ?
    Czy moze ktokolwiek z niej kozystal, sama w sobie ciekawa, i wyglada dosc sprawnie, jednak youtoube'owi nigdy nie bede wierzyc "na slowo".

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    ...
    moze mialem przy tym wiecej szczescia ...
    Miałeś bardzo dużo szczęścia. Matówka powinna mieć napis "nie dotykać". Niczym. Można umyć "bezdotykowo", przedmuchać czystym powietrzem z puszki ale niczym nie dotykać. Dotykanie czymkolwiek to najprostsza droga do uszkodzenia albo zapaćkania czymś tłustym.

Apropo's dmuchania - powietrze musi być czyste. Albo specjalny kompresor albo puszka albo (najlepiej) gruszka. "Zwykły" kompresor to też proszenie się o kłopoty. W normalnym kompresorze do powietrza przedostaje się sporo oleju. Jedna kropelka wystarczy, żeby załatwić matówkę na amen. W powietrzu z puszki lubią polecieć kryształki lodu. Solidnej gruchy nic nie zastąpi. Giotto Rocket to rakieta wsród gruszek ale w MM można dostać przyzwoite Hama za niewielkie pieniądze.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Metody stosowanej na youtube nie stosowałem. Liczyłem bardziej na opinie innych forumowiczów. Wydaje mi się, że to ciekawa metoda ale eksperymenty na własnej matrycy są chyba zbyt ryzykowne Szkoda, że nie ma fluidu w mniejszych opakowaniach można by zaryzykować i poeksperymentować na różnych powierzchniach. Na ebay-u cena wychodzi okolo 70zł za pojemnik.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Metoda na matrycę na pewno jest skuteczna. Powierzchnię winyli jest dużo łatwiej uszkodzić niż szkło na matrycy.
    Moje zdanie jest jednak takie, że to metoda niezwykle pracochłonna, długotrwała, nieco ryzykowna z powodu długiego utrzymywania otwartej migawki - aż strach pomyśleć co się stanie jeśli w trakcie tego czyszczenia siądzie bateryjka i migawka się zamknie. A bardzo dobry efekt uzyskuje się dużo prościej i szybciej - patyczkami do uszu, sensor - swabami czy innymi wynalazkami + jakaś ciecz (izopropanol, Eclipse czy inne coś),
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Postanowiłem wymienić matówkę w moim 400D i jestem teraz w niebie!!! Alw ta głupota kosztowała mnie 100zł na żytniej, nie powiem zrobili bardzo ładnie i na drugi dzień miałem sprzęt w ręku.
    '
    Ja bym Ci brudną matówkę 'odrestaurował' w cenie czyszczenia matrycy, czyli za 50 zł
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów