Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: matówka i pędzelek elektrostatyczny?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie matówka i pędzelek elektrostatyczny?

Witam!
    Tak się zastanawiam czy ktoś z Was "Canonowców" czyścił matówke owym pędzelkiem, który podobno przyciaga kurz i nie zostawia włosia. Bo te włosy po pędzelku z gruszką na matówce strasznie mnie denerwują, do serwisu mam kawałek i aparat jest świeży dlatego narazie nie chcę dawać do czyszczenia. Może uda mi się jakoś na własną ręke.

PS. Przedmuchiwanie gruchą nie pomaga ;(

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

matówki się nie dotyka :P Ktoś kiedyś pisał że wyciągał, coś tam jakoś ją mył i potem z powrotem wkładał. Poszukaj, napewno było
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Wiem że wyciągali i płukali, ale ja wolę się narazie nie dotykać, jakoś nie chcę grzebać sam w bebechach Może...z czasem, ale jestem narazie raczkujący w tym temacie.

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

może taki sposób
    http://www.youtube.com/watch?v=VCM2Us0JP_I&NR=1
    myślę, że dobry będzie też do matówki
    fluid do kupienia na allegro
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=332139252

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może to i dobre do sensora (choć kłopotliwe) ale matówki pod żadnym pozorem tym nie traktuj. Alkohol (ta substancja do czyszczenia winyli to jakiś z długocząsteczkowych alkoholi) może zniszczyć matówkę. Ona jest naprawdę bardzo delikatna. Dmuchanie, kąpiele czyszczące ewentualnie i to wszystko.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Witam!
    Tak się zastanawiam czy ktoś z Was "Canonowców" czyścił matówke owym pędzelkiem, który podobno przyciaga kurz i nie zostawia włosia. Bo te włosy po pędzelku z gruszką na matówce strasznie mnie denerwują, ....
    PS. Przedmuchiwanie gruchą nie pomaga ;(
    a jesteś pewien, że masz na matówce włosy po pędzelku?

bo moim zdaniem właśnie porysowałeś sobie matówkę....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

To jest raczej niemożliwe żeby były to rysy, ponieważ ledwo co dotknęłem tym pędzelkiem tej matówki. To na 100% jest włosie. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też niestety mam kilka syfków na matówce. jakoś sobię z tym radzę, ale łączę się z Tobą w cierpieniu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    To na 100% jest włosie
    Włosie na matówce zdmuchnąłbyś gruszką.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

A ja ci powiem jakie jest moje stanowisko w tej sprawie, gdyż nie dawno to przerabiałem. Zgadzam się lepiej tego nie dotykaj bo spierniczysz i nic nie poprawisz/ Na początku miałe 2 małe punkty, tak mi to przeszkadzało, że musiałem tam czymś dmuchnać, jak spojrzałem do środka to ujrzałem ich więcej i byłem załamany. Zacząłem jak głupek uzywać pałeczek do czyszczenia uszu i też muskałem tylko mając nadzieje, że moze pyłki na jedną stronę zrzucę i wydmucham ale niestety został jeden włos po tem jakaś mała plamka mi się zrobiła i w końcu z 2 małych pyłków zrobiła mi się brudna matówka, no nie do tego stopnia by nie dało się robić zdjęć ale naprawdę mnie to wkurzyło. Poszedłem do serwisu oni na miejscu mi przedmuchali sprężonym powietrzem, niestety nie dokońca to pomogło. Postanowiłem wymienić matówkę w moim 400D i jestem teraz w niebie!!! Alw ta głupota kosztowała mnie 100zł na żytniej, nie powiem zrobili bardzo ładnie i na drugi dzień miałem sprzęt w ręku.

Podsumowujac

Jak zobaczę pyłki to pierdziele i robię dalej zdjęcia. Czyszczenie matówki będę załatwiał wraz z czyszczeniem matrycy w serwisie Canona na żytniej. Nie dotykam się sam bo wiem, że tylko to zwale i będzie gorzej. Mam nauczę nie pchać łąp tam gdzie się nie znam,

Druga nauka z tego to słuchać na forum mądrych kolegów i zaufać im, dlatego, przepraszam WAS za to, że olałem wasze rady, dziś wiem, ze trzeba było sie posłuchać to 100 zł zostało by na wywołanie zdjęć. Cóż nauczyłem się na wałsnych błędach ale tak czasami jest by coś zrozumieć trzeba coś popsuć zapłacić i wtedy już jest się oświeconym i przestrzegasz innych o tym by tego co ty zrobiłeś nie powtarzali.

Wnioski wyciągnij sam.

Pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów