Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: USA: 17-40L za 680$ czy 17-55 2.8 za 999$

tomeelee
    Guest

Domyślnie USA: 17-40L za 680$ czy 17-55 2.8 za 999$

Witam!

Wiem że temat był wałkowany po 100 razy ale mam duży problem...
    Szczęśliwym trafem firma wysyła mnie na kilka dni do USA (Las Vegas :-))), więc nie mogę się oprzeć pokusie kupna tam obiektywu (przy aktualnej cenie $ to już naprawdę niezłe pieniądze).

Posprawdzałem ceny i w grę wchodzą wyżej wymienione - obiektyw ma być dla mnie uniwersalnym na różne okazje, zaznaczę tu: NIE zajmuje się zdjęciami zawodowo, totalna amatorka: najczęściej wykonuje zdjęcia na różnego rodzaju imprezach rodzinnych + drobne wyjazdy + wakacje + wszystkie dzieci rozsiane po rodzinie + żona (ładny portret z rozmytym bokehem). Nie wgłębiam się w szczegóły techniczne zdjęć (aberacje, winietowania i inne) - interesuje mnie plastyka, ostrość, ogólnie pojeta "ładność" zdjęcia.

Posiadam 350D + sigmę 18-200 która jak na początek z lustrzanką (2 lata temu) była w zupełności wystarczająca - teraz zaczynam dostrzegać jej ograniczenia mimo że rodzinie moje zdjęcia zazwyczaj się podobają. Wydaje się że nie planuję FF, raczej jeśli to może kiedyś 450D lub następca - na chwilę obecną 350D mnie zadowala (a jest to już mój 4 canon).

Czytałem już post pt. kupić dwa, przetestować, jeden sprzedać, ale boję się że nie wyrobię finansowo. No i po tym wszystkim mętlik w głowie; 999-700=300$ tj. ok. 700 PLN różnicy w cenie to już nie jest tak dużo, więc raczej opinie tutaj zaważą, a nie cena.

Proszę, pomóżcie...

Domyślnie

Jesli focisz rekreacyjnie ,nie zawodowo to mysle ,ze bardziej docenisz swiatlo 2.8 i minimalnie wiekszy zakres niz pancernosc L'ki.

Uzależniony

Domyślnie

Już samo pojęcie plastyki przemawia zdecydowanie za szkłem ze światłem 2.8. Większy zakres, lepsze światło i stabilizacja , która pozwoli Tobie - w połączeniu z f/2.8 - na wykonanie ostrego widoczku zdecydowanie predysponuje 17-55/2.8 i ten bym polecał.
    17-40 to dobre szkiełko ale jako u.w. do FF.
    O budowę się nie martw - jak upuścisz na beton to oba się rozlecą

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i EF-S ma IS! A jak już IS i ~$1000, to co z 24-105L? Sprawdź, przy jakich ogniskowych najczęściej używałeś Sigmy. Na 105 idzie zrobić ładny portret.

PS
    Uważaj na Las Vegas
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    O budowę się nie martw - jak upuścisz na beton to oba się rozlecą
    Ale L bardziej boli (jak po drodze zahaczy o stopę)
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 25-03-2008 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zablokowany

Domyślnie

Pamiętaj jeszcze o EF-S. Jak za pół roku zmienisz np na 5d to EF S a będziesz musiał wciskać przy odsprzedaży. L zostanie, poza tym łatwiej ją sprzedać w Polsce, bo biorąc pod uwagę cenę amerykańską, tanio sprzedasz i jeszcze zarobisz - gdybyś oczywiście chciał odsprzedawać.

Ładny portret....Bahrd - cenię poczucie humoru.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ładny portret....Bahrd - cenię poczucie humoru.
    Mnie - technicznemu - się podoba, nawet jeśli nie spełnia wszystkich kanonów
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

nowart napisał: O budowę się nie martw - jak upuścisz na beton to oba się rozlecą
    Tu się nie zgodzę moje 70-200 już ze 2 razy wyślizgnęło się z plecaka i wylądowało na chodniku i nie ma na nim nawet odprysków.
    A co do obiektywów to 17-55 że względu na światło.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Tu się nie zgodzę moje 70-200 już ze 2 razy wyślizgnęło się z plecaka i wylądowało na chodniku i nie ma na nim nawet odprysków.
    Domyślając się, że nie jesteś krasnoludkiem i nie masz 15cm wzrostu napiszę z ogromną dozą prawdopodobieństwa, że masz ogromnego farta i szkło wylatując z ok 1.5m na beton - po prostu szczęśliwie upadło.
    Daawno temu miałem malucha - facet wjechał we mnie wypasionym Audi. Z przodu audi nie zostało zbyt wiele, ja miałem zbitą lampę na tylnym rogu i drobne wgniecenia. Nie sądzę aby świadczyło to o tym, że Fiat 126p to bezpieczne auto...

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

17-55 jest bardziej uniwersalny i ma lepsze światło nie ma co sie zastanawiać
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

nowart/ mi też się wyślizgnęło szkiełko L z plecaka gdy biegłem i zakończyło lot paraboliczny hukiem o chodnik i nic się z nim nie stało... (mam 1,89 m)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów