Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: FF/BF a odległość od obiektu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie FF/BF a odległość od obiektu

Mam pytanie o słynny FF/BF - czy jego wartość zmienia się wraz ze zmianą odległości od obiektu na który ostrzymy?

np. kiedy stwierdzimy 1cm BF lub FF na obiekcie oddalonym o 1m, to czy w przypadku gdy ostrzymy na coś oddaloego o 10m wartość błędu wyniesie też 1cm?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

BF/FF zwiekszal sie bedzie proporcjonalnie razem ze wzrostem GO. Czyli poniewaz GO im dalej od aparatu tym wieksze to i BF/FF bedzie proporcjonalnie wiekszy.

Tutaj sobie mozesz policzyc co i jak:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 13-05-2005 o 04:45
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to że GO rośnie wraz z odległością to wiem

zastanawiam się czy można założyć, że jeśli w przypadku ostrzenia z 1m obiekt (pomimo lekkiego BF/FF) znajduje się w GO to czy kiedy zwiększymy odległość powinien w niej pozostać? (oczywiście przy tej samej ogniskowej i przysłonie)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myślę że raczej FF/BF jest błędem zależącym bardziej od odległości niż od głębi ostrości.
    Jedno i drugie będzie rosło wraz ze wzrostem odległości.
    Tyle tylko aparat ustawia ostrość na maksymalnie otwartym obiektywie i nie obchodzi go w tym momencie jaką głębie ostrości zadasz przymykając obiektyw do określonej przesłony.
    Tak czy inaczej do określenia wielkości błędu BF/FF bardziej adekwatną jednostką niż jednostki długości wydają mi się [%].
    Wracając co pytania.: w moim egzemplarzu 10D na dużych ogniskowych i małych przesłonach nie udawało się „wpasować” błędu FF/BF w głębie ostrości.
    Czym dalej był obiekt tym bardziej rósł błąd.

Na całe szczęście po regulacji błąd zniknął.

Uprawnienia umieszczania postów