Większe formaty to pieśń dalekiej przyszłości. Powód? Brak szkieł. Na obecną "flotę" obiektywów Canon długo pracował. Konkurencja jest w tyle i dlatego Canon będzie długo jeszcze odcinać kupony od wszystkich L-ek i nie tylko.
Ale skoro już przy obiektywach. To będzie nawet problem w przypadku FF. Bo załóżmy, że taki aparat będzie kosztować ca. $ 1500 albo nawet mniej. Co wtedy dołączy do niego "szary użytkownik"? Może 50/1.4 i niewiele więcej. Na pewno potrzebny będzie jakiś nowy zoom standardowy (celowo unikam określenia "kitowy").
Wałkowaliśmy to już - ale zarzucanie Canonowi braku innowacyjności jest dosyć krotochwilne
Dlaczego? Z punktu widzenia zwykłych użytkowników APS-C jest całkowicie uzasadnione. Finansowo. Po prostu duża matryca jest droga w produkcji (obiektywnie). Koszt filtra AA - zdaje się - też jest porównywalny z ceną matrycy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
24-105L to też kit. Nie ma się co bać![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-03-2008 o 16:41 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
A przyznam, że nie mam bladego pojęcia jak Nikon rozwijał te swoje nazwy więc patrzę jedynie z punktu widzenia Canona.
Mam wrażenie, że koszt wyprodukowania tańszej a większej matrycy jest mniejszy niż obniżenie produkcji obiektywu. Więc czemu nie lepiej dać większą matrycę i niejako zmusić użytkownika do kupie tego dłuższego, a tym samym droższego' szkła? Dział sprzedaży na pewno to polubi.
Myślę jednak, że to jest temat tak odległy, że trochę szkoda naszych paluchów na to. Czas pokaże co się będzie działoJa osobiście nie pogniewałbym się na jakiś fajny viewfinder FF
![]()
Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-
Ehh a ja myślę, że APS-C nie umrze bo i ma dużo zwolenników i jest tańsze czyli bardziej napędza sprzedaż. Jak nie APS-C to na pewno APS-H przeżyje. Takie przewidywania śmierci cropa są wg. mnie głupie... Co do następny 40D. Myślę, że nie ma na razie po co wpuszczac następcy bo co będzie miał do zaoferowania? Jedyne sensowne zmiany jakie mi przychodzą a których mi brakuje to ISO 50 i pełne uszczelnienie. Co do pierdół to AF na kontrast w LV, karty SD - tak ale równolegle z CF tak jak jest w 1D!
W ogóle to dziwi mnie dlaczego jeszcze nie ma eye control w cyfrze?? To w końcu jedno z najbardziej rewolucyjnych rozwiązań Canona, które wprowadzili kilka lat temu a brak go w cyfrze. W tym momencie wszyscy czekają na następce 5D - częśc dlatego aby wymienic swoją leciwą 5D a inni liczą na drastyczny spadek cen obecnej 5-tki. Z resztą widac po Canonie, że wie jak bardzo wyczekiwana jest to premiera i dopieszcza nową puchę do perfekcji. Konkurencję powali jeżeli następca 5D będzie niezbyt drogi! Pójdzie fala wymiany 5D na 5DmkII ceny 5D polecą drastycznie i wprost proporcjonalnie wzrośnie ich sprzedaż. Automatycznie spadną ceny wszystkich niższych modeli co jeszcze bardziej napędzi sprzedaż itd., itd. To będzie najbardziej potężny cios dla konkurencji a nie wypuszczenie następcy 40D Canon nie ma po co tego robic, nic mu to nie da. Poza tym myślę, że na nastepce będziemy właśnie czekac dłużej niż te zwyczajowe 1,5roku gdyż segment xxD coraz bardziej zbliżył się do poprzedniego 1D. Różnice się zacierają chociaż i tak na pewno nie bez powodów 40D nadal ma gorszy AF niż 1DmkII - kieruję się opinią himiego bo nie mam powodów by mu nie wierzyc skoro miał bezpośrednie porównanie wie co pisze! Ale to moja strategia rozumowania ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Wracając do posta, który rozpoczął ten wątek to dla ptasiarzy czy jak ich tam zwą idealny jest 1D II/III - po co tworzyć te bezsensowne dysputy? 40D też da radę przecież. Te aparaty są już na tyle dobre, że trudno coś wymyślić, a i tak każdy się czepia. Masakra jakaś...