Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 58

Thread: My story, czyli jak stałem się złodziejem...

Uzależniony

ja również Ci współczuję i na twoim miejscu rządałbym zadość uczynienia w postaci sporej gotówki i jak najostrzejszej kary dla winowajcy. jesteś zawodowcem (pownieważ utrzymujesz się z fotografii - przynajmniej tak zrozumiałęm) więc dobrze argumentuj że przez lukasza b. przez miesiąc byłeś pozbawiony sprzętu (czyt. źródła zarobku) już nei wspominając o nerwach jakich Ci przyspożył.... naprawde mi Cie żal chłopie.
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie sniper88's Avatar

Jak widac dzisiaj to juz nikomu nie mozna ufac. A szkoda Wspolczuje, ale mam nadzieje, ze Twoj przypadek i jego opisanie pozwoli innym uniknac podobnych historii...
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Oczywiście historia bardzo dziwna - ale też pouczająca.. w zasadzie tam gdzie wchodzi w grę sprzęt za parę tysięcy dobrze spisać umowę na papierze.. oprócz takich dziwnych sytuacji może pomóc gdyby np. sprzęt okazał się wcześniej kradziony.. masz papier w którym sprzedawca jest znany z imienia i nazwiska (i np., nr dowodu) są numery seryjne i oświadczenie że sprzet jest wolny od wad prawnych itp. - jakby co to łatwiej udowodnić że nie jesteś wielbłądem ...
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie McKane's Avatar

Ja podobnie jak przedmówcy zażądałbym odszkodowania. Jako profesjonalista jesteś dla sądu bardzo wiarygodny więc udowodnienie strat z tytułu braku sprzętu itd. nie powinno być problemem.

Nauczka musi być szczególnie że przy okazji poznałeś komisariat, miałeś przeszukanie i jeszcze musisz chodzić po sądach i udowadniać że działałeś w dobrej wierze.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu andres's Avatar

Warto wiedzieć kogo z Trójmiasta unikać... aż żal czytać... swoją droga ja bym mu nie popuścił i dał mu nauczkę... a nic nie boli jak strata finansowa.

Pełne uzależnienie Kubaman's Avatar

faktycznie bardzo przykre

czy zabezpieczeniem wystarczającym nie jest przekazanie dowodów zakupu (jeśli nie są imienne oczywiście) ?

EDIT: przeniosłem i przykleiłem - ku przestrodze.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu djcargo's Avatar

Quote Originally Posted by Kubaman View Post
    czy zabezpieczeniem wystarczającym nie jest przekazanie dowodów zakupu (jeśli nie są imienne oczywiście)?
    Właśnie się nad tą kwestią najbardziej zastanawiałem.
    Bo z jednej strony fotofil mógł przy transakcji uciec z całym kompletem bez płacenia
    Ale z drugiej strony mógł ten komplet kupic osobiście w sklepie, a "kolega" Łukasz wymyślec, że fotofil mu ten zestaw ukradł (razem z papierami).

Sprawa właściwie kiepska, bo słowo przeciwko słowu.

Oczywiście te możliwości tak tylko podałem dla przykładu, nie żebym miał zamiar fotofilowi garba przyprawiac.

A d#$%$*i przy pomocy prokuratora pokaż jak kończą bajkopisarze
    Regulamin pkt 8.

wielkie współczucie!
    moża któryś z forumowiczów - prawnik powinien napisać procedurę kupna - sprzedaży sprzętu, tak aby być zabezpieczonym i uniknąc tego typu syfu!

Pełne uzależnienie gonzo44's Avatar

Quote Originally Posted by thedoc View Post
    wielkie współczucie!
    moża któryś z forumowiczów - prawnik powinien napisać procedurę kupna - sprzedaży sprzętu, tak aby być zabezpieczonym i uniknąc tego typu syfu!
    http://www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/2.doc

Bywalec MarcinekP's Avatar

Quote Originally Posted by thedoc View Post
    wielkie współczucie!
    Wiesz procedura jest prosta:
    1. umowa kupna-sprzedaży
    2. dowód zapłaty podpisany przez strony transakcji

pozdrawiam
    ___
    Canon

Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast