Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Wielkości jpe'gów??

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A mógłbyś się nieco rozwinąć w tym temacie, bo to nadzwyczaj ciekawe...
    No tak, już myślałem, że się czepiasz, ale to ja omyłkowo napisałem wyostrzanie kiedy myślałem o odszumianiu. Zresztą to o odszumianie tu pytano powyżej. Przepraszam za pomyłkę i dziękuję za czujność!
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcz Zobacz posta
    ....Ale w jpg-ach z 400D ciekawe jest jeszcze to że w EXIF zdjęcia można wyczytać że mają one tylko 72 dpi a RAW po konwersji do jpg ma 300 dpi.
    dpi maja tyle ile sobie ustawisz.... jak maja taka sama rozdzielczosc to nie ma znaczenia co w exifie maja podane, bo jeden i drugi plik wydrukowane w tej samej rozdzielczosci dpi beda mialy identyczna jakosc...

co do 400D to wielkosci plikow sa dosc dziwne.. np. RAW zapisywany razem z JPG (w oddzielnym pliku) ma okolo 3MB wiecej niz RAW zapisywany samodzielnie.... a np. mocno zaszumiony jpg wywolany w dpp zajmuje wiecej niz RAW....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Jesli chodzi o konwersję w Zoombrowserze, to raczej lepsze są jpg z aparatu; natomiast jesli doświadczony operator uzyje dobrego programu do konwersji to z pewnoscią uzyska lepsze wyniki niz aparat.
    hmm czy to oznacza ze na domyslnych ustawieniach dpp wywola mi inaczej rawa niz aparat?
    Ostatnio edytowane przez sail0r ; 24-03-2008 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost
    S45 user

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

dzieki.. poczytalem... ale mam metlik.. to w koncu dpp czy zoom browser wywola tak samo jak aparat? (wiem ze ty twierdzisz ze dpp, ale w innym watku grzewo wrecz odwrotnie...) chyba dalej bede robil raw+jpg ;-)
    S45 user

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

gwozdzt
    Rzeczywiscie , na poczatku kiedys to sprawdzalem i zapomnialem. I chyba sie przerzuce na trimowanie w DPP...
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r Zobacz posta
    dzieki.. poczytalem... ale mam metlik.. to w koncu dpp czy zoom browser wywola tak samo jak aparat? (wiem ze ty twierdzisz ze dpp, ale w innym watku grzewo wrecz odwrotnie...) chyba dalej bede robil raw+jpg ;-)
    Owszem twierdzę, że DPP woła tak samo, ale nie przeczę, że RIT również! W końcu takie były założenia ich twórców (patrz: Picture Styles). Oczywiście nie jestem ślepy i umiałbym łatwo wykazać subtelne różnice, ale dla mnie to są niuanse niewarte wyróżnienia zwłaszcza, gdy jest się ich świadomym i się je zrozumie (oszumianie, profile kol.).
    Najlepiej samemu to sprawdzić a jeszcze lepiej nie traktować sposobu wołania w aparacie jak jakiegoś wzorca.

RAW+JPG? - wg mnie trochę irracjonalny wybór. Polecam zaznajomić się z parametrem -e programu dcraw! Ja sobie zrobiłem wykonywalnego rara z tym programem i zawsze go mam na karcie więc gdziekolwiek bym nie czytał karty, zawsze mam ekspresowy dostęp do zaszytych jpegów chociaż strzelam tylko w RAW. ;-)

Titanus
    Guest

Domyślnie

Dzisiaj znalazłem przycznę dla której JPEGi wychodziły mi po 9Mb.
    Zauważyłem zależność między ISO a wielkościąpliku...
    nie miałem pojęcia, że zdjęcia w większym ISO zajmują więcej....
    Rozumiem, że to normalne, tylko wiedzy mi brakowało....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów