Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kalibracja AF w body z LV (LiveView)

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Kalibracja AF w body z LV (LiveView)

Witam!

Po kilku próbach kalibracji FF/BF w serwisie, mam pewien pomysł jak można byłoby pomóc serwisowi w kalibracji, o ile posiada się body z LV. Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to kalibracja powinna się udać. Proszę o ewentualne uwagi!
    Teoria:

Stawiamy na statywie aparat wycelowany w stanowisko pomiarowe (szachowniczka jak na optycznych, czy coś wtym rodzaju) ustawiamy ostrość wg AF, później przełączamy się na LV i patrzymy co nam z tego wychodzi (Wciskamy ">" bądź "<" , żeby ustawić ostrość jaka nas interesuje, licząc liczbę wciśnięć odpowiedniego przycisku!). Powtarzamy to kilka razy. Średnia ilość wciśnięć odpowiedniego przycisku "<" lub ">" daje nam instrukcję dla serwisu o ile kroków mają nam przesunąć AF w stronę FF lub BF.

Teraz pytanie:

Czy owa teoria jest prawdziwa - wszystko opiera się o założenie, że pojedynczy krok w ustawieniu AF w LV jest tożsamy z takim ustawieniem w serwisie? Gdyby to było prawdą wydaje się, że skończyły by się nasze problemy.... -> "Proszę przestawić body o 3FF, obiektyw X o 2 BF natomiast obiektyw Y o 1 FF itd...

Co o tym myślicie?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Koncepcja dobra, trzeba tylko jeszcze znaleźć serwis który zgodzi się na to żeby klient wiedział lepiej od nich jak AF powinien być ustawiony ;-)
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Co o tym myślicie?
    Technicy w serwisie mają swoje metody pomiarowe, tablicę testową, oprogrogramowanie i takie wskazówki klienta ich nie interesują.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Teraz pytanie:

Czy owa teoria jest prawdziwa - wszystko opiera się o założenie, że pojedynczy krok w ustawieniu AF w LV jest tożsamy z takim ustawieniem w serwisie?
    Co o tym myślicie?

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Technicy w serwisie mają swoje metody pomiarowe, tablicę testową, oprogrogramowanie i takie wskazówki klienta ich nie interesują.
    W nowych jedynkach tak się właśnie kalibruje AF samemu.
    Natomiast słabym punktem pomysłu jest to, że w gruncie rzeczy ostrość w LV ustawiasz "organoleptycznie", czyli na "czuja i niucha".
    Stąd, jak już zauważył MMM, serwis takiej wskazówki nie przyjmie za miarodajną, bo nie pewności, czy Ty podałeś poprawną wartość korekcji. I jak potem np. dochodzić, czy usługa kalibracji została dokonana, czy nie?

PS
    Pod koniec tego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=30324 było m.in. o generowaniu mory, dzięki której łatwiej kalibrować ostrość "na oko".
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-03-2008 o 18:48
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Domyślnie

Tak czy inaczej, mozna dla swojej wiedzy sprawdzic o ile jest BF/FF - wyrazajac w JNK - jednostkach nacisniec klawisza :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Tak czy inaczej, mozna dla swojej wiedzy sprawdzic o ile jest BF/FF - wyrazajac w JNK - jednostkach nacisniec klawisza :-)

Straszne te komputery są - kiedyś suwałbym aparat po osi optycznej...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Oddałem sprzęt ponownie do serwisu, ponieważ po wcześniejszych ustawieniach, został mi duży FF na C 17-55 f2.8, wcześniej było super. Wszystko przez nową C 85/1,8 - miała dość pokaźny FF. Ją akurat ustawili b dobrze, jedyne co im się nie udało to ten nieszczęsny zoom.
    Dowiedziałem sie od technika - rozmawiałem z nim - że ten zoom akurat posiada bardzo płynną regulację AF i to na każdej ogniskowej! Natomiast kroki jakie są w podglądzie LV, mają się zupełnie nijak do tych w body i w obiektywie. Każdy obiektyw ma trochę inne kroki i możliwości ustawienia. Poprosiłem jednak, żeby mi cofnęli trochę ust. ostrości w zoomi'e, bałem się co to może znaczyć to "trochę" no ale chyba w końcu jakoś się udało - efekt ich ustawień, to bardzo delikatny FF, no ale chyba w końcu akceptowalny.
    Co więcej, w różnych warunkach oświetleniowych faktycznie AF działa różnie. U mnie przynajmniej jest taki efekt, że im gorsze oświetlenie, tym większy FF. W dobrym oświetleniu zoom działa niemalże w punkt.

No cóż kolejne doświadczenie... Boję sie kupić nowy obiektyw... ;-)

Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów