Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: stałe światło

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie stałe światło

myślę, że bardzo początujący już nie jestem ale nadal nie mogę pojąć 1 prostej rzeczy.

a mianowicie stałego światła w zoomach.

światło = ogniskowa/średnica otworu

to przepraszam jak to się dzieje że w takiej eLce np. na 70mm mam światło 4 (średnica 17,5mm) i na 200 ma światło 4 (średnica 25mm)
    przy 70 to 7,5mm jest jakoś 'zasłaniane' czy co?..
    bezsens

wyjaśnijcie proszę
    [tylko nie po angielsku]

in film we trust

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W minoltowskim/lecia'owskim 70-210/4 otwór względny jest faktycznie regulowany przez domknięcie przysłony do f/4 w krótszym zakresie

Niestety, nie wiem, jak w pozostałych szkłach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza. Zdarza się, że zoom na krótkim końcu jest w rzeczywistości jaśniejszy a dopiero przy wyzwalaniu migawki przysłona domyka do tej "stałej" wartości.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza.
    Prawda. "Wielkość otworu przysłony" przy zoomach nie jest tyle fizyczną wielkością otworu, lecz jego obrazu widzianego od przodu. Nie jestem w stanie podać konkretnych wzorów, ale b.długa dyskusja na ten temat toczyła się dawno temu na pl.rec.foto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Prawda. "Wielkość otworu przysłony" przy zoomach nie jest tyle fizyczną wielkością otworu, lecz jego obrazu widzianego od przodu. Nie jestem w stanie podać konkretnych wzorów, ale b.długa dyskusja na ten temat toczyła się dawno temu na pl.rec.foto
    Ubiegłeś mnie :-) Miałem już edytować i dodać, że nie chodzi o fizyczny rozmiar, bo ten się nie zmienia. Tak w ogóle, to spoglądając głęboko w oko obiektywowi, można dużo się o nim dowiedzieć (-:

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza. Zdarza się, że zoom na krótkim końcu jest w rzeczywistości jaśniejszy a dopiero przy wyzwalaniu migawki przysłona domyka do tej "stałej" wartości.
    chyba rozumiem - jak się bawiłem sigmą 70-300 i patrzyłem jej w oko to przy zoomowaniu te szklane bebechy w środku :P się 'powiększały' przez sam fakt działania soczewek.

czyli ta większa średnicza fizycznie się nie powiększa - to 'obraz' średnicy jest powiększony przez działanie szoczewek.. tak?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Firrdun Zobacz posta
    . Co z tego, ze byloby jasno jak byloby niezbyt pieknie?
    to mógłby być obiektyw SOFT do portretów ślubnych
    Ostatnio edytowane przez senner ; 24-03-2008 o 13:45 Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Obiektywy o zmiennym świetle to tania technologia bez ingerencji w wielkość otworu, tak więc na szerokim kącie jest jaśniej.
    W obiektywach zoom o stałym świetle podczas zmiany ogniskowej otwór jest powiększany. To wszystko w celu zachowania stałego światła. Tak przynajmniej prosto można to wytłumaczyć, ale mogę się mylić, ponieważ są przecież obiektywy o wewnętrznym ogniskowaniu i stałym świetle, a te mogą działać inaczej niż mi się wydaje.

Domyślnie

ooo tak, krecic piersionkami i patzec w oczy obiektywu to jest to .. wiele sie dowiedziec, jak i uprzyjemnic sobie nudny czas mozna:P
    www.STANCZYK-ART.com | Canon EOS 20D | sigma 30mm 1.4 | 50mm 1.8 | sigma 70-300 f/4-5.6 | EX430II | + KIT i *******y...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FREEQ Zobacz posta
    ooo tak, krecic piersionkami i patzec w oczy obiektywu to jest to .. wiele sie dowiedziec, jak i uprzyjemnic sobie nudny czas mozna:P
    Oj, zdziwiłbyś się. Można choćby oszacować winietowanie czy kształt bokeh'u.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    to przepraszam jak to się dzieje że w takiej eLce np. na 70mm mam światło 4 (średnica 17,5mm) i na 200 ma światło 4 (średnica 25mm)
    [tylko nie po angielsku]
    I teraz już wiesz dlaczego zomy ze stałym światłem są droższe :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów