-
Jako, że kumplowi jakiś czas temu doradzałem co kupić do 2500zł z luster, to trochę się po orientowałem...
Zacznę od konkurencji:
Nikon - jedyna rozsądna opcja cena/jakość przy tej cenie to d80. Jest on przy dobrych wiatrach na styk z granicą cenową. Jest to bardzo dobry sprzęt. Minusem jest... Matryca CCD...
Pentax (mój znajomy chciał w niego wejść dlatego go wspominam) - Również nie są to złe aparaty, lecz niestety słabo w tym systemie o duży wybór szkieł. Nie mniej jednak bardzo fajne puchy jeżeli chce się walić na szkłac manualnych np z m42
No i Canon... Osobiście nie lubię polityki Canona, lecz niestety jako jedyny oferuje tak szeroko dostępne matryce CMOS w aparatach. To jest główny atut jaki przemawiał do mnie przy wyborze systemu i do dziś w tym segmencie go podtrzymuję. Do tego cena. Nikon d80 to ok 2000 za puche, 400D kosztuje 1600zl - 240 cashback. Do twojego pułapu możesz kupić kit IS + 70-300 (sigma/tamron) lub kit + 50 1.8 + 70-300 jak chcesz mieć zakres lub tamron 17-50 jak chcesz mieć porządny podstawowy zakres. Moim zdaniem przy tej cenie i faktu posiadania zestawu 350D i 17-50 mogę z pełną odpowiedzialnością Ci taki zestaw polecić i będziesz z niego zadowolony. Są też minusy oczywiście z którymi musisz się pogodzić. Przede wszystkim w porównaniu do d80 ten aparat jest mały i kiepsko leży w dłoni jak masz dużą rękę (ja mam raczej średnią i 350D z tamronem w jednej ręce po chwili zaczyna dawać o sobie znak, a przecież to nie jest ciężki zestaw).
Wybór systemu należy do Ciebie, lecz jeżeli patrząc tylko przez pryzmat tego co dostajemy za owe 2500zł czy 2700 jak w twoim wypadku, myślę, że przy wyborze C400D dostajesz najwięcej.
Ty zastanawiasz się nad 450D. To jest nowość i cena jest dość wysoka. 12mpx do mnie nie przemawia, taka matryca wymaga większej rozdzielczości optycznej zapiętego szkła niż np 8 czy 10mpx (dlatego FF jest takie fajne pod tym względem
) Moim zdaniem nie ma po co przepłacać za pierdoły softwerowe. Oczywiście jest to lepsza pucha niz 450D przynajmniej na papierze bo w praktyce się okażę. Lepiej mieć gorszą puchę, a lepsze szkła niż odwrotnie
I tej zasady się trzymaj.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Grisha ; 23-03-2008 o 21:40
Uprawnienia umieszczania postów