Jako, że kumplowi jakiś czas temu doradzałem co kupić do 2500zł z luster, to trochę się po orientowałem...
Zacznę od konkurencji:
Nikon - jedyna rozsądna opcja cena/jakość przy tej cenie to d80. Jest on przy dobrych wiatrach na styk z granicą cenową. Jest to bardzo dobry sprzęt. Minusem jest... Matryca CCD...
Pentax (mój znajomy chciał w niego wejść dlatego go wspominam) - Również nie są to złe aparaty, lecz niestety słabo w tym systemie o duży wybór szkieł. Nie mniej jednak bardzo fajne puchy jeżeli chce się walić na szkłac manualnych np z m42
No i Canon... Osobiście nie lubię polityki Canona, lecz niestety jako jedyny oferuje tak szeroko dostępne matryce CMOS w aparatach. To jest główny atut jaki przemawiał do mnie przy wyborze systemu i do dziś w tym segmencie go podtrzymuję. Do tego cena. Nikon d80 to ok 2000 za puche, 400D kosztuje 1600zl - 240 cashback. Do twojego pułapu możesz kupić kit IS + 70-300 (sigma/tamron) lub kit + 50 1.8 + 70-300 jak chcesz mieć zakres lub tamron 17-50 jak chcesz mieć porządny podstawowy zakres. Moim zdaniem przy tej cenie i faktu posiadania zestawu 350D i 17-50 mogę z pełną odpowiedzialnością Ci taki zestaw polecić i będziesz z niego zadowolony. Są też minusy oczywiście z którymi musisz się pogodzić. Przede wszystkim w porównaniu do d80 ten aparat jest mały i kiepsko leży w dłoni jak masz dużą rękę (ja mam raczej średnią i 350D z tamronem w jednej ręce po chwili zaczyna dawać o sobie znak, a przecież to nie jest ciężki zestaw).
Wybór systemu należy do Ciebie, lecz jeżeli patrząc tylko przez pryzmat tego co dostajemy za owe 2500zł czy 2700 jak w twoim wypadku, myślę, że przy wyborze C400D dostajesz najwięcej.
Ty zastanawiasz się nad 450D. To jest nowość i cena jest dość wysoka. 12mpx do mnie nie przemawia, taka matryca wymaga większej rozdzielczości optycznej zapiętego szkła niż np 8 czy 10mpx (dlatego FF jest takie fajne pod tym względem) Moim zdaniem nie ma po co przepłacać za pierdoły softwerowe. Oczywiście jest to lepsza pucha niz 450D przynajmniej na papierze bo w praktyce się okażę. Lepiej mieć gorszą puchę, a lepsze szkła niż odwrotnie
I tej zasady się trzymaj.
Pozdrawiam![]()