Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Na co zamienić 38-76???

Domyślnie

Hehe wiem o tym
    Ostatnio nawet zrobiłem jedno zdjęcie zeby ocenić jak winetuje... brak słow

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

28-105/3.5-4.5 USM to rozsądny wybór. Bardzo fajny uniwersalny zoom do kliszaka, w pełni "używalny" również z lustrzankami cyfrowymi. Jego przewagę nad 24-85/3.5-4.5, poza bardziej uniwersalnym, moim zdaniem, zakresem ogniskowych stanowi również rozmiar filtrów: 58 mm.
    Swój egzemplarz nabyłęm za 450 zł, razem z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną (+ 110 za czyszczenie, konserwację i regulację na Żytniej, ale i bez tego obiektyw był użytkowy).
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 27-03-2008 o 07:38
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Chiałbym go zmienić na jakiś zoom np:
    ....aby zmieścić sie w 350zł
    Za te pieniadze najlepiej kup Canona 28-70/3.5-4.5.
    Jezeli idzie o jakosc obrazu to jest to szklo o klase lepsze od Canonow 28-105 i 24-85.
    Mam je i porownywalem je w powyzszymi. Przewaga jego polega na tym ze jest uzywalne na otwartych przyslonach. Uzywam/lem je na kliszy jak i na 5D.

Teraz wady: brak USM, ale nie narzekales na AF w 38-76. To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.

Canony 28-105 i 24-85 sa drozsze - dadza ci lepszy szerszy zakres ogniskowych i lepszy komfort pracy, natomiast obraz z nich bedzie nieco gorszy.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.
    Niestety, przy systemie cokina to nie pomoże (mnie to skutecznie zniechęciło to tego szkła, choć całkiem ostre było ) - analogicznie zachowuje się, z tego co pamiętem, 28-80/3,5-5,6 USM w wychwalanej przez wszystkich, pierwszej wersji
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 27-03-2008 o 17:27

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

to prawda, 28-80/3,5-5,6 USM MK I trochę kręci przodem, tzn. tak jakby chowa się za oprawkę - i nakręcony polar czasem potrafi się schować i trzeba obiektywem wykręcić, żeby filtr w ogóle złapać.

a ten cokin trochę mnie zmartwił... liczyłam, że poużywam sobie na kliszy filtrów, a na analogu mam właśnie 28-80. czyli lipa mówicie?
    Ostatnio edytowane przez dickory dare ; 27-03-2008 o 20:31

Domyślnie

Najlepiej jakby obiektywy były jak komputery - wsadzasz optyke i mechanike jaką chcesz i cieszysz się życiem
    Ale takie rzeczy to tylko w erze

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    a ten cokin trochę mnie zmartwił... liczyłam, że poużywam sobie na kliszy filtrów, a na analogu mam właśnie 28-80. czyli lipa mówicie?
    No tak, przy tym szkle. Ale pamiętaj, że holder możesz zawsze zakręcić w skrajnej pozycji i go tak zostawić - tylko z zooma robi Ci się szeroka stałka

P.S. masz wersję I ? wersje późniejsze nie posiadają wymienionej wady, mimo gorszej konstrukcji mechanicznej.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    No tak, przy tym szkle. Ale pamiętaj, że holder możesz zawsze zakręcić w skrajnej pozycji i go tak zostawić - tylko z zooma robi Ci się szeroka stałka
    to nie tak źle. generalnie takie użycie powinno mi wystarczyć. ewentualnie adapter może być nakręcony niczym filtr i pozostawać na obiektywie a holder nakładałabym indywidualnie do ujęć...

P.S. masz wersję I ? wersje późniejsze nie posiadają wymienionej wady, mimo gorszej konstrukcji mechanicznej.
    tak, mam wersję 1szą. o jaką wadę chodzi?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    to nie tak źle. generalnie takie użycie powinno mi wystarczyć. ewentualnie adapter może być nakręcony niczym filtr i pozostawać na obiektywie a holder nakładałabym indywidualnie do ujęć...
    To nie pomoże, to nie holder będzie uniemożliwaiał zmianę ogniskowej, tylko pierścień. Jest on dużo szerszy niż każdy konwencjonalny filtr. Będzie trzeba odkręcać pierścień razem z holderem.
    tak, mam wersję 1szą. o jaką wadę chodzi?
    Oczywiście, o chowanie się przedniego członu obiektywu w trakcie zmiany ogniskowej (w ogniskowych innych niż skrajne). Oczywiście, nie dla każdego będzie to wada. Przy robieniu tylko b/w lub nie korzystaniu z filtracji będzie wszystko jedno

Domyślnie

niestety cena jest wyższa. Z cyfrą żadko go używam bo brakuje mi szerokiego kąta. Co do współpracy z 5D to był opis na www.foto.com.pl. Wyszło dobrze. Tam też był opis tego szkła.
    Jak będziesz zainteresowany fotkami to przypomnij mi się na prv ale gdzieś za tydzień to coś Ci poślę
    Jak masz jakieś opinie to puśc link lub napisz chętnie poczytam
    Pozdrawiam
    Robert

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów