Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Czy wp.pl kradnie zdjęcia?

Bywalec

Domyślnie

Tak, ale za fotkę możesz dostać góra 50zł. Za umieszczenie nazwiska i adresu w celach reklamowych możesz zapłacić 500 zł najmniej. Więc chyba nie jest tak źle. Trochę promocji nie zaszkodzi.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

roback
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Tak, ale za fotkę możesz dostać góra 50zł. Za umieszczenie nazwiska i adresu w celach reklamowych możesz zapłacić 500 zł najmniej. Więc chyba nie jest tak źle. Trochę promocji nie zaszkodzi.
    Żarty jakieś??? Taki portal ma gigantyczny przemiał zdjęć, do każdego tekstu min. jedno zdjęcie, czasem więcej. Jak każdy będzie miał podejście - "szkoda zachodu, a reklama się przyda" to faktycznie, można taki portal pod względem fotograficznym "bezkosztowo" prowadzić - no prawie - trzeba zapłacić temu, co znalazł zdjęcie.

Nota bene z dobrego zdjęcia po kadrowaniu i kompresji zrobiła się sieka, więc reklama średnia. Pieniądze się należą, a mail może być w stylu "Cieszę się niezmiernie z Państwa zainteresowania moimi pracami. Proponuję nawiązanie współpracy, tymczasem moja stawka za zdjęcie to ..."

Jakoś strasznie często (ZA CZĘSTO) spotykam się na forach z podejściem, że "nie warto" - zawsze warto - wysłanie maila dużo nie kosztuje, a prawo autorskie jednak jest po stronie autora.

Dopiero zaczyna Awatar M.I.L.O.
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Umknął mi fakt, że wp skadrowało zdjęcie i dopiero umieściło. To prawdopodobnie zmienia postać rzeczy. Skonsultowałem to i kilka osób potwierdziło moje zdanie, iż jest to opracowanie, a na to art. 25 PA nie pozwala (z wyjątkiem tłumaczeń). Tej ścieżki bym się trzymał i twierdził, że w takim wypadku wp wykorzystało zdjęcie bezprawnie.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Faktycznie jest to fragment zdjęcia, więc można napisać "fragment zdjęcia autorstwa ... ", ale wydaje mi się, że to już jest ingerencja większa w prace autora. Nie wiem jak to wygląda do końca, ale pokazanie czyjejś pracy i to nie całej, a w dodatku z napisami, których autor nie umieścił dość brzydko wygląda ze strony wp.pl .

Dopiero zaczyna Awatar M.I.L.O.
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Faktycznie jest to fragment zdjęcia, więc można napisać "fragment zdjęcia autorstwa ... "
    Tu nie chodzi o to, że można je umieścić odpowiednio podpisując. Chodzi o to, czy mogą umieścić edytowane zdjęcie. Ja uważam, że nie; art. 25 PA na to nie wskazuje.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów