Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pomocy padł RAID

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie Pomocy padł RAID

Raid 0
    Jeden z dysków fizycznie działa, ale wymazał pliki od Raidu- widziany jest jako czysty dysk niesformatowany Stało się to po pracy na Linuxie. Raid go widzi, ale nie do pary z drugim. Zainstalowałem Windows na innym dysku.
    Jak odzyskać dane.
    POMOCY straciłem wszystkie zdjęcia:sad:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jaki rodzaj RAID? Jakieś pudełko na USB? Sprzętowy kontroler PCI? Jakiś pseudo-raid na płycie? Software'owy (Linux/Windows)?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Prawdziw RAID. Plyta ABIT IT7 max raid na HPT374. 2 dyski 80G sagete barakuda. 5 lat dziłalo szybko i bezbłędnie. W tej chwili macierz dyskowa jest wyłączona. Mogę utworzyć ją na nowo , ale boje się robić coś w ciemno

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

to jest akurat pseudo raid niestety ale prawdopodobnie linux zajechal ci stworzony przez kontroler wirtualna tablice partycji, tez mialem taki przypadek.

i tutaj najgorsze....... raid 0 nie przewiduje zadnych mechanizmow bezpieczenstwa, to jest zwyczajny stripping danych pomiedzy 2 i wiecej dyskow zeby zwiekszyc predkosc odczytu/zapisu.

z przykroscia stwierdzam ze masz po danych, nastepnym razem polecalbym dla bezpieczenstwa raid 1 badz 5 jezeli masz mozliwosc (raid 5 bedziesz mial wiecej uzytecznej przestrzeni na macierzy)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Werek żal się poddać , tam były moje zdjęcia z kilku lat!!! , a właśnie miałem je skopiować.
    Przecież muszą być jakieś narzędzia ratujące!!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP.Dorian Zobacz posta
    Werek żal się poddać , tam były moje zdjęcia z kilku lat!!! , a właśnie miałem je skopiować.
    Pech . Dyskutowaliśmy o tym jadąc do łodzi na MTŁ
    Przecież muszą być jakieś narzędzia ratujące!!
    http://www.datalab.pl/

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Aj moment, striping? Nie doczytałem na początku...

No to jak tak to kaplica. Choć, dla porządku: teoretycznie widzę jakąś możliwość próby odzyskania danych:
    - (!!!) skopiować (binarnie) całą zawartość dysków gdzieś na bok, a nuż coś tam jeszcze sensownego siedzi
    - załatwić dwa inne identyczne dyski
    - założyć na nich identycznego RAIDa jak ten padnięty
    - zobaczyć niskopoziomowo co też tam kontroler pozapisywał
    - podpiąć dwa oryginalne obok
    - próbować jakimiś kombinacjami 'dd' doprowadzić to do porządku, trochę "trial & error" (może jest jakaś dokumentacja w Internecie co ten kontroler robi dokładnie z dyskami?)
    - podpiąć oryginalne dyski w miejsce tych w RAID
    - pomodlić się, żeby zadziałało
    - jeśli nie - powrót do #1

Całość to kilka godzin/dni pracy specjalisty. Ew. rzeczywiści można uderzyć do jakiejś firmy zajmującej się tym zawodowo - ale nie licz że za kilkaset PLN ktoś w ogóle kiwnie palcem.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

raid 0 nie przewiduje żadnych mechanizmow bezpieczenstwa ani spojnosci danych, jest to niestety przykre. to co nam producenci wmawiaja jako raid jest tylko ukladem ktory tlumaczy adresy wirtualne (macierz) na rzeczywiste(dyski/kontroler). przykre ale prawdziwe, "prawdziwy" raid mozna uzyskac dopiero na kontrolerach za conajmniej 1k pln, wiec nie mysl ze ktos dawalby pelnoprawne rozwiazanie do plyty za 500-700pln (taka chyba byla wtedy cena twojej plyty).

nie lubie dawac zlych wiesci ale ktos musi.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Witam !

Miałem dokładnie to samo dwa lata temu - jeden z dwóch dysków - nie tyle że padł - co pewnie "nie zdążył" . Raid 0 - stripe, dwa Maxtory, pewniew wystarczy kontrolerowi jeden klaster nie tak jak trzeba = śmierć macierzy. To co ważne miałem na DVD reszta to dwa razy postawiony system. Mam tak, że ma dwa łindołsy na partycjach po 10 Gb jeden do roboty - czyli Flight Simulator drugi na pierdoły - nawet jak jedna łinda padnie - mam dostęp do danych z drugiej. Wtedy straciłem wszystko - stripe (R0) to połowa po klastrze dysku na każdym z nich czyli jeden dysk nie zawiera nic.

Przykre.
    Pozdrawiam i sukcesów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP.Dorian Zobacz posta
    Raid 0
    Jeden z dysków fizycznie działa, ale wymazał pliki od Raidu- widziany jest jako czysty dysk niesformatowany Stało się to po pracy na Linuxie. Raid go widzi, ale nie do pary z drugim. Zainstalowałem Windows na innym dysku.
    Jak odzyskać dane.
    POMOCY straciłem wszystkie zdjęcia:sad:
    Bardzo mi przykro :-(
    Na przyszłość polecam dodatkowo jakiś backup danych bo RAID to nie backup jak niektórzy sądzą...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów