Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pomocy padł RAID

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No chwila. Jeśli (o ile dobrze zrozumiałem) oba dyski są fizycznie sprawne, to rozwiązanie muflona jest bardzo prawdopodobne.
    Najpierw oczywiście skopiować całość z każdego na takie same lub większe dyski, (dd całego urządzenia), potem kombinować na oryginałach zakładać ponownie raid'a przez bios urządzenia. Formatu toto nie robi, tylko jakieś tam bajty smyrnie. Jak będziesz miał szczęście to w tych samych miejscach, w których powinny być. Jak coś nie wyjdzie - z powrotem dd z backupu na oryginał.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przy czym tak jak napisałem: to kilka-kilkadziesiąt godzin pracy specjalisty i żadnej gwarancji powodzenia.

sadek
    Guest

Domyślnie

A tak ku przestrodze - jeszcze raz przypomnę, że Raid ) służy tylko i wyłącznie zwiększeniu wydajności zestawu dyskowego poprzez rozłożenie fragmentów danych na dwa dyski. Wniosek jest z tego jeden - dowolna awaria jednego z dysków powoduje utratę wszystkich danych.

Raid 0 stosuje się raczej jako przestrzeń do bieżącej obróbki prac i bardzo krótkoterminowego przechowywania. Jeżeli myślimy o bezpieczeństwie danych, to od Raid'a 0 jest nawet pojedyńczy dysk (istnieją narzędzia, które w prosty sposób odzyskają nam pliki skasowane, a nawet pliki ze skasowanych lub sformatowanych partycji - chociażby easyrecovery firmy ontrack), a najlepiej stosować Raid 1 lub Raid 5 i dodatkowo jeszcze backup na inny (niezależny) nosnik.

Przykro mi to powiedzieć, ale jak ktoś myśli, że przez pięć lat stale używany dysk się nie zepsuje, to naprawdę jest optymistą...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Sprawa na dzień dzisiejszy - czyli na 4 dni po awarii wygląda następująco. Znalazłem na forum ( szkoda że nie naszym) gościa , który wirtualnie połączył się z moim komputerem i praktycznie cala noc walczył z problemem. Dziś muszę dokupić tylko dysk na który przywrócimy dane bo nie da sie odbudować Tego raidu.
    ps. gościu jest z LITWY jaki tan Świat staje się mały. Dam znać czy udało mi się odzyskać wszystko co cenne , bo walka jeszcze trwa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP.Dorian Zobacz posta
    ....... ( szkoda że nie naszym) .....
    3mamy kciuki ...ale ten dopisek w nawiasie IMHO niepotrzebny :-| to jest forum fotograficzne a pomoc pewnie uzyskałeś na forum komputerowym co jest jak najbardziej logiczne...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

udało się WSZYSTKIE DANE ODZYSKANE!!! Człowiek który to robił był niesamowity. Ma nic OKZO Jestem mu bardzo wdzięczny
    Ku przestrodze- Nasze zdjęcia są bezcenne i kopia danych jest już nie tylko wskazana , ale wręcz koniczna!!!

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bo ludzie dzielą sie na tych co robia kopie zapasowe i na tych co będą je robić.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP.Dorian Zobacz posta
    udało się WSZYSTKIE DANE ODZYSKANE!!! Człowiek który to robił był niesamowity. Ma nic OKZO Jestem mu bardzo wdzięczny
    Ku przestrodze- Nasze zdjęcia są bezcenne i kopia danych jest już nie tylko wskazana , ale wręcz koniczna!!!
    I sie cieszymy. Nastepnym razem jak bedziesz mial podobna sytuacje sproboj uzyc Acronis True Image (zrob bootowalna plytke i uruchom z niej). Ten program bedzie widzial dane i skopiuje je binarnie (sprawdzone). Nastepnie podlaczysz 2 taki sam dysk i odzyskasz te dane z Image, ktory zrobiles wczesniej (inne programy do robienie obrazow oferuja to samo - aczkolwiek jestem do nieog przyzwyczjony i niewiele kosztuje w wersji Home & Small office ok 50$). Jezeli uzywasz dyskow Maxtor i Seagate masz Acronis za darmo - od jakiegos czasu obie firmy daja "ich wersje" od uzytku za "free" - chaczyk polega na tym ze ladowane sa sterowniki maxtora i seagage (Maxtor - program sie nazywa MaxBlast - czy jakos tak - poszukaj w sieci). Jest ot calkowicie pelna wersja oprogramowania. Wada tego programu (a w Twoim przypadku zaleta) jest taka ze jezeli uruchamiasz komputer z CD (obreaz zrobiony w programie) to nie widzi Raid 0 - bedzie widzial 2 osobne dyski i jak raid jest padniety to oprogramowanie "ladnie sie zapyta" czy kopiowac binarnie - kolejna wada jest taka ze binarne kopiowanie troche trwa (co w Twoim przypadku nie ma znaczenia - podlaczasz jakis dysk pod kanal IDE albo USB i kopiujesz. Potem podlaczasz nowy dysk i restore. Dla "pewnosci " zawsze dobrze jest zrobic kopie obi duskow i zapamietac ktoora kopia, jest do ktorego dysku. Potem tylko czas i czekanie. Ten czlowiek nie zrobil pewnie nic poza tym co napisalem - niestety wymaga to czasu.

Teraz w wyraz podziekowania powinienes w jaims sklepie online kupic mu "krate piwa" z dostarczeniem do domu. Chlopak spedizl troche czasu ratujac Twoje dane

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Bo ludzie dzielą sie na tych co robia kopie zapasowe i na tych co będą je robić.
    I wlasnie - ile to razy przewijal sie ten temat na forum. Kopia - kopia- kopia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów