Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 148

Wątek: 20D i 400D uszkodzone w godzinę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Ciekawe, czy konsekwentne zgrywanie zdjęć bez wyjmowania karty z puszki może zapobiec takim tragediom, a może zwarcie w karcie następuje w efekcie wstrząsu czy zawilgocenia karty i te czynniki należy brać pod uwagę
    Mnie się wydaje, że tak na prawdę jakieś ryzyko zawsze istnieje i jakkolwiek bedziemy postępować różne nieprzyjemne rzeczy mogą nas spotkać. Ja bym się zbytnio nie przejmował. Postępować zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i cieszyć się z fotek . Życie na kolanach jest bez sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Może napiszmy do Canona ogólne zapytanie czy dioda powinna migac przy zamykaniu klapki czy nie i jeżeli mruga to co to oznacza :-P - nie no se żartuję ale to dziwne żeby różne 40-tji różnie reagowały, nieprawdaż? Teraz też się będę bał mojego starego kingstona bo się dioda nie mruga, a jeden już mi się wcześniej zfajczył więc mam powód do podwójnych obaw :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

PDL
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarQ74 Zobacz posta
    pierwszy raz zgrywałem na kompa z VISTĄ .. ale czy to ma znaczenenie...
    pozdrawiam
    jarek
    Jarek, czy tylko skopiowałeś z karty do kompa, czy kasowałeś lub co gorsza formatowałeś tę kartę pod Vista?
    Jednak VISTA mogła mieć DUUUUUUŻY wpływ na całe "zajście",..........no cóż to niestety Microsoft

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Ciekawe, czy konsekwentne zgrywanie zdjęć bez wyjmowania karty z puszki może zapobiec takim tragediom, a może zwarcie w karcie następuje w efekcie wstrząsu czy zawilgocenia karty i te czynniki należy brać pod uwagę
    Wypralem kiedyś Kingstona 250 MB w pralce - godzinny program i nic, karta działa. Od tej pory mialem błędne jak się okazuje przekonanie, że karta pamięci to coś na czym można polegać .

Pozdrowienia, swnw.

Domyślnie

A w 300D po wlożeniu karty i zamknięciu klapki na pozycji OFF nie mruga dioda
    ale gdy jest na ON wkładam i zamykam to oczywiście mruga tak jak przy włączeniu aparatu..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Exclamation 40D - 3 razy groza!

Nie chce tworzyc nowego wątku a skoro tutaj już poruszaliśmy podobne kweste to się dopisze. Otóż dzisiaj przeżyłem, jak w tytule, 3 razy chwilę grozy!
    Robiłem dzisiaj ślub no i tak w 3/4 ceremonii w kościele aparat się zawiesił(to chyba będzie najlepsze określenie) Po prostu "zamarzł" Po naciśnięciu spustu do połowy AF nie zaskoczył, po naciśnięciu do końca nic. ) reakcji na każdy przycisk. Wyłączyłem go i włączyłem i nic - to samo. Więc wyjąłem baterię - uff działa! No ale zrobiłem moze ze 30-40 zdjęc i w połowie składania życzeń znowu to samo. Postępowanie identyczne do poprzedniego - zaczynam się już baaardzo nie pokoic! Potem na szczęście nic się już nie dzieje - aż do dosłownie końcówki oczepin! Już tuż tuż do końca, karta 2GB prawie pełna, naciskam spust i nic! Odsuwam aparat od oka i wszystko wygląda normalnie. Naciskam view i na LCD komunikat - Karta niesformatowana! Sformatuj kartę w aparacie! Pełna panika - ponad 500zdjęc, cała impreza, żadnego backupu. Wyłączam aparat, włączam, view i to samo! Na małym ekraniku mruga - Err Cf! Pełna panika! Wyjmuje baterię i na szczęscie działa. Zdjęcia są, robię dalej ostatnie 5zdjęc. Od razu zgrałem kartę jak przyszedłem teraz do domu ale to co przeżyłem, to gdybym miał słabe serce to by mi wysiadło. Te ostatnie 5zdjęc zrobiłem poruszone - efekt drżenia rąk. W poniedziałek jak wrócę ze szkoły to chwytam za telefon i kręcę na Żytnią! Co to ma byc? Aparat świeżynka prawie - 5-6tys. klapnięc i takie cyrki? Na pewno tak tego nie zostawię!

P.S. Czy orientujecie się czy mogłoby to byc spowodowane tym, że musiałem biec na przystanek autobusowy żeby zdąrzyc no i potem od przystanku do kościoła? Może to byc wina nadmiernych "wstrząsów" Moje podejrzenia jeszcze kieruję w stronę wilgoci. Otóż niedawno dopadł mnie deszcze jak wracałem ze zlecenia i trochę plecak mi podmókł ale sprzęt od razu rozkręciłem a na baterii dodatkowo od razu położyłem woreczek z silikonem... (Chociaż tutaj snuję dla mnie dziwne domysły bo nie raz starym 300D fociłem na deszczu i nic się takiego nie działo...) Bo nie chciałbym wysłac na Żytnią np. a oni mnie skasują na kilka stówek bo stwierdzą, że to moja wina...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Turek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Heeej to mi podsunęło pewien pomysł gdybym kogoś nie lubił kto ma aparat. Masz jeszcze tą kartę? Może będziesz ją wypożyczał?

jasne że mam... leży i czeka .. może ktoś jeszcze ma ochotę sprawdzić :-)..
    mam uraz psychiczny i nie ufam już żadnym nośnikom, jestem pewien że moja załatwi każdy sprzęt.. a tak na serio oczywiście będę ją reklaował..

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie chce tworzyc nowego wątku a skoro tutaj już poruszaliśmy podobne kweste to się dopisze. Otóż dzisiaj przeżyłem, jak w tytule, 3 razy chwilę grozy!
    Robiłem dzisiaj ślub no i tak w 3/4 ceremonii w kościele aparat się zawiesił(to chyba będzie najlepsze określenie) Po prostu "zamarzł" Po naciśnięciu spustu do połowy AF nie zaskoczył, po naciśnięciu do końca nic. ) reakcji na każdy przycisk. Wyłączyłem go i włączyłem i nic - to samo. Więc wyjąłem baterię - uff działa! No ale zrobiłem moze ze 30-40 zdjęc i w połowie składania życzeń znowu to samo. Postępowanie identyczne do poprzedniego - zaczynam się już baaardzo nie pokoic! Potem na szczęście nic się już nie dzieje - aż do dosłownie końcówki oczepin! Już tuż tuż do końca, karta 2GB prawie pełna, naciskam spust i nic! Odsuwam aparat od oka i wszystko wygląda normalnie. Naciskam view i na LCD komunikat - Karta niesformatowana! Sformatuj kartę w aparacie! Pełna panika - ponad 500zdjęc, cała impreza, żadnego backupu. Wyłączam aparat, włączam, view i to samo! Na małym ekraniku mruga - Err Cf! Pełna panika! Wyjmuje baterię i na szczęscie działa. Zdjęcia są, robię dalej ostatnie 5zdjęc. Od razu zgrałem kartę jak przyszedłem teraz do domu ale to co przeżyłem, to gdybym miał słabe serce to by mi wysiadło. Te ostatnie 5zdjęc zrobiłem poruszone - efekt drżenia rąk. W poniedziałek jak wrócę ze szkoły to chwytam za telefon i kręcę na Żytnią! Co to ma byc? Aparat świeżynka prawie - 5-6tys. klapnięc i takie cyrki? Na pewno tak tego nie zostawię!

P.S. Czy orientujecie się czy mogłoby to byc spowodowane tym, że musiałem biec na przystanek autobusowy żeby zdąrzyc no i potem od przystanku do kościoła? Może to byc wina nadmiernych "wstrząsów" Moje podejrzenia jeszcze kieruję w stronę wilgoci. Otóż niedawno dopadł mnie deszcze jak wracałem ze zlecenia i trochę plecak mi podmókł ale sprzęt od razu rozkręciłem a na baterii dodatkowo od razu położyłem woreczek z silikonem... (Chociaż tutaj snuję dla mnie dziwne domysły bo nie raz starym 300D fociłem na deszczu i nic się takiego nie działo...) Bo nie chciałbym wysłac na Żytnią np. a oni mnie skasują na kilka stówek bo stwierdzą, że to moja wina...
    Co do deszczu i tego co w PS napisałeś to nie wiem... możliwe..

A po pierwszym błędzie wymieniłeś kartę na inną może?
    Tak dla "higieny"? Jakby coś się spieprzyło bardziej to można by coś odzyskać, a jak robiłeś cały czas na tej karcie i były błędy zapisu to mogło się coś bardziej pokopać? I jeszcze pytanko jaka karta? Ja nie miałem jeszcze takiego objawu - robię wymiennie na trzech sandiskach 4 gigowych..
    A - i jeszcze jedno - czy jak zgrywasz zdjęcia to po zgraniu formatujesz kartę w aparacie? Bo o ile kojarzę to sektory na karcie CF mają ograniczoną ilość zapisów (coś koło 100 000 - dlatego nie nadają się za bardzo jako twarde dyski) przy dużej ilości zapisów i nie formatowaniu karty mogą pojawiać się błędy.. i formatowac oczywiście w aparacie, zresztą na p.r.f.c piszą że najczęściej błedy kart występują po formatowaniu ich w komputerze.. Bawię się trochę elektroniką i programowaniem procesorów - tam też są pamięci typu flash - i po kilkunastu/ kilkudziesięciu zaprogramowaniach program lubi "wylecieć w kosmos" - po zaznaczeniu w programatorze "flash erase before program" objawy znikają - ja po każdym zgraniu w czytniku i włożeniu do aparatu robię format karty i może dlatego nie miałem takich problemów.. ale może do czasu - oby nie..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

w 5d przy wkladaniu karty na wyłączonym body zawsze miga kontrolka, po formatowaniu karty w komputerze zawsze robię powtórny format w aparacie jak dotąd wszystko gra
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Heeej to mi podsunęło pewien pomysł gdybym kogoś nie lubił kto ma aparat. Masz jeszcze tą kartę? Może będziesz ją wypożyczał?
    Mam dzis wisielczy humor ,Wszystko mi się wali,A co tam Pozycz mi ta karte.Tylko na chwilę.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów