Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 148

Wątek: 20D i 400D uszkodzone w godzinę

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Najbardziej prawdopodobne jest to że i w jednym i w drugim poleciał ten sam element, mały bezpiecznik smd tylko że przy rozbieraniu 400D komuś się ręka smykła i poleciał skalpelem po płycie i taśmie, prawdopodobnie próbując otworzyć zabezpieczenie taśmy, dlatego to całe zamieszanie że naprawa nieopłacalna, potem że naprawią a potem stwierdzili że jak mają dać płytę główną ze swoich to po co klient nic nie zauważy bo przecież aparat i tak nie chodził .

Ale dzięki za opis, teraz już wiem że jak poleci mi moje 20D od karty to wystarczy że polecę po zasilaniu to znajdę to zabezpieczenie i nie będzie mnie to wiele kosztować. Teraz będę spał dużo spokojniej.

Miałem im wysłać do wymiany matówkę... ale chyba jednak wcześniej zmienię body niż cokolwiek im wyślę.

air-photo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarQ74 Zobacz posta
    witam wszystkich po długiej przerwie..
    założyłem ten temat i dziś postanowiłem że zakończę moją opowieść.. jak pamiętacie uszkodziłem dwa aparaty.. 1 post.. Aparaty są naprawione i mają się dobrze.. własciwie miałem o tym nie pisać żeby się nie denerwować ale .. potrzeba chwili.. Otóż jeden z aparatów był naprawiony przez serwis na żytniej (wymiana bezpiecznika) ot małe 360 zł (bezpiecznik kosztuje 1,36 zł - mam w specyfikacji) ale z 350D była niezła jazda.
    w moim poczciwym 20D tak samo zaczęło "klapac" lustro, ale nie podczas wkładania karty, tylko już podczas robienia fotek. Ogólnie takie samo zachowanie "puszki" zero reakcji na przyciski, tylko lustro stuk, stuk aż do wyczerpania aku. Przesiadłem sie na 40D, wiec 20D lezy i czeka, tylko nie wiem czy wysyłac na Żytnią do W-wy, czy może jakiś miejscowy serwis foto - jezeli to tylko bezpiecznik wymieni go?

Proszę o jakąś radę co zrobic?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W A60 jest bezpiecznik to czemu w 400D miałoby go nie być? Ale kto tam wie... Cała historia dziwna, uszkodzić tę płytkę i coś tam mógł również ten drugi serwis a potem ściemiać pytając "co tu sie działo z tym aparatem".
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Turek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W A60 jest bezpiecznik to czemu w 400D miałoby go nie być? Ale kto tam wie... Cała historia dziwna, uszkodzić tę płytkę i coś tam mógł również ten drugi serwis a potem ściemiać pytając "co tu sie działo z tym aparatem".
    tylko że facet z drugiego serwisu dzwonił w dniu otrzymania aparatu a nie sciemniał przez kilka dni że raz się da a raz się nie da....

janekr
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janekr Zobacz posta
    a mi dzis zupelnie padla moja 30tka probowalem rano zgrac zdjecia na kompa ale po wlozeniu karty do czytnika systwem (xp) przestal widziec czytnik - to samo z dwoma innymi czytnikami, niestety w miedzyczasie wlozylem karte do aparatu a te zdechl - nie swiecilo sie nic, zadnej reakcji na jakiekolwiek przyciski. wyjalem obie baterie - pozniej po wlozeniu malej a nastepnie duzej swieci sie kontrolka od karty (karty nie ma w srodku) i aparat na nic nie reaguje i nic innego nie swieci.

ktos ma moze jakis pomysl?

najsmutniejsze ze 10 dni temu skonczyla sie gwarancja canona - pozostaje jeszcze odwolanie sie w sklepie do ustawy konsumenckiej (teoretycznie 2 lata gwarancji).
    ech... zobaczymy co bedzie...
    Zapomialem opisac jak sie sprawa rozwiazala, a mianowicie:
    fotojoker odrzucil moja reklamacje, wyjasniajac ze w przypadku braku/skonczonej grawancji po uplywie pol roku od daty zakupu to klient musi udowodnic ze wada byla ukryta. Zaproponowali mi wysłanie sprzętu do expertyzy (na Zytnia) na mój koszt (przesyłka 30 + expertyza 50). Po konsultacji z rzecznikiem praw konsumenta zgodziłem się ale w piśmie do FJ napisalem, ze ekspertyza ma wykazac czy uszkodzenie powstalo z mojej winy (a nie czy to wada ukryta). Ekspertyza wykazała że padło zasilanie - prawdopodobnie z powodu wadliwej karty pamieci i nie była to moja wina. Fotojoker pokrył wszystkie koszty - ja nie wydałem ani grosza (chyba ze liczyc wydrukowanie kilku pism). Niestety przez całe wakacje nie miałem aparatu
    Acha - karte zaniosłem do komputronika i tam bez problemu w ciągu dwóch tygodni mi wymienili na nową (zreszta szybsza wersje extreme III) i dali kolejne 60 miesiecy gwarancji.

Domyślnie

HELP! Mój problem jak najbardziej pasuje do wątku ale po przeczytaniu wszystkich postów nadal nie wiem co robić.

Po pierwsze: Akcja dotyczy Canona 40D (więc na szczęście nie jestem sam).

Po drugie: Korzystałem do tej pory z jakiejś taniej karty firmy DigitalFilm 8GB (kupiona za grosze do zestawu w USA). Niby działa ale raz na jakiś czas wyskoczy mały błąd, który załatwia zwykły restart body lub wyjęcie karty, tudzież baterii.

Po trzecie: Wyczytawszy sporo o niezawodności i jakości kart SanDisk Extreme III 4GB 30MB/s, taką kartę właśnie zakupiłem. Wygląda na oryginał, dostałem w paczce kod do Rescue Pro i wszystko gra.

Po czwarte: Napiszę na marginesie, że dioda miga przy każdorazowym zamknięciu klapki, z włożoną kartą (tą starszą, ośmiogigową).

Czas na problem: Wkładam funkiel nówkę Sandiska Extreme III 4GB do Canona 40D i lampka na pierwszy rzut oka nie miga. Po dokładniejszych oględzinach lampka jednak miga ale bardzo mizernie, ledwo widocznie. Ledwo bo ledwo no ale miga więc włączam... i nic! (Powinno włączyć się czyszczenie matrycy). Po chwili wyskakuje komunikat o konieczności sformatowania karty w aparacie. Komunikat znika, czyści się matryca, menu działa, wchodzę w format i pipa. 'Nie można sformatować, wymień kartę'.

Sformatowałem kartę na kompie (Vista) i dalej to samo. Zauważyłem w ogóle, że nowokupiona karta (SanDisk) wchodzi w slot w aparacie dużo swobodniej. Czy Wasze karty różnych firm też różnią się grubością?

P.S. Wyczytałem też ostatnio gdzieś na forum o problemie z wygiętymi pinami, a wręcz z brakującym pinem w slocie na karty w body. Zajrzałem i faktycznie nie mam jednego pina, centralnie na środku, wygląda trochę na fabryczny zamiar producenta.. Nie mam pojęcia w jaki sposób mógłbym go stracić. Pozaglądajcie w swoje Czterdziestki, pliz.

Domyślnie

Witam
    U mnie w 40D są wszystkie piny, w dwóch rzędach. Ale niech i inni się wypowiedzą.
    A i jeszcze w 50D też mam wszystkie piny.

Domyślnie

Dziwna sprawa.. No ale skoro brak jednego pina nie przeszkadza w odczytaniu starej karty to czy może być przyczyną nie działania SanDiska? Czy raczej karta jest wadliwa? W każdym razie chyba spróbuję ją wymienić na inną u sprzedawcy, może to coś da.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zxzx Zobacz posta
    Ja to sie na wirusach i tych podobnych nie znam ale skoro sa wirusy atakujace komorki to czemu nie nasze lustra , ale to tylko moje gdybanie , probuje tylko nasunac podpowiedz tym co sie znaja .
    Wirusy same sobie nie atakuja. Ktos musi napisac wirusa tak aby atakowal dane urzadzenie. Radze odrzucic te teorie.
    Ja bym stawial na zwarcie w karcie.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No i stalo sie. W weekend usmazylem sobie 5dmkII i 40d sandiskiem ultra II.
    Migawki nie klapia ale aparaty umarly. 5d jeszcze czasem sie zalaczy bez karty ale po wlozeniu albo error 80 albo zgon.
    Dobrze ze mam gwarancje na puszki.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów