Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 148

Wątek: 20D i 400D uszkodzone w godzinę

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Coś za dużo tych awarii z kartami Sandisk.
    Może jednak nie wszyscy wiedzą, ale karty CF wolno chwytać za boki, nigdy w środku (płaska powierzchnia), ponieważ można samemu sprokurować jej uszkodzenie. Przy wyciąganiu karty z aparatu jest taki odruch żeby wyciągać karte tak jak najłatwiej ją złapać. Widocznie są modele kart których obudowa łatwiej poddaje sie naciskowi i wtedy następuje uszkodzenie elektroniki a przez to późniejsze zwarcia w aparacie..

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przeczytałem i teraz naprawdę nie wiem co myśleć. Mam 4 karty CF, same SanDisk, kupowałem tylko takie ze względu na ich niezawodność. Mam nadzieje że któregoś pięknego dnia jedna z nich nie będzie mnie kosztowała kilku stówek w serwisie.
    Przy zakupie nowych kart chyba wybiorę Lexara.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Aż tak często to raczej się nie zdarza . Z problemów zgłoszonych na CB jak widzę są dwa , w tym jeden z 2008 roku .

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Aż tak często to raczej się nie zdarza . Z problemów zgłoszonych na CB jak widzę są dwa , w tym jeden z 2008 roku .
    Ze mna 3 ale poprzednicy pisali ze na zytniej powiedzieli ze problem jest dosc znany ale to nie tylko sandiski palily puszki.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    ... ale to nie tylko sandiski palily puszki.
    A już zdążyłem sobie pomyśleć że sandyski to najbardziej niezawodne karty. Przeżyją nie jeden aparat.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Używam tylko SanDisk zarówno SDHC jak CF starszych i UDMA, i nigdy żadnych problemów.
    (zawsze kupowane w pewnych źródłach nie po "taniości")
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Mam 6 sandiskow. W ciągu 4 lat żadnego problemu i mam nadzieję że tak pozostanie. Kupowałem zawsze w fotojokerze.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

joanka
    Guest

Domyślnie

Mam również problem z kartami. W czasie próby robienia zdjęcia przy pomocy 5D mark II pojawił mi się komunikat, ze karta jest niesformatowana. Formatowanie jednak okazało się niemożliwe, co zakomunikował aparat żądając nowej karty. Wymieniłam więc używaną aktualnie 16 G na zapasową 8 G, ale problem się powtórzył. Mało tego - znajomi zaproponowali wypróbowanie karty na swoim aparacie, co - jak można się spodziewać - skończyło się podobną awarią. Od tego momentu drugi aparat również komunikuje obecność niesformatowanej karty, podając error CF. Kiedy wcześniej usuwałam zdjęcia na komputerze przy użyciu czytnika, proces zawiesił się. Czy mogłoby to być przyczyną uszkodzenia karty? Co z tym można zrobić? Do tej pory próbowaliśmy bezskutecznie następujących prób:
    1. Piny kart i aparatów są w porządku - nie wyłamane ani nie wykrzywione.
    2. Bateria została wyjęta na jakiś czas.
    3. Karta została sformatowana na komputerze.
    4. Zostały zresetowane ustawienia fabryczne.
    5. Nawiązany został kontakt telefoniczny z serwisem, po którym zostały przesłane aktualne oprogramowania do aparatów.

Wszystko to nie przyniosło rezultatów. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem? Jeden z aparatów jest objęty gwarancją, niestety amerykańską. Czy jest jeszcze jakaś nadzieja na uruchomienie aparatów? Bardzo proszę o poradę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam również problem z kartami. W czasie próby robienia zdjęcia przy pomocy 5D mark II pojawił mi się komunikat, ze karta jest niesformatowana. Formatowanie jednak okazało się niemożliwe, co zakomunikował aparat żądając nowej karty. Wymieniłam więc używaną aktualnie 16 G na zapasową 8 G, ale problem się powtórzył. Mało tego - znajomi zaproponowali wypróbowanie karty na swoim aparacie, co - jak można się spodziewać - skończyło się podobną awarią. Od tego momentu drugi aparat również komunikuje obecność niesformatowanej karty, podając error CF. Kiedy wcześniej usuwałam zdjęcia na komputerze przy użyciu czytnika, proces zawiesił się. Czy mogłoby to być przyczyną uszkodzenia karty? Co z tym można zrobić? Do tej pory próbowaliśmy bezskutecznie następujących prób:
    1. Piny kart i aparatów są w porządku - nie wyłamane ani nie wykrzywione.
    2. Bateria została wyjęta na jakiś czas.
    3. Karta została sformatowana na komputerze.
    4. Zostały zresetowane ustawienia fabryczne.

Wszystko to nie przyniosło rezultatów. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem? Jeden z aparatów jest objęty gwarancją, niestety amerykańską. Czy jest jeszcze jakaś nadzieja na uruchomienie aparatów? Bardzo proszę o poradę.
    Ostatnio edytowane przez joanka ; 21-09-2010 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Karty CF są wrażliwe na ściskanie ścianek bocznych, bezpiecznie jest tylko za krawędzie. Karty to elektronika. Na chłopski rozum... pierwsza karta uszkodziła się podczas wyciągania z aparatu, powstało zwarcie. Gdy włożyłeś do aparatu zwarcie z karty uszkodziło elektronikę w aparacie i od tej pory co włożysz nową to niszczysz elektronikę.

Pokrętnie ale coś w tym musi być.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Tyle ze wyłączone jest zasilanie przy otwartej klapce to jak mogła sie uszkodzić
    Może za szybko wyciągnąłeś kartę. Zawsze jest jakaś zwłoka zanim elektronika przygaśnie. Dlatego na przyszłość lepiej nie śpieszyć się z wymiana karty. Spokojnie otworzyć klapkę i poczekać te 2 sekundy.
    W jakis sposób uszkodzoną karta uszkodziłeś elektronikę aparatu.

Stara zasada mówi, że wkładamy karty przy wyłączonym aparacie, wtedy po zamknięciu klapki odbywa się odczyt karty i miga lub kilka razy mignie dioda, zależnie od aparatu i rodzaju karty. Dopiero potem włączamy zasilanie aparatu. Jeżeli po zamknięciu klapki dioda nie mignie to jest to podejrzany sygnał że coś nie tak z kartą i lepiej wtedy nie włączać aparatu, bo można właśnie spalić bezpiecznik, który jest tani tani, a wymiana jego droga.

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów