Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 148

Wątek: 20D i 400D uszkodzone w godzinę

Początki nałogu

Domyślnie

Wiesz co Gumiś?
    Jak tak czytam o tych zdjęciach na karcie, o tym że ci aparat pada i nie masz absolutnie żadnej rezerwy, jak idziesz na kotleta z jedną kartą... A potem piszesz że się jeszcze na ten ślub spóźniłeś...
    Co Twoi zleceniodawcy to jacyś miłośnicy mocnych wrażeń czy co? Nie masz wrażenia że w ten sposób olewasz tych ludzi którzy płacą ci za zdjęcia?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Myślisz o tym jednym krótszym pinie? - Rozwiń proszę, albo nakieruj. :-P
    Pinów krótszych jest więcej, są też dłuższe. Te dłuższe to zasilanie, one kontaktują najdłużej. Krótsze to piny odpowiedzialne za rozpoznanie włożenia karty. Gdy kartę się wysuwa one najpierw przestają kontaktować i dzięki temu wiadomo, że do karty nie należy juz nic wysyłać.

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    O ile się nie mylę to XP indeksuje pliki, także na nośnikach. Możliwe, że następuje też jakiś zapis do rejestru.
    A niech sobie indeksuje. To jest tylko odczyt. Niczemu to nie wadzi. Na kartach jest FAT więc żadnego journala ani tym podobnych wynalazków z opóźnionym zapisem nie ma.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Swoją drogą przydałby się na pulpicie link do szybkiego odłaczania, dwa kliki i już.
    Przecież to są dwa kliki... Ale takie: klik -> czekasz na dymka -> klik (nie podwójny klik od razu na ikonce). Całość zajmuje sekundę. Sorry za banał, ale pamiętam, że gdy USB weszło do obiegu, to sam odłączałem "na około", więc a nuż pomoże ;-)
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Wiesz co Gumiś?
    Jak tak czytam o tych zdjęciach na karcie, o tym że ci aparat pada i nie masz absolutnie żadnej rezerwy, jak idziesz na kotleta z jedną kartą... A potem piszesz że się jeszcze na ten ślub spóźniłeś...
    Co Twoi zleceniodawcy to jacyś miłośnicy mocnych wrażeń czy co? Nie masz wrażenia że w ten sposób olewasz tych ludzi którzy płacą ci za zdjęcia?
    Skąd mogłem wiedziec, że 2-miesięczny 40D mi będzie wariował? A spóźniłem się dosłownie 1min. ale to dlatego, że księdzu się spieszyło i chciał żeby młodzi podpisywali dokumenty 20min przed ceremonią... No i jeszcze zaprowadził ich do jakiś piwnic - się musiałem jeszcze naszukac. Ale nie straciłem żadnego ujęcia, wszystko mam zrobione jak podpisują dokumenty itd. Jak by wszystko było jak byc powinno to jeszcze bym miał 10min zapasu po dotarciu na miejsce... Z resztą sami młodzi powiedzieli do mnie, że ksiądz jakiś dziwny, że mu mówili po co się tak spieszyc, żeby poczekac 5min bo fotograf w drodzę a ten się uparł. Byłem umówiony z nimi za 20 pod kościołem i na taką godzinę dotarłem, więc spóźnienie nie jest moją winą. Kartę oczywiście, że mam drugą w zapasie ale zazwyczaj i tak jej nie używam. Poza tym o jai rodzaj zapasu Ci chodzi który be mnie ubezpieczył przed awarią karty i utratą zdjęc? Mam co 10min. zgrywac na laptopa albo na photobank? Zastanów się czasem co mówisz. Poza tym jeszcze żadna para ani mój pracodawca(jeszcze nie pracuję samodzielnie) nie byli niezadowoleni ze zdjęc. Gdyby były złe to bym mi podziękowano od razu...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Nigdy nie wnikałem w budowę portu i wtyczki USB, ale wiem jedno, udało mi się raz zjarać port, a opcja „Bezpieczne usuwanie sprzętu” w Windowsie też nie jest bez powodu. Widocznie rzadko się słyszy o tym że ktoś sobie zepsuł port usb czy urządzenie które było do niego podłączone jak np. karta pamięci i dlatego większość odpuszcza sobie te kilka sekund na odmontowanie urządzenia, a ułamek procenta płaci za to uszkodzeniem elektroniki.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Skąd mogłem wiedziec, że 2-miesięczny 40D mi będzie wariował? A spóźniłem się dosłownie 1min. ale to dlatego, że księdzu się spieszyło i chciał żeby młodzi podpisywali dokumenty 20min przed ceremonią... No i jeszcze zaprowadził ich do jakiś piwnic - się musiałem jeszcze naszukac. Ale nie straciłem żadnego ujęcia, wszystko mam zrobione jak podpisują dokumenty itd. Jak by wszystko było jak byc powinno to jeszcze bym miał 10min zapasu po dotarciu na miejsce... Z resztą sami młodzi powiedzieli do mnie, że ksiądz jakiś dziwny, że mu mówili po co się tak spieszyc, żeby poczekac 5min bo fotograf w drodzę a ten się uparł. Byłem umówiony z nimi za 20 pod kościołem i na taką godzinę dotarłem, więc spóźnienie nie jest moją winą. Kartę oczywiście, że mam drugą w zapasie ale zazwyczaj i tak jej nie używam. Poza tym o jai rodzaj zapasu Ci chodzi który be mnie ubezpieczył przed awarią karty i utratą zdjęc? Mam co 10min. zgrywac na laptopa albo na photobank? Zastanów się czasem co mówisz. Poza tym jeszcze żadna para ani mój pracodawca(jeszcze nie pracuję samodzielnie) nie byli niezadowoleni ze zdjęc. Gdyby były złe to bym mi podziękowano od razu...
    Wiesz może kolega myślał o backupie (drugim body). A tak na przyszłość to ja bym jednak na Twoim miejscu zmienił podejście, bo to Twoje tłumacznie jest bardzo nieprofesjonalne.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-04-2008 o 00:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Uszkodzenie równiez mogło mieć miejsce jesli najpierw podłaczyło się aparat a potem włączyło kompa. Niestety wtedy podczas uruchamiania komputer potrafi "kopnąć" urządzenie w porcie USB i je załatwić (wiem to z własnego doświadczenia). Bezpieczne usuwanie sprętu też jest istone, kiedys z rozpędu wyjąłem Flash-Pena bez odmontowania i to sie skończylo dla niego śmiercią, nawet formatowac się nie chciał

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    (...) Poza tym o jai rodzaj zapasu Ci chodzi który be mnie ubezpieczył przed awarią karty i utratą zdjęc? Mam co 10min. zgrywac na laptopa albo na photobank? (...)
    Chodzi o drugi korpus, z drugim obiektywem, z naładowaną baterią, sprawną baterią podtrzymującą, czystą kartą CF oraz drugą lampą gotowy do fotografowania

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Turek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PDL Zobacz posta
    Jarek, czy tylko skopiowałeś z karty do kompa, czy kasowałeś lub co gorsza formatowałeś tę kartę pod Vista?
    Jednak VISTA mogła mieć DUUUUUUŻY wpływ na całe "zajście",..........no cóż to niestety Microsoft
    witam.. przepraszam że długo nie pisałem... otóż nigdy nie formatuje kart w kompie... zawsze i tylko w aparacie.. natomiast fakt jest taki że pierwszy raz zgrywałem czytnikiem pod WIN VISTA.. aparaty jutro będą wysyłane do domu.. 20d był naprawiony dziś.. 400 jutro.. czytnik na śmieciach .. karta jeszcze w domu... zastanawiam się czy reklamować czy sprzedać jako super broń :-)).. a tak serio to od teraz będę zgrywał prosto z aparatu.. i zawsze z mieszanymi uczuciami. pozdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

40 D wyłączony
    karta Kingston 2GB - nie miga po zamknięciu pokrywki
    karta PQI 8 GB - lampka miga
    tak jest u mnie , ale z obiema kartami można normalnie robić zdjątka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    Takie pytanie, może głupie ale czy używacie „bezpieczne usuwanie sprzętu”, większość ludzi sobie robi nic z tego. Może karta zjarała bo nie była poprawnie odmontowana, czasami Windows sobie coś ubzdura i korzysta z podłączonego urządzenia nawet jeśli nie są robione żadne operacje z jego użyciem, ja sobie raz sfajczyłem port usb na płycie głównej kiedy wyjmowałem kabelek z portu przy włączonym kompie.
    ja nie uzywam - wystarczy wyłączyć aparat przed odłączeniem kabelka USB.Bezpieczne odłączanie stosuje się w urządzeniach które są zasilane przez USB i nie mają własnego wyłącznika
    Ostatnio edytowane przez FOTODAREK ; 02-04-2008 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów