Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Zmiana firmware aparatu a kalibracja obiektywu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zmiana firmware aparatu a kalibracja obiektywu

Witam,
    mam pytanie do Państwa. Chcę zmienić firmware w canonie 400d na nowsza wersję (polski język). Jednak mam pewne wątpliwości - mianowicie przy zakupie sigmy 17 - 70 oddałem body i wspomniany obiektyw do serwisu sigmy w Trójmieście w celu kalibracji żeby wyeliminowac FF. Czy po wgraniu nowego oprogramowania problem z FF nie wróci ? jak jest przeprowadzona kalibracja?
    Z góry dzięki za rade.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie czuję się upoważniony do wyrokowania w tej sprawie, ale wydaje się mało prawdopodobne by zmiana firmware miała jakikolwiek wpływ na FF/BF. Z tego co mi wiadomo, taka regulacja obejmuje wzajemne dopasowanie elementów mechaniki i optyki sprzętu, by to co widzisz w wizjerze pokrywało się z zapisem na sensor.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jesli kombinowali mechanicznie to nie ma problemu, a jak softowo to moze byc. zalezy jak to robia.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

w sumie nasunales mi ciekawa kwestie . jesli ktos ma jakies doswiadczenie w tej kwestii to chetnie poslucham
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kalibracja robiona jest softowo. Ale to chyba mało prawdopodobne, żeby podgrywka firmware czyściła też dane kalibracyjne. Jeśli tak jest, to Canon dał **** jak nigdy.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Kalibracja robiona jest softowo. Ale to chyba mało prawdopodobne, żeby podgrywka firmware czyściła też dane kalibracyjne. Jeśli tak jest, to Canon dał **** jak nigdy.
    W sumie to ciekawe zagadnienie.
    Jesli regulacja jest "softowo" to co sie stanie jak wyjme baterie podtrzymujaca ustawienia na dluzszy czas?
    Chyba ze jest tam jakas pamiec (chyba E/EPROM) zapisywalna ktora nie musi miec podtrzymania napiecia aby "pamietac" na zawsze tzn. do czasu kolejnego przeprogramowania.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Witki !

Faktycznie problem jakiś tam jest - po aktualizacji "firmłaru" nasi niemieccy koledzy zaobserwowali pewne zmiany - na lepsze !
    http://www.traumflieger.de/desktop/v..._firmware2.php

Pozdrawiam !

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

A jeśli w serwisie Sigmy, to skalibrowali aparat pod obiektyw czy odwrotnie, no bo jeśli aparat na gwarancji i robił to jakiś inny serwis niz autoryzowany (czyt. Zytnia) to co będzie jak cos sie stanie w "puszce"?
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Witki !

Faktycznie problem jakiś tam jest - po aktualizacji "firmłaru" nasi niemieccy koledzy zaobserwowali pewne zmiany - na lepsze !
    http://www.traumflieger.de/desktop/v..._firmware2.php

Pozdrawiam !

Czy moglbys strescic co tam jest, niemiecki nie jest moja "mocna strona" :smile:
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Czy moglbys strescic co tam jest, niemiecki nie jest moja "mocna strona" :smile:
    A ja nie rozumiem ani słowa!!! ;-)

Pamiętaj że to "stara sprawa" dla 400D ktoś na forum tłumaczył - zdaje sie, że z Tamronem poprawiło współpracę i kiciak pozbył się wady w stylu BF/FF - przeglądnij proszę wątki o update w 400D gdzieś to jest wyjaśnione.

Pozdrawiam !
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów