Cytat Zamieszczone przez tato2 Zobacz posta
OK znalazłem te informacjie na forum o obiektywach i lampach ale pytanie jest nastęujące, czy obiektywy FF będa normalnie wspołpracowac z matryca APS
Będą, bez większych problemów.
Najlepiej, gdybyś pytał o współpracę konkretnych części, bo czasem zdarzają się drobne wyjątki.

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
Co to znaczy normalnie współpracować Według Ciebie ? Jest to bardzo szerokie pojęcie - "firma" przyzwyczaiła Nas, że możliwość podłączenia ( niektórzy piszą podpięcia ) obiektywu nie jest równoważna normalnej współpracy z każdym korpusem (wyczytane na forum).

Wydaje się że obiektywy dedykowane pełnej klatce (często analog, który wybacza więcej) powinny z matrycą mniejszą - współpracować lepiej - szczególnie pod względem utraty światła i zniekształceń w obszarze na skraju kadru (koma, aberracja chromatyczna). Jednak zwykle bywa tak że kiszka = kiszka. Niezależnie od wielkości pola jakie rejestrujesz/używasz ...
Czytałem to 3x i muszę przyznać, że nie zrozumiałem, co chciałeś nam przekazać. Tak treściwe monologi to ja z egzaminów tylko pamiętam...

A z Twoimi ostatnimi dwoma zdaniami zupełnie się nie zgadzam. Jeśli będziesz zainteresowany dyskusją, służę przykładami.