Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
ależ właśnie cały czas odnosisz się do stałek które leżą w trobie i są nie używane
Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
C80 jak długo można pojechać na obiektywie KITowym i 50 1,8?.
Czytaj ze zrozumieniem. Obiektyw (dowolny, nie tylko stalka) ma być świadomym wyborem, a nie wyborem zasugerowanym przez kogoś. A jak ktoś na tym forum pisze że jest nowy i pyta się o obiektyw to przeważnie ktoś prędzej czy później mu napisze żeby kupił sobie obiektyw stałoogniskowy (żeby nie było, przeważnie razem z jakimś zoomem). Ja sam takiego obiektywu bym nie kupił bo mi nie potrzebny. Dwa lata temu kto wie, może bym kupił i teraz żałował.

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
To właśnie próbowaliśmy powiedzieć C80, jeśli ma sie bardzo ograniczony budżet to szkła są chyba jednak ważniejsze.
Jeżeli ma się ograniczony budżet tym bardziej trzeba być przekonanym do swoich zakupów. I cały czas o tym piszę, kupując szkła trzeba być ich pewnym, a nie kupować bo ktoś coś powiedział. Wybór powinien być podyktowany praktyką, tym czego mi (komuś) brakuje. I właśnie do tego nadają się kity.

Każdy kto zaczynał przygodę z fotografią musiał sam wypraktykować co mu potrzebne. Właśnie dlatego ten interes się kręci, bo każdy prędzej czy później zmieni obiektyw na ten który mu najbardziej pasuje. Właśnie dlatego piszę o fotografowaniu na początku najtańszym kitem, aby potem świadomie i z premedytacją kupić to co się chce.