Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: co wybrac!?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    C80 jak długo można pojechać na obiektywie KITowym i 50 1,8?.
    Nic nie pisałem o stałce.

Sprawy body już nie tykam bo macie rację, łatwiej zmienić korpus niż szkła. A i zmiana może być mniej kosztowna.

Natomiast tak jak powiedziałem, kupno od razu szkła przez amatora i kogoś kto stawia pierwsze kroki w fotografii nie ma sensu bo sam nie wie czego chce, a gotów jeszcze się zasugerować tym co ktoś mu powie. Znam dwa takie przypadki. Jeden kupił sugerowaną stałkę (o ile pamiętam 50 f/1.8), a potem i tak dokupił 17-55 f/2.8. Stałka leżała i się kurzyła. Drugi kupił Sigmę od 28 mm (nie pamiętam do ilu) f/2.8-4 a potem musiał dokupić coś z 17mm, sam sądził, że 28 mu wystarczy.

Wyraziłem swoją opinię. Bo gdybym ja kupował teraz aparat i obiektywy właśnie taką chciałbym usłyszeć aby potem nie narażać się na niepotrzebne wydatki, kupowanie obiektywów które mi są zbędne lub rzadko bym używał. Jak amator dojrzeje to kupi dokładnie to co potrzebuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Nic nie pisałem o stałce.

Sprawy body już nie tykam bo macie rację, łatwiej zmienić korpus niż szkła. A i zmiana może być mniej kosztowna.

Natomiast tak jak powiedziałem, kupno od razu szkła przez amatora i kogoś kto stawia pierwsze kroki w fotografii nie ma sensu bo sam nie wie czego chce, a gotów jeszcze się zasugerować tym co ktoś mu powie. Znam dwa takie przypadki. Jeden kupił sugerowaną stałkę (o ile pamiętam 50 f/1.8), a potem i tak dokupił 17-55 f/2.8. Stałka leżała i się kurzyła. Drugi kupił Sigmę od 28 mm (nie pamiętam do ilu) f/2.8-4 a potem musiał dokupić coś z 17mm, sam sądził, że 28 mu wystarczy.

Wyraziłem swoją opinię. Bo gdybym ja kupował teraz aparat i obiektywy właśnie taką chciałbym usłyszeć aby potem nie narażać się na niepotrzebne wydatki, kupowanie obiektywów które mi są zbędne lub rzadko bym używał. Jak amator dojrzeje to kupi dokładnie to co potrzebuje.
    ależ właśnie cały czas odnosisz się do stałek które leżą w trobie i są nie używane, a przecież w tej kwocie zmieści się na przykład z 400D i 70-200 f4 z za wielkiej kałuży, a nie możesz powiedzieć bo szkło zacne i na pewno nie będzie leżało i się kurzyło.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak długo można z 18-55 i 50 1.8? Bardzo. Ja już dziewiąty miesiąc :P Ale łamię się i szykuję się na 70-200 4.0. Osobiście : tańsza, nowa, ze sklepu puszka + kit, a dalej to się chłopak sam zdecyduje. No i dużo czytania CB :P

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    ależ właśnie cały czas odnosisz się do stałek które leżą w trobie i są nie używane
    C80 jak długo można pojechać na obiektywie KITowym i 50 1,8?.
    Czytaj ze zrozumieniem. Obiektyw (dowolny, nie tylko stalka) ma być świadomym wyborem, a nie wyborem zasugerowanym przez kogoś. A jak ktoś na tym forum pisze że jest nowy i pyta się o obiektyw to przeważnie ktoś prędzej czy później mu napisze żeby kupił sobie obiektyw stałoogniskowy (żeby nie było, przeważnie razem z jakimś zoomem). Ja sam takiego obiektywu bym nie kupił bo mi nie potrzebny. Dwa lata temu kto wie, może bym kupił i teraz żałował.

To właśnie próbowaliśmy powiedzieć C80, jeśli ma sie bardzo ograniczony budżet to szkła są chyba jednak ważniejsze.
    Jeżeli ma się ograniczony budżet tym bardziej trzeba być przekonanym do swoich zakupów. I cały czas o tym piszę, kupując szkła trzeba być ich pewnym, a nie kupować bo ktoś coś powiedział. Wybór powinien być podyktowany praktyką, tym czego mi (komuś) brakuje. I właśnie do tego nadają się kity.

Każdy kto zaczynał przygodę z fotografią musiał sam wypraktykować co mu potrzebne. Właśnie dlatego ten interes się kręci, bo każdy prędzej czy później zmieni obiektyw na ten który mu najbardziej pasuje. Właśnie dlatego piszę o fotografowaniu na początku najtańszym kitem, aby potem świadomie i z premedytacją kupić to co się chce.

Uprawnienia umieszczania postów