Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: co wybrac!?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dżobert Zobacz posta
    To ja będę inny od reszty i polecę ci olka. Moim zdaniem jest to najlepszy system dla amatora, a szkła są projektowane wyłącznie pod cyfrę. Pozatym 14-54 to bardzo dobre szkło.

szczególnie do sportu Olek się nadaje

z chęcią przeczytam rozwinięcie dlaczego jest to najlepszy system dla amatora, chętnie dowiem się rownież dlaczego dedykowane szkła do cyfry są jego zaletą.
    Olek to niestety mały wybór drogich szkieł. Dodatkowo mega szumy na wyższych od 400 ISO.

Reasumując ja bym brał lepsze szkła i gorsze body. Dlaczego? Proste... szkła Ci starczą na znacznie dłużej i rzadziej je będziesz wymieniać więc warto zainwestować w coś lepszego.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To już lepiej kupić jak najlepsze body, na słabych i tanich szkłach dowiedzieć się czego brakuje, czego potrzeba i dopiero potem je dokupić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    To już lepiej kupić jak najlepsze body, na słabych i tanich szkłach dowiedzieć się czego brakuje, czego potrzeba i dopiero potem je dokupić.
    I przejdzie drogę którą ja szedłem.... dodam że szalenie kosztowną.... ale każdy robi jak woli... tylko pytanie co po lepszym body jeżeli szkła do ****?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Nie napisałem, że dobrym pomysłem jest kupić dobre body i pozostać przy słabych szkłach.

Lepiej się wstrzymać z zakupem dobrych szkieł bo ktoś kto kupuje po raz pierwszy nie wie jakie mu będą potrzebne. Kupi jakie mu tutaj sugerują, a potem będzie zawiedziony że wydał niepotrzebnie masę kasy. Wiedzę jaki obektyw się nada nabywa z czasem. Dlatego lepiej najpierw zainwestować w dobre body.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 23-03-2008 o 19:24

Domyślnie

Nie napisałem, że dobrym pomysłem jest kupić dobre body i pozostać przy słabych szkłach.

Lepiej się wstrzymać z zakupem dobrych szkieł bo ktoś kto kupuje po raz pierwszy nie wie jakie mu będą potrzebne. Kupi jakie mu tutaj sugerują, a potem będzie zawiedziony że wydał niepotrzebnie masę kasy. Wiedzę jaki obektyw się nada nabywa z czasem. Dlatego lepiej najpierw zainwestować w dobre body.
    Lepiej się zastanowić co chce się fotografować, poszukać które szkła były by do tego najlepsze i takie kupować kosztem słabszego body. Powtórzę jeszcze raz...
    Kupowanie słabych szkieł i wymienianie ich później na lepsze jest cholernie kosztowną drogą, ale każdy robi jak chce.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Niestety nie ma złotego środka, bo z jednej strony wymiana szkieł będzie kosztować. Z drugiej wymiana body też może wiązać się z wydatkami (grip, karta pamięci, baterie), choć wydatki będą mniejsze.

Ja wychodzę z założenia, że lepszym pomysłem dla amatora i startującego w fotografii jest kupić gorsze ale bardzo tanie szkła. Zapoznać się z własnymi potrzebami (czy potrzeba stałki, jakiej stałki, czy jasnego zooma, czy tele) i potem zamienić tanie szkła na dokładnie to co potrzebne. Zamiast sugerować się głosami że np. warto kupić stałkę 55mm do portretów i wyjmować ją raz do roku z plecaka/torby. Nie każdy kto mówi że potrzebuje obiektyw np. do portretów na prawdę go potrzebuje, przeważnie wystarczy mu jasny zoom, zaś stałka będzie sobie gdzieś tam leżała.

Gwoli ścisłości, rok-dwa lata temu temu też bym powiedział, że potrzebuję obiektyw którym m.in. będę robił zdjęcia ludziom. Usłyszałbym, że mam kupić jak najbardziej jasną stałkę. I co? Teraz wiem co mi potrzebne, kupiłem jasnego zooma i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest dobry i uniwersalny.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Każdy ma swoją drogę, ja za andres - słabsze body i możliwie (w zależności od możliwości finansowych) dobre szkła. 400D + w miarę przyzwoite szkło to naprawdę dobre narzędzie dla kogoś kto bawi się w fotografowanie. Niedoskonałości obiektywów ograniczają fotografującego bardziej niż body, poza tym puszki tanieją znacznie szybciej niż szkiełka.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ja kupiłem 40D i tamrona 28-75 2,8 na początek taki spacerzoom mi wystarczał kilka miesięcy nim fociłem i juz wiem czego mi dalej trzeba za miesiąc będzie canon 10-22 potem lampa 580 II a za rok canon 70-200 2,8 acha w międzyczasie dokupiłem kita 17-55(albo 50 nie pamiętam)
    Nie polecam Ci wbijania się w tańsze zamienniki bo i tak za jakiś czas powymieniasz wszystko na L-ki to tylko kwestia czasu i pieniędzy
    jesli poczytasz forum to zobaczysz że właśnie taka jest kolejność u wielu posiadaczy canonów
    Jwst gdzieś taki fajny temat : Dlaczego sprzedałem swój obiektyw i na co go zamieniłem. (czy jakoś tak)
    Prawdziwa skarbnica wiedzy w temacie : jaki obiektyw kupić
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja powiem tak. Canon 18-55 mm (normalnie dołączany do C400D) kosztuje na Alle około 100 zł. Mała cena na początek nauki focenia. Idealny do rozpoznania potrzeb.

Domyślnie

Ja powiem tak. Canon 18-55 mm (normalnie dołączany do C400D) kosztuje na Alle około 100 zł. Mała cena na początek nauki focenia. Idealny do rozpoznania potrzeb.

Idealna rola dla tego szkła to dekiel do body bo do robienia zdjęć to ten słoik na pewno się nie nadaje...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów