Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Sport - tryb dedykowany czy M ? Maly dylemat

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie Sport - tryb dedykowany czy M ? Maly dylemat

Witam
    szukałem na temat zdjęć sportowych ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Otóż ostatnio przeglądałem dużo zdjęć sportowych na digart.pl (bmx/deskorolka/dh) i w wielu Exif'ach zauważyłem ze światło sięga od f5.6 do f11 przy ogniskowej 18mm (kitowy obiektyw zaczepiony na 400d), nie wiedziałem po co do tego typu zdjęć (zwykle staram sie f utrzymywac na jak najjasniejszym mozliwym poziomie w swoim 18-55), później zauważyłem ze fotograf korzystał z trybu auto i tryby sport i stad ta głębia. Sam bardzo interesuje sie zdjęciami tego typu (fotografuje "na poważnie" od ok. 2 miesięcy) i często nie jestem zadowolony z efektów, choć ciągle sie uczę i staram sie wyłapywać swoje błędy w praktyce (pracuje głownie na trybie M lub TV/AV). Co myślicie o używaniu trybu dedykowanego do takich zdjęć ? Nie mija sie to odrobinę z celem fotografowania lustrem ? (choć nie wiem może to ja mam takie wyobrażenie ze skoro lustro to - M, a jeśli chcesz auto to - hybryda)
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 21-03-2008 o 13:52

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Tryb sportowy to szajs, W 400D ISO, czas, AF (One Shoot, AI Servo, AI Focus), samo się ustawia automatycznie. Praktycznie nie masz wpływu na nic. Aparat za ciebie decyduje jakie zdjęcia wykona, ty tylko naciskasz spust. A przecież to lustro powinno się ciebie słuchać.

Już lepiej robić w TV i samemu wszystko ustawić.

Coś już napisał Awatar peet_peet
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Moim zdaniem to tryby "tematyczne" to u cioci na imieninach lub podobnych okolicznościach... Lustro wymaga trochę inicjatywy własnej.... taki już chyba jest sens kupna lustrzanki.... Tryby tematyczne dobierają parametry tak żeby było dobrze, ale wcale nie znaczy to że wybiera najlepsze z możliwych i że efekt będzie dla nas zadowalający.. ot taki kompromis.
    Tryby manualny lub preselekcji pozwalają na pełna kontrole nad tym co chcesz osiągnąć.
    EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z trybami preselekcji to nie tak do końca...Owszem, wybierasz przysłonę lub czas, ale "przychodzi walec i wyrównuje", chyba że korektę dasz. No ale skoro wiesz jaką korektę dać to po co używać preselekcji zamiast robić na M?
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

to w aparacie sa tryby dedykowane
    hmm. tak jak nigdy nie uzywalem lampy wbudowanej w 40d, tak samo tych trybow. dla mnie moglo by ich nie byc tak jak jest w 5d.
    a i tak brawo dla canona za tryby C1, C2, C3. mistrz totalny.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    to w aparacie sa tryby dedykowane
    hmm. tak jak nigdy nie uzywalem lampy wbudowanej w 40d, tak samo tych trybow. dla mnie moglo by ich nie byc tak jak jest w 5d.
    a i tak brawo dla canona za tryby C1, C2, C3. mistrz totalny.
    A i tak najlepsze tryby są w 1D :-D
    tak poza tym odnosząc się do tematu. Robienie zdjęc sportowych na przesłonie większej niż 4-tym bardziej na krótkich ogniskowych to chyba się mija z celem bo przecież o to chodzi żeby uchwycic akcję i odizolowac obiekt od tła. A przesłona 11 to już w ogóle na krótkiej ogniskowej kilkumetrowa GO...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A przesłona 11 to już w ogóle na krótkiej ogniskowej kilkumetrowa GO...
    Pewnie dyfrakcja na dziurze i tak zabije jakość obrazka ....

Cytując authore
    (zwykle staram sie f utrzymywac na jak najjasniejszym mozliwym poziomie w swoim 18-55).

W tym obiektywie (i wielu, wielu innych- za cenę przewyższającą EROSA 400D+kiciak) - nie tędy droga - najlepszy obrazek w inkryminowanym obiektywie dostaniesz na około F=8. Nie ma zmiłuj.

Dobrych jajek !

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ej. ja robie zdjecia sportowe na przyslonach wiekszych od f8. a od izolowania obiektu od tla uzywam flesza
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

i milo też jest mieć teleobiektyw(i najlepiej jasny ;-) ) ze względu na duża ogniskowa ma mniejsza głębie co ułatwia separacje obiektu od tła.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wbrew pozorom całkiem często używam większych przesłon z długim obiektywem. Mogę mieć dzięki temu dwóch zawodników ostrych (w piłce nożnej, czy np w biegach narciarskich).
    A z krótkim jak potrzebujesz mieć ostry pierwszy plan i drugi.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów