Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Sport - tryb dedykowany czy M ? Maly dylemat

kieplinek
    Guest

Domyślnie

co do pytania autora... ręcznie rób wszystko

co do niższych tematów - przesłona zależy od warunków i od planowanego efektu... nie ma reguły.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Popieram nastawy ręczne, kiedy tylko to mozliwe. Jednak są sytuacje ,gdy nie masz czasu na zastanawianie się jak ustawić sprzęt (dotyczy to wszystkich dziedzin - nie tylko sportu). Wtedy lepiej pstryknąć automatem i mieć szansę, że będzie ok niż nie zdążyć i nie mieć nic.
    Podsumowując - tryb dedykowany to raczej ostateczność, która czasem może się przydać.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Ja używam w jednej sytuacji trybu dedykowanego - wtedy gdy cala sceneria nie jest zroznicowana pod wzgledem światla, tzn. kiedy postac jest dobrze naswietlona i tło rownież (dużo szarości). Wtedy mam duze prawdopodobieństwo że odbicie światła jest w okolicach 18%, a tryby dedykowane są wtedy niezlym wyjsciem. Jak jestem w jednym pomieszzczeniu przez dluzszy czas, wtedy raz ustawiam EV w Manualu i jeśli coś nie wyjdzie najlepiej wyciągam z RAW'a - szczególnie ważne przy używaniu dodatkowego flasha.
    Regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Dzieki wszystkim za pomoc w moim malym dylemacie ;] mysle ze sporo sie dowiedzialem ;] Mam jeszcze jedno pytanie. Na ogol zdjecia sportowe bez dodatkowej lampy nie sa rewelacyjne, jakie macie sposoby na ustawienie odpowiedniej ekspozycji. Ja zwykle robie tak ze mierze swiatlo na obiekcie najblizszym miejscu zdarzenia, nadstepnie blokuje ekspozycje (na ogol staram sie miec doswietlenie ok 1/3 ev) i robie zdjecie gdy obiekt wejdzie mi w kadr (wszystko jak wiadomo w trybie M). A jakie wy macie sposoby ? (moje fotki sa czesto niedoswietlone - obiekt lub przeswietlone - tlo)

Oto przykład :

jak widac obiekt jest nieco niedoswietlony a tlo zanim przeswietlone ;/

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Myślę, że lepiej by to zdjęcie wyszło gdybyś naświetlał "na światła" i dopalił lampą, najlepiej oczywiście zewnętrzną. Na tym zdjęciu ewidentnie skejter był w cieniu budynku dlatego aparat ustawił Ci pomiar światła na ciemne partie obrazu i prześwietlił całą resztę.
    pucha i grucha

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

niestety narazie lampy nie posiadam ;/ moze niedlugo cos zakupie to bedzie latwiej ;] z tego co mowisz jesli zrobilbym bez lampy to tlo byloby dobrze naswietlone a reszta (ktora mialaby doswietlic lampa) bylaby niedoswietlona ? ;] Dobrze mysle ?;] A jak sobie poradzic nie majac zew. lampy, tylko PS :/ ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Wywołać RAW-a dwa razy i połączyć...

Dopiero zaczyna Awatar Karoollapy

Domyślnie

HDR może być rozwiązaniem, tylko trzeba wszystko zrobić umiejętnie, żeby nie przeplastikować postaci. Chyba że taki efekt jest zamierzony :wink: Chociaż nie wiem jak będzie wyglądać zdjęcie wywołane na EV -2, bo czasem z przepaleń wychodzą dość dziwne rzeczy...

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

albo zainwestować w blendę... przy tym słonecznym dniu wiele by dało

Albo hdrik sieknąć

Ano wychodzą białe niepropocjonalne i ze słabym przejsciem plamy, bo przepalone niebo traci jakiekolwiek informacje o kolorach
    Regulamin pkt 8

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

dobra rozwiazalem swoj problem tym ze inwestuje w lampe :}dzieki wszystkim za pomoc ;]

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów