Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ma się kasę, a wybór trudny..

zaxxxon
    Guest

Domyślnie Ma się kasę, a wybór trudny..

Hmm nie myślałem, że mając już fizycznie 1300 zł do wydania od ręki, będę miał taki problem z wyborem aparatu, którego nie miałem w momencie zbierania kasy

Od jakiegoś pół roku postanowiłem nabyć kompakcika, aby wymienić już poczciwego Coolpixa 2000 (yeah!). Mój wybór padł na Canona A650IS.

To, co mnie do niego zachęciło to:
    - dobry obiektyw, jakość fotek jak dla mnie bardzo dobra
    - procesor DIGIC III: zmiana firmware i mam obsługę RAW
    - duża matryca jak na kompakt (1/1.7")
    - ruchomy obiektyw
    - filmy 640x480 - przyda to mi się na pewno podczas wycieczek...

Odpycha mnie plastikowa obudowa, ale że cena spadła do 1000 zł (e-cyfrowe) to uważam, że jest to obecnie chyba jeden z najlepszych wyborów, biorąc pod uwagę fakt, że jakość zdjęć to _chyba_ to samo co w G9 dużo droższym i bez ruchomego wyświetlacza, ale z Rawami od razu (bo w 650tce też można mieć rawy jak już pisałem)...

Jest jeszcze fajny Ricoh R8, z szerokim kątem, ale nie ma ruchomego wyświetlacza, ma mniejszą matrycę (1/2.3") no i te fotki, które są na dpreview to w 99% fotki robione w idealnych warunkach, a po konkluzji redaktorów wyraźnie widać, że aparat nie radzi sobie za bardzo w pomieszczaniach no i podczas kręcenia filmów nie ma stabilizacji i jeszcze parę innych mankamentów...

Przepraszam za tak długie wywody: chciałbym po prostu zapytać, jak uważacie? Czy za kwotę do 1300 zł kupić tego Canona A650IS czy może coś innego?

Zależy mi na ostrych fotkach, na fotografii makro no i na możliwości kręcenia dobrej jakości filmików.

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaxxxon Zobacz posta

Zależy mi na ostrych fotkach, na fotografii makro no i na możliwości kręcenia dobrej jakości filmików.
    Takie rzeczy to tylko w erze

zaxxxon
    Guest

Domyślnie

A650IS jest dla mnie bliski ideałowi i jeśli fotki testowe z G9 można uznać za fotki z A650IS, to... praktycznie nie zastanawiam się i biegnę po A650, ale na razie nie ma fotek testowych na dpreview.

Dzisiaj od rana sam już nie wiem czego chcę, przez ostatnią godzinę rozczytałem się w testach DSLR-ów: Nikona D60 i Soniacza A200, ceny praktycznie takie jak za G9.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzisiaj od rana sam już nie wiem czego chcę, przez ostatnią godzinę rozczytałem się w testach DSLR-ów: Nikona D60 i Soniacza A200, ceny praktycznie takie jak za G9.
    To jeszcze poczytaj o cenach obiektywów ...
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

zaxxxon
    Guest

Domyślnie

wraz z tymi lustrzankami jest już obiektyw, chyba że będzie się miało z czasem większe wymagania, to wiadomo.

Czy ktoś może mi odpowiedzieć - ale poważnie - na zadane przeze mnie pytanie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To jeszcze poczytaj o cenach obiektywów ...
    nie strasz go
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na kompaktach się nie znam, ale w pierwszym poście napisałeś:
    Zależy mi na [...] możliwości kręcenia dobrej jakości filmików.
    więc wszelkie, obecne na rynku dslr-y odpadają przy tym założeniu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

zaxxxon
    Guest

Domyślnie

Wiem! Dlatego pytam o kompakt (pierwszy post), kolejny post nie ma nic wspólnego z głównym tematem.

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wraz z tymi lustrzankami jest już obiektyw, chyba że będzie się miało z czasem większe wymagania, to wiadomo.

Czy ktoś może mi odpowiedzieć - ale poważnie - na zadane przeze mnie pytanie ?
    Po pierwsze zastanow sie do czego jest Ci aparat potrzebny. Czy zalezy Tobie na ostrosci zdjec (tylko nie mow ze zdjecia na monitorze 17 cali sa ostre zobacz je na 100% i dopiero sie zastanow), kontrascie, bokeh itp. poza tym kupowac aparat z KITem mija sie troche z celem, gdyz zapewniam Ci ze kiedys braknie Ci waskiego konca i wtedy bedziesz musial wylozyc 2k zl za obiektyw, pozniej jeszcze statyw do niego itp itd. Poza tym tak jak kolega wyzej pisze DSLr nie oblsuguje filmow, wiec musisz sie zdecydowac. Kolejnym wariantem jest masa calego sprzetu DSLr, kompakt schowasz do kieszeni a tutaj musisz miec kilka toreb w zaleznosci ile bierzesz obiektywow , lampe ,statyw itp.

Jesli chcesz miec "magiczne" ujecia, pelne tonacji barw, bez szumow i ze swietnym kontrastem to bierz DSLr, jesli nie masz bzika na punkcie jakosci zdjec i czasami tylko je robisz to wystarczy kompakt.

aha i za 1300 to ja bym bral Canona S5
    Ostatnio edytowane przez don ; 21-03-2008 o 18:57
    Moja CaroLina

zaxxxon
    Guest

Domyślnie

Dziękuję! O taką odpowiedź mi chodziło. Co do DSLR-ów, wiem że kupno takiego to dodatkowe koszta, ale jak do 1300 zł nie znajdę nic ciekawego, to chyba poczekam jeszcze aż pojawi się kompakt o matrycy minimum 1/1.7" i najlepiej z max 8 Mpix na takiej powierzchni (po co więcej?), dobrym obiektywem z zoomem w przedziale 3-6x (więcej, to już zabieg marketingowy imho), szeroki kąt (tak od 27-28 mm), kręcenie filmów w minimum 640x480, z niekoniecznie odchylanym obiektywem i porządną obudową.

Ty byś brał Canona S5.. nawet na rzecz A650IS, która ma takie samo "serce" jak G9 ?
    Ma małą matrycę (1/2.5"), niby zoom 12x, ale pewnie przy >6x obraz jest rozmazany.. No nie wiem, jak mnie przekonasz, to może się nad nim zastanowię
    Ostatnio edytowane przez zaxxxon ; 21-03-2008 o 19:42

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów