650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Nie. Jeśli kiedykolwiek próbowałbyś zrobić ze wstępnym podniesieniem lustra zdjęcie czegokolwiek, co się porusza (choćby ptaka w gnieździe), to dokonałbyś genialnego odkrycia, że to jedyne sensowne rozwiązanie, bo umożliwia wyzwolenie migawki w dokładnie wybranym momencie, a nie po jakimś tam czasie od wciśnięcia spustu, na skutek czego przypadkowe zdjęcie nadaje się tylko do kubła.A w 40D raz naciskasz - lustro się podnosi, drugi raz naciskasz - robi zdjęcie. Mało funkcjonalne.
Znacznie lepiej - ze względu na elastyczność - jest mieć właśnie 'dwupstrykowe' rozwiązanie od 'jednopstrykowego'. A jeśli aparat ma oba, to już w ogóle malina.
Nie ukrywajmy gorzkiej prawdy - wężyk jest w zasadzie nieodzownym akcesorium, zwłaszcza jeśli masz w planach wykonywanie zdjęć na czasie B.No chyba, że chodzi właśnie o wyłudzenie pieniędzy na piloty i wężyki.
Jakoś wydaje mi się, że jeśli już kogoś stać na 40D i go w sposób przemyślany kupuje, to stać go i na wężyk czy pilota, a ponadto jest na tyle świadomym fotografikiem, że widzi celowość posiadanie tych utensyliów.
Pzdr
Grzesiu
Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 21-03-2008 o 13:11
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Fakt.
W takim razie... Nasza wschodnia brać się postarała.![]()
No właśnie.
Szkoda tylko, że nie wpadli na ten pomysł kilka(naście) lat wcześniej - bo szczerze mówiąc bardzo mi brak takiego dwupstrykowego rozwiązania w 50E na przykład dokucza (30/33 już to chyba ma). Przy ogniskowej np. 500 mm MLU jest w zasadzie niezbędna.
Do tego - moim zdaniem - ze statywu zdjęcia wykonuje się z wężykiem w ogóle znacznie wygodniej, a jeśli w grę wchodzi wspomniany czas B, to bez wężyka czy pilota ani rusz - wszak nie ma bez niego jak zamknąć migawki, nie narażając się na poruszenie aparatem.
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Jest jeszcze jedna metoda - zrobić sobie samemu wężyk. Kosztuje 10zł![]()
Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam
Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.
Polecam tips&tricks, był tam kiedyś taki opis, nawet nie jeden![]()
Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam
Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.
wezyk zrobic to zaden problem. wiekszym problemem jest znalezienie wtyczki.
szukam szukam i nie moge znalezc. chyba w koncu kupie jakiegos chinczyka dla wtyczki.
potem zostaje tylko przerobka na bezprzewodowy![]()
"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"
A ja twierdzę, że się da! Mój stary sposób jeszcze z czasów zenita(chociaż wężyk do niego jest dużo tańszy ale wtedy nie miałem... ale się przydało na teraz :-D ) Tak więc wystarczy zakryc obiektyw bez dotykania go - ręką, czapką etc, i "wyłączyc" czas B. W zenicie było to o tyle przydatne, że bez baaaardzo stabilnego statywu "wyłączenie" czasu B było bardzo "drganio/rucho twórcze" :-P
Pozdrawiam! :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk